Foto: Shutterstock

Eiropas Muzeju nakts ir starptautisks muzeju pasākums, kas kopš 2005. gada ik pavasari notiek daudzās Eiropas valstīs. Līdz ar tradicionālajām ekspozīcijām notiek arī dažādi īpaši pasākumi – radošās darbnīcas, koncerti, teātra uzvedumi. Ņemot vērā, ka liela daļa muzeju pēdējos divus gadus bijuši piespiedu atpūtūtā, šogad Muzeju nakts tiks atzīmēta ar īpašu sparu šo sestdien, 14. maijā. Jāteic, ka arī ārpus Rīgas Latvijas muzeju piedāvājums ir daudzveidīgs – apskatāmas pilsdrupas, unikālas izstādes un durvis ver tādas vietas, kas ikdienā apmeklētājiem nav pieejamas. Lai neapmaldītos plašajā kultūras piedāvājumā un izvēlētos sev piemērotāko šī gada Muzeju nakts galamērķi, "Tūrisma Gids" apkopojis vairākas idejas iedvesmai.

Liepāja

Šogad Liepājā apskatāms patiešām daudz, sākot no vēsturiskām ekspozīcijām, izrādēm un tetovēšanas darbnīcām līdz pat nakts andelei Pētertirgū un saulrieta vakariņām "Lielā dzintara" septītā stāva restorānā. Šogad akcijā "Muzeju nakts" piedalās Liepājas muzejs, Liepājas 17. – 19. gadsimta interjera muzejs "Hoijeres kundzes viesu nams", kā arī 23 Liepājas izglītības, kultūras, tūrisma un citu iestāžu pārstāvji. Pilna pasākuma programma pieejama šeit.

Līdztekus muzeju apmeklējumam, Liepājas muzeja dārzā koncertēs etnoperkusionists Nils Īle un grupa "Kanisaifa", tad skatuvi ieskandinās grupa "Willow Farm", savukārt vakara programmu muzeja dārzā noslēgs grupa "Oranžās brīvdienas". Tikmēr muzeja iekštelpās, Kūrmājas prospektā, notiks tetovēšanas darbnīca, tējas un kafijas degustācijas, kā arī pilsētas dzejnieku priekšlasījumi.

Foto: Publicitātes attēli

Naksnīga rosība valdīs arī Vecajā Ostmalā, kur atvērts iepazīšanai būs arī Liepājas kultūrtūrisma objekts "Siļķu brāķis" un Liepājas "Jahtu osta", kurā būs apskatāma Liepājas burāšanas tradīcijām veltīta izstāde.

Tikmēr Karostas pusē Muzeju nakts ietvaros gaidīs Karostas ģimeņu atbalsta centrs "Miera osta" ar radošo laternu veidošanu, un apmeklētājiem atvērts būs Liepājas Karostas ūdenstornis, kas ikdienā ir slēgts. Savukārt pirmo Muzeju nakti piedzīvos Karostas un Neatkarības kara muzejs "Redans", kurā notiks audiovizuālas performances, iejušanās brīvības cīņu karavīru tēlos un uguns šovs.

Foto: Publicitātes attēli

Līdzīgi kā citus gadus, arī šogad Muzeju nakts laikā kursēs nakts vilcieniņš "Libau Train", nogādājot apmeklētājus dažādās norises vietās. Vilcieniņš pirmos pasažierus uzņems pulksten 19 pie Liepājas muzeja Kūrmājas prospektā. Citviet pilsētā tā pieturvietas būs Liepājas 17. – 19. gadsimta interjera muzejs, Čakstes laukums, Siena tirgus autobusa pietura, Dārza un Bāriņu ielas krustojums, Rožu laukums un Lielais Dzintars. Braucienam ar vilcieniņu būs nepieciešama biļete, kuras cena ir trīs eiro. Iegādātā biļete būs derīga visam vakaram.

Daugavpils

Muzeju nakts burvību Daugavpilī aicinās baudīt 11 tūrisma objekti, izglītības iestādes un biedrības. Interesentiem bezmaksas pasākumos būs iespēja piedalīties dažādās radošās darbnīcās, baudīt mūziku un mākslu, ļauties naksnīgām pastaigām un izmantot citus Muzeju nakts īpašos piedāvājumus.

Tostarp Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejā aplūkojamas vairākas izstādes, piemēram, izstāde "Nauda ar Latvijas dvēseli. Lats", Daugavpils reģiona mākslinieku asociācijas izstāde "Mākslas dienas 2022", interjera izstāde "Pagātnes reveranss", un citas. Tikmēr blakus esošajā Dubrovinas parkā notiks koncerti līdz pat pusnaktij.

Meistarklases un degustācijas aicina izbaudīt Šmakovkas muzejs, skrošu apstrādes cehu ielūdz apskatīt Daugavpils skrošu rūpnīca, tāpat interesentus gaidīs arī Mārtiņa Lutera katedrāle, Krievu kultūras centrs un Medicīnas koledža. Tikmēr Daugavpils populārākajās tūrisma vietās Daugavpils cietoksnī un Marka Rotko mākslas centrā, būs iespējams aplūkot pastāvīgās ekspozīcijas.

Foto: Publicitātes foto

Cēsu novads

Cēsu novada Vecpiebalgas apkārtnē vairāki muzeju apvienojušies muzeju apvienībā "Orisāre", to starpā ir Brāļu Kaudzīšu memoriālais muzejs "Kalna Kaibēni", Kārļa Skalbes memoriālais muzejs "Salurieti", Antona Austriņa memoriālais muzejs "Kaikaši" un Emīla Dārziņa un Jāņa Sudrabkalna memoriālais muzejs "Jāņaskola".

Šogad, solidarizējoties ar Ukrainas muzeju kolēģiem, Muzeju naktī apvienība aicina apmeklētājus ieklausīties muzejos glabāto, karos un citos laikmetu griežos izglābto un arī neizglābto Piebalgas muzeju vērtību stāstos par sāpēm, bēdām un postu, ko dažādos vēstures brīžos izdzīvojuši dižie piebaldzēni un latviešu tauta kopumā. Muzeju naktī "Orisāres" četros muzejos valdīs tumsa un apmeklētājiem, ar līdzi paņemtajiem lukturīšiem, būs iespēja izstaigāt un sajust memoriālo muzeju ēkas, lietas, dzeju un mūziku.

Tikmēr amatu prasmju cienītājiem Cēsu novadā iesakām doties uz Vēveriem. Latvijas Etnogrāfiskā brīvdabas muzeja lauku ekspozīcijas "Vēveri" darbnīcās būs iespēja iepazīties ar maizes cepšanu autentiskajā maizes krāsnī, kā arī ar audējas amata noslēpumiem, kurus meistarklasē atklās Marika Šaube.

Līdztekus Cēsu novadā atvērtas būs arī jau zināmas un iemīļotas vietas, piemēram, Cēsu Vēstures un mākslas muzejs, Lademahera tornis, Cēsu pils komplekss, Vienkoču parks, Ungurmuiža, Dzērbenes pils, un citas.

Foto: Alens Opoļskis

Bauska

Muzeju naktī Bauskā būs iespējams apskatīt Bauskas pils muzeja ekspozīcijas un Livonijas ordeņpils torni. Muzeju nakts noslēgumā pils dienvidu pusē būs performance "Gaismas cīņa pret tumsu", kurā cīnīsies Baltais bruņinieks pret Melno bruņinieku. Piedalīsies bruņinieki no "Viduramžiai" (Lietuva), Andžeja Grauda bungu skolas bundzinieki un seno deju grupas "Galms" dalībnieki.

Foto: F64

Tikmēr Bauskas muzejā pasākumi norisināsies muzeja pagalmā, bet muzeja iekšienē būs aplūkojama digitāla izstāde "Bauskas iela laikā un telpā – Rātslaukums, Rīgas, Plūdoņa un Kalna iela".

Tāpat apmeklētājiem būs pieejamas krātuves "Pūra lādes" un "Virtuve" apskate. Atklātajā krātuvē "Pūra lādes" apskatāma pūra lāžu un darba rīku kolekcija no 18. gadsimta otrās puses līdz 20. gadsimta trīsdesmitajiem gadiem. Kopumā apskatāmi 95 muzeja krājuma priekšmeti. Savukārt krātuvē "Virtuve" apskatāmi 357 priekšmeti – trauku un virtuves piederumu kolekcija no 19. gadsimta beigām līdz 20. gadsimta beigām.

Dobele

Dobelē pirmo Muzeju nakti piedzīvos atjaunotā Dobeles pils. Pilī notiks atvērtās ekskursijas gida vadībā un piedzīvojuma spēle "Hercogienes zudušais medaljons". Vakara programmā no pulksten 19 ievērojamākie tēli un spilgtākās Dobeles pils vēstures personības atdzīvosies dejā, mūzikā un stāstā. Muzeju naktī pils pagrabstāvā atdzīvosies leģendas, Radošajā telpā – hercogiene cienās ar iecienītākajām tējām no ārstniecības auga dārza, Lielajā zālē dejos pils dvēsele, bet jumta terasē būs klausāma pils muzikanta performance.

Foto: Publicitātes foto

Tikmēr Pētera Upīša dārzkopības muzejā un dārzā būs skatāms divas kinofilmas – "Imants Ziedonis" (1994) un dokumentālo filma "Esības prieks" (1974). Līdztekus ceriņu dārzā uzstāsies muzikālā apvienība ZeMe ar performanci "Pavasara atnākšana".

Foto: DELFI

Par Dobeles industriālajiem sasniegumiem Muzeju naktī vēstīs Dobeles novada muzejs – durvis apmeklētājiem vērs muzeja krājuma izstāde "Rūpniecība Dobelē", kur vienviet varēs izzināt Dobeles rūpniecības vēsturi un tās neparastos līkločus. Izstādē būs iespēja apskatīt fotogrāfijas no ražošanas procesiem un darba kolektīvu ikdienas, vēsturiskus, dažādās Dobeles ražotnēs uzņemtus videomateriālus, kā arī senāk un ne tik sen Dobelē ražotās rūpniecības preces.

Novada muzeja telpās tiks demonstrēti arī unikāli video materiāli, kas uzņemti pagājušā gadsimta 90. gadu vidū prezidenta Gunta Ulmaņa vizīšu laikā. Savukārt vakaru Dobeles muzejs noslēgs ar nakts ekskursiju gida pavadībā pa naksnīgo pilsētu, kurā visiem būs iespēja izzināt Dobeles galvenos rūpniecības pieturpunktus.

Aizkraukle

Pēc divu gadu pārtraukuma Aizkraukles Vēstures un Mākslas muzejs organizē Muzeju nakts pasākumu divās vietās: muzejā "Kalna Ziedi", kā arī ekspozīcijā "Padomju gadi".
Muzejā "Kalna Ziedi" no pulksten 19 līdz 20 norisināsies radošās darbnīcas, savukārt pulksten 20 tiks atklāta Aizkraukles mākslas skolas absolventu izstāde. No pulksten 22 "Kalna Ziedu" dārzā būs iespējams baudīt audio vizuālo darbu prezentāciju, savukārt vakara noslēgumā norisināsies muzeja pārvērtību darbnīca izstāžu zālē, kā arī maģiska gaismas studija.

Ekspozīcijā "Padomju gadi" no pulksten 19 līdz 1 būs apskatāma Baltijā plašākā ekspozīcija par padomju dzīvi trīs stāvu plašumā. Skatītāju zālē uz ekrāna tiks demonstrēti padomju laiku kinožurnāli.

Valmieras novads

Valmieras pilsētā Valmieras muzejs Muzeju naktī aicina uzzināt, kādi stāsti dzīvos topošajā Valmieras pils kultūrvides centrā, kas durvis vērs šā gada nogalē. Dažādās vietās pilsētā izvietotie astoņi vides stendi vēstīs kādu Valmieras stāstu. Dienai pārejot naktī, pils vīzija iemirdzēsies.

Foto: Publicitātes attēli

Vienlaikus Garšaugu dārzā Pilskalna ielā 2 notiks tikšanās ar zāļu zinātāju Zeltīti Kavieri. Valmieras vecpilsētas teritorijā būs skatāma ārtelpas izstāde – spēle "Atslēdz Valmieras senāko vēsturi", muzeja pagalmā norisināsies radošā darbnīca "Valmieras vecpilsētas glezna", bet Valmieras Izstāžu namā būs skatāma pasaulē pazīstamākā Latvijas keramiķa Pētera Martinsona grafikas un keramikas darbu izstāde "Pēteris Martinsons. Sajūtu arhitektūra".

Valmieras novadā apmeklējuma vērta ir arī Sēļu muiža, kurā norisināsies Latvijas Etnogrāfiskā brīvdabas muzeja izstādes "Skroderdienas Bonaventūras muižā" atvēršana un tikšanās ar izstādes veidotāju Dr.hist. Aiju Jansoni. Savukārt Sēļu muižas klētī tiks atvērta Latvijas Mākslas akadēmijas Keramikas katedras otrā kursa studentu arheoloģijas mantojuma keramikas darbu izstāde "Jauns – senais". Tā būs jauna, radoša studenta skatījums uz pasaules arheoloģijas mantojumu un atraktīvs tēmas risinājums keramikas materiālā.

Foto: Publicitātes attēli

Tukuma novads

Muzeju naktī Tukumā būs atvērti visi muzeji, tostarp mākslas galerija "Durvis" ar "Mūsdienu mākslinieku radošo izpausmi", Tukuma Pils tornis ar pasākumu "No pagātnes uz Nākotni" , Tukuma Mākslas muzejs ar "Mākslas vērtībām", Tukuma Audēju darbnīca ar pasākumu "Smalki diegi, stipri mezgli" un Durbes pils ar uzsvaru uz "Trauslo un vērtīgo".

Īpaši interesants būs Durbes pils piedāvājums, kur Durbes pils piedzīvos neredzētas pārvērtības, kad kalpu mājas iekšpagalms pārtaps Trauslo skulptūru dārzā ar mākslinieces Andas Poikānes mākslas objektiem, kuri arī atdzīvosies jauno mūziķu skaņu improvizācijās. Tāpat pilī būs apskatāma jaunā mākslas izstāde "Ieraudzīt Rozentālu" un Tukuma muzeja jubilejas izstāde "ARTEFACTUM", kā arī pils vēsturiskais interjers.

Foto: DELFI

Iesakām apmeklēt arī šokolādes muzeju Pūrē, kur Muzeju nakts ietvaros tiks svinēti Šokolādes svētki, kā arī Jaunmoku pili, kurā tiks atvērta jauna ekspozīcija un pie ugunskura varēs baudīt meža maizi un dalīties mežinieku stāstos.

Foto: DELFI

Raksts tapis sadarbībā ar Latvijas novadu pašvaldībām. Plašāka informācija par Muzeju nakti pieejama šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!