Foto: Shutterstock
Nereti medijos izskan ziņas par tūristu iecienītām vietām, kurām draud izzušana, tādēļ, ja vēl vēlies kādu no tām apskatīt dzīvē, jāsteidz to izdarīt, pirms nav par vēlu. Šādas ziņas, protams, ir skumjas, taču gana daudzi kādreiz ārkārtīgi populāri apskates un izklaides objekti diemžēl jau ir kļuvuši vairs tikai par atmiņām, kuru liecības ir vien fotogrāfijas un video. Šajā rakstā iepazīstinām ar sešiem savulaik tūristu iemīlētiem ceļojumu vai parastas atpūtas galamērķiem, kuri dažādu iemeslu – dabas stihiju, kara, cilvēka iegribu un citu – dēļ diemžēl zuduši.

Vavonas jeb caurbraucamais koks

1881. gadā brāļiem Skribneriem samaksāja 75 dolārus, lai viņi izcirstu tuneli sekvojā, kas atradās Josemitas nacionālajā parkā Kalifornijā, ASV. Tunelis kokā tika izcirsts ar mērķi piesaistīt tūristus un attīstīt auto tūrismu. Mērķis tika arī sasniegts, un caurbraucamais jeb Vavonas koks ātri vien ieguva milzu popularitāti. Slavenais tunelis bija 2,1 metru plats, 2,7 metrus augsts, bet 7,9 metrus plats tā pamatnē.

Diemžēl 1969. gada ziemā tas nogāzās. Koka nogāšanos izraisīja stipra snigšana, mitra augsne un, protams, arī tā stumbrā izgrieztais tunelis, kas jau pašā sākumā lika kokam sašķiebties. Kad Vavonas koks nokrita, tas bija aptuveni 2100 gadus vecs, 71,3 metrus augsts un ar 7,9 metru stumbra diametru. Pēc postošās vētras nacionālā parka vadības līmenī notika plašas diskusijas par to, ko ar koku iesākt. Galu galā koku ekoloģisku iemeslu dēļ atstāja tur, kur tas nokrita. Ievērojamo izmēru dēļ sekvojas nokrītot var radīt plašas ekosistēmas, nodrošinot dzīvotni dzīvniekiem, kukaiņiem un ļaujot augt jauniem augiem. Šobrīd Vavonas koks pazīstams kā kritušo koku tunelis, un arī augšpēdus tas turpinājis gūt ievērojamu tūristu uzmanību.

Azūra logs

Azūra logs bija 28 metrus augsta dabiska arka Gozo salā – blakus Maltas krastiem. Arkas veidošanās stāsts sākās pirms aptuveni 500 gadiem, kad spēcīgo jūras viļņu ietekmē klintī sāka veidoties iedobe, kas laika gaitā kļuva par alu, bet pēcāk par arku. Protams, par lielāko darbiņu arkas veidošanā jāpateicas erozijai. Tā kā arka bija pasakaini skaists dabas veidojums, visu 20. gadsimtu un arī 21. gadsimta sākumā tā bija viens no galvenajiem Maltas tūrisma objektiem, kas gozējās teju visās ceļojumu fotogrāfijās.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!