Foto: Publicitātes foto

Ceļojot uz Talsu pusi, uzmanību piesaista pakalniņi un pauguri, aiz kuriem nemanāmi noslēpušās sakoptas sētas un saimniecības. Mājas kafejnīcu dienas ir īstais laiks, lai atklātu un izbaudītu novada un mazpilsētu šarmu. "Mājas kafejnīcu dienas 2022" Sabilē, Talsos un Valdemārpilī šogad notiks 27. un 28. augustā. Ainaviskās novada pilsētas ir sarūpējušas patiesi aizraujošu garšas piedzīvojumu, bet, lai tas būtu vēl neaizmirstamāks – vērts apmeklēt krāšņākās un piedzīvojumiem bagātākās apskates vietas, stāsta Talsu novada tūrisma informācijas centra pārstāve Līva Maķe

Sabile

Sabilei romantisku noskaņu piešķir Abavas upes senlejas skaistās nogāzes, kā arī mazās ieliņas, kuras rada pasakai līdzīgu noskaņu. Bet, uzkāpjot augstajā Vīna kalna nogāzē, pavisam viegli ir iedomāties, ka ceļojums ir aizvedis uz gleznaino Itāliju.

Foto: Publicitātes foto

Sabiles simbols ir Vīna kalns, kas iekļuvis Ginesa pasaules rekordu grāmatā kā vistālāk uz ziemeļiem esošais vīna dārzs, kur brīvā dabā tiek audzētas vīnogas. Kalna virsotne atrodas apmēram 34 metru augstumā virs pilsētas, bet vīnogulāju dārzs ir 1,5 hektārus liels. Starp citu, Vīna kalnā var iestādīt arī savu vīnogulāju, un pēc tam, ar īpašu apmeklētāja karti, vīna kalnu iespējams apmeklēt bez maksas.

Vīna un ēdiena māksla labi saprotas, tāpēc noteikti jādodas uz Vīna kalna pretējo nogāzi, kur atrodas atjaunotā Firkspedvāles muižas kungu māja, kas šobrīd kļuvusi par mākslinieku rezidenci Pedvāles mākslas parkā. 1991. gadā muižu īpašumā ieguva tēlnieks Ojārs Feldbergs, izveidojot šeit Brīvdabas mākslas muzeju, kurā iespējamas visplašākās mākslinieciskās izpausmes. Savukārt bijusī sinagoga pārtapusi par Sabiles mākslas, kultūras un tūrisma centru, kurā regulāri notiek dažādi pasākumi un apskatāmas izstādes.

Talsi

Talsi lepojas ar saviem deviņiem pakalniem – tos jāizstaigā kājām, aplūkojot bruģētās ieliņas, vecos koka namus un sendienās iekoptos parkus. Senā pilsēta daļa lieliski sadzīvo ar šodienas auto dunu, atjaunotām namu fasādēm, senās baznīcas pievārtē uzstādīto mūziķa Intara Busuļa muzikālo soliņu, kā arī citiem mūsdienu objektiem.

Lai pastaiga būtu interesantāka, jādodas pa mākslas maršrutu "Māksla uzzied Talsos", kas ir kā brīvdabas ceļojuma karte ar vairākām pieturvietām. Šobrīd maršruts ir papildināts ar mākslas darbiem. Latvijā pazīstami mākslinieki un Talsu vecmeistari cauri laikiem radījuši brīnišķīgas 34 gleznu ainavas, kas novietotas blakus reālajai ainavai dabā.

Tiem, kuriem interesē aktīva atpūta, jādodas uz Deviņkalnu disku golfa parku. Trasē brīvi pieejami disku golfa grozi, kurus ikviens interesents var izmantot, līdzi ņemot savus diskus vai iznomājot inventāru.

Foto: Publicitātes foto

Vecpilsētas skaistākajā vietā – Talsu ezerā, iespējams baudīt atpūtu uz ūdens un iznomāt katamarānu vai laivu. Tāpat te atrodas Talsu ezera promenāde ar lielisku skatu uz ezeru un seno pilskalnu.

Valdemārpils

Kurzemes mazpilsētiņa Valdemārpils, kura nes Latvijas dižgara Krišjāņa Valdemāra vārdu, lēni un rimti savas dienas vada Sasmakas ezera krastā. Noteikti jāapskata pieminekli Krišjānim Valdemāram – jūrniecības pamatlicējam Latvijā. Savulaik Valdemārpils bija multikulturāla pilsēta, par to liecina pilsētas mazās, līkumotās ieliņas un arhitektūra. Te iespējams smelties arī enerģiju no dižkoka – Sasmakas Elku liepas. Aprēķināts, ka koks ir 350 līdz 400 gadus vecs un tā ir resnākā liepa Baltijas valstīs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!