Bavāriešu izcelsmes arhitekts Kristofs Dincenhofers (Christoph Dientzenhofer) bija viens no ietekmīgākajiem "Eiropas celtniekiem". Viņš bija ilūziju meistars, un viņa spēles ar telpu un dekorācijām nav iespējams atkārtot. Čehijas tūrisma aģentūra apkopo nozīmīgākās slavenā arhitekta būves, kuru vidū ir gan grandiozas bazilikas, gan mazi klosteri.

Taisni leņķi? Nevajadzīgi!

Dincenhofera ēkas, bez šaubām, ir Eiropas baroka arhitektūras brīnumdarbi. Tie ir bezrūpīgas kustības un dinamikas pilni, kas rada viļņošanās ilūziju. Dincenhofera ēkās nevar atrast taisnus leņķus. Baroka iluzionisms izstaro īpašu kustības enerģiju. Īsts piedzīvojums ir vakara saulē apskatīt Dincenhofera slavenāko ēku – Svētā Nikolaja baznīcu Prāgā, kuras sienas iluzori kustas.

Dincenhofers dzīvoja vēlā baroka periodā, kam Čehijā vēsturisku apstākļu dēļ raksturīga baznīcu un reliģisko pieminekļu būvēšana vai atjaunošana. Katras pilsētas un gandrīz katra ciema centrā tika uzbūvēta vai vismaz atjaunota baroka baznīca. Nav pārsteidzoši, ka Dincenhofers, tāpat kā desmitiem citu arhitektu, galvenokārt nodarbojās ar baznīcu un klosteru celtniecību.

Sv. Nikolaja baznīca

Sv. Nikolaja baznīca Prāgā tiek uzksatīta par skaistāko Čehijas baroka ēku. Tās iespaidīgais kupols ir neatņemama Prāgas panorāmas sastāvdaļa. Baznīcas interjera pērle ir viena no lielākajām griestu freskām Eiropā – tā rada neaizmirstamu iespaidu. Turpretī milzīgas ērģeles, uz kurām savulaik spēlējis Volfgangs Amadejs Mocarts, ir īsts baznīcas dārgakmens.

Teplas klosteris ar Lurdas miniatūru

Klostera komplekss, kas atrodas tikai dažus kilometrus no Marianske Lāznes, slēpj vienu no lielākajām bibliotēkām Čehijā. Blakus atrodas angļu parks, kurā ir neliela ala – brīnumainās Lurdas alas kopija. Ekskursijas laikā kopā ar gidu var apskatīt klostera pagrabus ar unikālu baroka laika kanalizācijas sistēmu. Teplas klosteris piedāvā arī elegantas naktsmītnes.

Broumovas baznīcu komplekss

Unikāls arhitektūras piemineklis Broumovas reģionā ir ne tikai klosteris, bet arī pēc Dincenhofera un viņa dēla Kiliana Ignaca plāniem celta baroka baznīca Broumovas abatijā.

Sv. Margaritas bazilika

Svētā Margaritas bazilika atrodas Brževnovas klostera kompleksā Prāgā. Nedēļas nogales ekskursijas laikā var apskatīt gan pašu baroka baznīcu, gan 11. gadsimta kriptu un klostera ēku ar baroka stila zāli.

Foto: Shutterstock

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!