Foto: Kultūras ministrija

143 kilometrus no Rīgas atrodas hercoga Jēkaba vārdā nosauktā, 1670. gadā dibinātā Jēkabpils. Ja ceļš atvedis uz šo pusi, iebraucot pilsētā, noteikti nepabrauksiet garām Krustpils pilij, kas kopš 13. gadsimta uzticīgi pārrauga Daugavas krastus un ir viena no senākajām Latvijas pilīm.

Krustpils pils vēsture ir gandrīz 800 gadus sena – to 1237. gadā licis uzbūvēt Rīgas arhibīskaps Nikolajs de Magdeburgs kā nocietinājumu ceļā no Rīgas uz Daugavpili. 16. gadsimta vidū Krustpils pils nonāca Polijas karaļa Stefana Batorija īpašumā un kļuva par muižas centru. Polijas karalis 1585. gadā Krustpils pili uzdāvināja baronam Nikolausam fon Korfam. Baronu fon Korfu dzimta Krustpilī saimniekoja vairāk nekā 300 gadus.

Pēc Pirmā pasaules kara pilī izmitinājās Latgales artilērijas pulks. Padomju gados Krustpils pili un muižas ēkas nodeva PSRS armijas rīcībā.

Kopš 1996. gada Krustpils pilī atrodas Jēkabpils Vēstures muzejs, pārņemot pils apsaimniekošanas un atjaunošanas darbus. Krustpils pils ir valsts nozīmes arhitektūras un arheoloģijas piemineklis.

Muzejā izveidotas jaunas ekspozīcijas telpas un viesiem tiek piedāvātas septiņas jaunizveidotas pastāvīgās ekspozīcijas – "Krustpils. Jēkabpils. Daugava", "Vecticībnieki Jēkabpilī", "Izgatavots Jēkabpilī 19.–20. gadsimtā", "Cīņas par brīvību 20. gadsimtā", "Mēs lepojamies", "Senvēsture", "Strūves ģeodēziskā loka punkts Jēkabpils".

Runā, ka pils klusumā soļus klaudzinot neredzams tēls. Varbūt saimnieciskās rūpēs iegrimusī istabene, ietērpusies brūnā linu kleitā, joprojām kārto savas lietas mums neredzamā pasaulē? Soļu raitā klaboņa, čukstu šalkas un durvju roktura sitieni. Lai cik mistiski tas skanētu, šīs izjūtas piedzīvojuši gan armijas drošsirdīgie vīri, gan muzeja darbinieki un apmeklētāji.

Vairāk par Krustpils pili un tās stāstiem lasi te.

Krustpils pils nu ieguvusi jaunu veidolu – A korpusa pirmajā stāvā atjaunoti 18. gadsimta sienu gleznojumi un iekārtota ekspozīcija par Jēkabpils pilsētas vēsturi. Tāpat A korpusa otrajā stāvā atjaunotas vēsturiskās telpas, ļaujot ielūkoties Krustpils pils 19. gadsimta greznajā telpu interjerā. Kā arī atjaunots pils pagalms un dārzs, kurā vēsturiskajā atrašanās vietā uzstādīta strūklaka.

Pili no 4. jūnija iespējams arī iepazīt no iekšpuses. Ieejas maksas ir pieci eiro. Atlaides ģimenēm, 3+ Ģimenes kartes īpašniekiem, skolēniem, senioriem, bet bezmaksas ieeja pirmsskolas vecuma bērniem, bāreņiem, personām ar invaliditāti, Latvijas muzeju darbiniekiem, politiski represētām personām, nacionālās pretošanās kustības biedriem, ICOM biedriem. Vairāk par muzeja piedāvātajām iespējām varu uzzināt, klikšķinot šeit.

Šajā rakstā vari iepazīties ar Krustpils pils Lielās zāles atjaunošanas darbiem, bet turpinājumā neliels ieskats kopējās pils pārvērtībās.

Raksta tapšanā izmantota informācija no Kultūras ministrijas kampaņas ''Atrastā Latvija'' mājaslapas.

Ņemot vērā Covid-19 izplatību, "Tūrisma Gids" aicina rūpīgi izvērtēt nepieciešamību apmeklēt publiskas vietas, kā arī, dodoties dabā, izmeklēt atbilstošāko pastaigu maršrutu, šajā laikā saudzējot gan sevi, gan citus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!