Foto: DELFI
Ropažu novadā atrodas dabas liegums ''Lielie Kangari'', kas arī ir lielākais osu valnis jeb grēda Latvijā. Dabas liegumā atrodas ezers, purvs, mīt aizsargājami augi, putni un zīdītāji, kurus vari iepazīt arī tu, jo ''Lielajos Kangaros'' arī izveidota izzinoša pastaigu taka un skatu tornis, no kura pavērties uz lieguma plašo teritoriju.

Kopš 2005. gada teritorija iekļauta Eiropas mēroga īpaši aizsargājamo dabas teritoriju tīklā – ''Natura 2000'', stāstīts Ropažu novada mājaslapā. Aizsargājamā teritorijā ietilpst gan pati osu grēda, gan arī blakus esošās dabas teritorijas un reti biotopi. Galvenās teritorijas dabas vērtības ir:

  • dabas lieguma reljefs, augsne un kultūrvēsturiskā ainava, kas veido priekšnosacījumus retu un aizsargājamu dzīvotņu pastāvēšanai, tai skaitā arī Latvijā retās dzeltenās dzegužkurpītes atradnei;
  • astoņi Eiropā īpaši aizsargājami biotopi, tajā skaitā pieci – prioritāras nozīmes, un divi Latvijā īpaši aizsargājami biotopi;
  • Latvijā un Eiropā retas un aizsargājamas augu, bezmugurkaulnieku un putnu sugas; kopumā lieguma teritorijā līdz šim konstatētas šādas īpaši aizsargājamas sugas: 20 augu, trīs sēņu, sešas ķērpju, divas sēņu, sešas bezmugurkaulnieku, 19 putnu un divas zīdītāju.

Dabas liegumā atrodas valsts nozīmes kultūrvēsturisks piemineklis – Ķoderu pilskalns, saukts arī par "Lielā vīra gultu". Liegumā ietilpst arī Lielais Kangaru purvs un Kangaru ezers. Blakus Kangaru ezeram izveidotās dabas takas malā atrodas Burlakkalniņš – vieta, kur agrāk slēpušies lielceļu laupītāji.

''Lielo Kangaru'' dabas taka atklāta 2019. gadā. Tā ir nepilnus divus kilometrus gara apļveida taka ar vairākām izbuvētām platformām ainavas vērošanai. Visas takas garumā iespējams izzināt un iepazīt dabas liegumā mītošos augus, uzzināt par mītiskām būtnēm, kuras dzīvojušas ''Lielajos Kangaros'', un parādībām dažādos lieguma stūros. Takas sākumā arī iespējams izvingroties un izkustēties, pieveicot nelielu veselības maršrutu.

Savukārt dabas takas pašā sākumā ierīkots 33 metrus augsts skatu tornis un skatu platforma, no kuras redzami ledājiem izlauztie Ropažu novada pirmsākumi.

Ņemot vērā Covid-19 izplatību, arī "Tūrisma Gids" aicina rūpīgi izvērtēt nepieciešamību ceļot un apmeklēt publiskas vietas, kā arī, dodoties dabā, izmeklēt atbilstošāko pastaigu maršrutu, šajā laikā saudzējot gan sevi, gan citus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!