Foto: Shutterstock
Unikālos sāls kupolus var novērot Irānas dienvidos, dienvidrietumos un centrālajā daļā. Tie atspoguļo īpašu ģeoloģisku evolūcijas procesu, kas veidojās no sāls pārpalikumiem, ko atstāja Persijas līča iztvaikošana un jūras krasa pakāpeniska atkāpšanās. Mūsdienās te var vērot apbrīnojamas krāsu pārejas un klinšu formas, kas veidojas tūkstošiem gadu.

Britu Ģeoloģijas dienesta galvenā ģeoloģe Ketrina Gudenau saka: "Pirms simtiem miljonu gadu seklie ūdeņi ap Persijas līča malām izveidoja biezus sāls slāņus. Šie slāņi pamazām pārklājās ar minerāliem bagātām vulkāniskām nogulsnēm, izraisot krāsainu sauszemes masu veidošanos."

Laika gaitā sāls kustīgā masa izlauzās cauri virsējo klinšu plaisām un sasniedza ārējo virsmu, izveidojot sāls pārsegumus jeb kupolus. Zāgross kalnu dienvidu daļā ir vairāk nekā 130 šādu sāls kupolu. Papildus sāls kupoliem šeit atrodas sāls alas – arī pasaulē garākā sāls ala, kas ir vairāk nekā 6,4 kilometru gara. Laika gaitā ir izveidojušies arī sāls ledāji, sāls ielejas un sāls avoti. Saskaņā ar UNESCO datiem, nekur citur pasaulē nav iespējams redzēt tik daudz sāls kupolu. Tie norāda uz neskarto un neatkārtojamo dabas skaistumu, kas atgādina par seno pasauli.


Sāls kupoli ir ne tikai unikāls dabas veidojums, bet arī satriecoši skaists objekts, kas pārsteidz ar milzīgo krāsu daudzveidību. Vietējie iedzīvotāji šos krāsainos sāls veidojumus sauc par Disnejlendu, bet Hormuzas salu dēvē par "Varavīksnes salu", jo tajā var sastapt visu hromatisko krāsu spektru. Savukārt salas dienvidrietumos atrodas Varavīksnes ieleja (Rainbow Valley), kur ir satriecoša daudzkrāsaina augsne un spilgti krāsaini kalni sarkanā, purpursarkanā, dzeltenā, okera un zilā toņos.

Tāpat uz salas var vērot gan rubīnsarkano kalnu, gan kalnu, kas pazīstams kā sāls dieviete – vairāk nekā kilometru garumā bālās alas sienas klāj mirdzoši sāls kristāli, kas izskatās kā marmora pils ar milzu kolonnām.

Hormuzas salā atrodas arī Skulptūru ieleja, kur tūkstošiem gadu ilgās vēja erozijas dēļ, klintīs izveidojās fantastiskas formas – šeit var saskatīt putnus, pūķus un citas mītiskas radības. Tā ir kļuvusi par apbrīnojamu Zemes mākslas galeriju.

Vietējie iedzīvotāji uzskata, ka sālim piemīt dziedinošs spēks – tas spēj atbrīvot no negatīvās enerģijas, tāpēc vietējie iedzīvoji iesaka uz brīdi noaut kājas un sajust enerģiju, ko sniedz unikālie sāls veidojumi.

Neskatoties uz salas sirreālajām krāsām, lielākā daļa ceļotāju par šo vietu nezina. Saskaņā ar Irānas ostu un jūrniecības organizācijas datiem, 2019. gadā šeit ieradās vien 18 000 apmeklētāju.

Izmantotie informācijas avoti:

UNESCO
BBC Travel

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!