Smiltenes muižas komplekss ir neliels ciems, kas atrodas līdzās Smiltenes pilsētai. Mūsdienās šī vieta tiek saukta par Kalnamuižu. Tā atrodas uz stāva paugura, blakus Vidusezeram.

Ja vēlies doties kājām, Kalnamuižā var nonākt, uzkāpjot pa stāvām kāpnēm vai izmantojot bruģētu ceļu, kas atrodas Pils ielā, blakus Vidusezeram. Uz Kalnamuižu iespējams doties arī ar auto, iebrauktuve atrodas netālu no Smiltenes robežas.

Smiltenes muižas kompleksā jeb Kalnamuižā atrodas dažādas vēsturiskas ēkas, kas celtas laika periodā no 1760. līdz 1771. gadam. Lai arī šobrīd tās jau ir apdzīvotas vai kalpo dažādiem citiem mērķiem, teritorijā izlikti informatīvie stendi, kuros atklāti to vēsturiskie un interesanti fakti.

Tā ir lieliska pastaigu vieta, jo aizvedīs ne vien vēsturiskā ceļojumā, bet arī atklās apkārtnes patīkamo un labiekārtoto teritoriju.

Attēlā redzamā ēka (Kalnamuiža 1) ir Smiltenes muižas kungu māja. 1760. gadā Krievijas ķeizariene Katrīna II Smiltenes muižu uzdāvināja Vidzemes ģenerālgubernatoram Georgam fon Braunam, tāpēc šis laiks uzskatāms par muižas aizsākšanās periodu, teikts informatīvajos stendos. Pēc tam muižai bijuši vairāki citi īpašnieki, pateicoties kuriem aizsākusies Smiltenes pilsētas attīstība. Kopš 1920. gada muiža tiek uzskatīta par Latvijas valsts īpašumu. Šobrīd muiža kalpo dzīvojamās ēkas vajadzībām.

Adresē – Kalnamuiža 5 – meklējamā ēka senatnē bijusi muižas stallis, kas celts 1771. gadā. Agrāk šeit atradušies visi piederumi, kas bijuši nepieciešami zirga iejūgšanai un izjādēm, kā arī te izbraucieniem tikuši sagatavoti zirgi. Ēka bijusi arī vieta, kurā pulcējušies muižas kalpi, lai kopīgi svinētu svētkus. Šobrīd ēkā atrodas Smiltenes tehnikuma ēdnīca un bibliotēka.

Attēlā redzamā ēka (Kalnamuiža 3) senatnē bijusi muižas pārvaldnieka māja. Tā celta 18. gadsimta beigās. Ēka būvēta ar mērķi, lai muižas pārvaldniekam būtu kur dzīvot laikā, kad pats saimnieks nedzīvoja muižā un pārvaldniekam muiža bija jāpārvalda. Šobrīd ēka ir atjaunota.

Savukārt šajā vietā (Pils iela) satiekas Smiltenes pilsēta un Kalnamuiža. Uz muižu var nonākt, gan dodoties augšup pa bruģēto kalnu, gan izmantojot stāvās kāpnes. To labajā pusē zālē atrodas akmens ar krusta zīmi, ko sauc par seno robežakmeni. Tas iezīmē Smiltenes pilsētas un Kalnamuižas robežu.

Šī ir tikai maza daļa no tā, ko iespējams aplūkot Smiltenes muižas kompleksā jeb Kalnamuižā. Tajā atrodas vairākas vēsturiskas ēkas un objekti, tostarp senā klēts, skola, mednieku un suņu māja u.c., kuras aicināts aplūkot un izzināt ikviens gribētājs.

Ņemot vērā Covid-19 izplatību, "Tūrisma Gids" aicina rūpīgi izvērtēt nepieciešamību apmeklēt publiskas vietas, kā arī, dodoties dabā, izmeklēt atbilstošāko pastaigu maršrutu, šajā laikā saudzējot gan sevi, gan citus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!