Foto: Solveiga Kaļva
Andalūzijas pilsēta Granada vilinājusi ceļotājus, rakstniekus un māksliniekus jau kopš senām dienām. Viktors Igo to dēvējis par vienu no Spānijas lielākajiem dārgumiem, kur virmo garšas, smaržas un kaislības. Aleksandrs Dimā prātojis, vai dzīvē maz ir kāda lielāka bauda par Granadas apmeklējumu. Anrī Matiss lielījis Granadu kā ārkārtīgi iedvesmojošu pilsētu, kas izkausē visas maņas, bet Ernests Hemingvejs teicis, ka, ja lemts Spānijā apmeklēt tikai vienu pilsētu, tai jābūt Granadai. Kur slēpjas Granadas maģiskā pievilcība?

Ja kāds šo jautājumu uzdotu man, es teiktu, ka Granadas pievilcība slēpjas burvīgā kombinācijā, ko veido brīnumainais arābu arhitektūras meistardarbs Alhambra, pilsētai fonā vīdošās Sjerranevadas kalnu virsotnes un šarmantais romu un mākslinieku rajons Sakromonte. Nedrīkst aizmirst arī faktu, ka vismaz mūsdienās Granada ir viena no tām vietām Spānijā, kur pie dzērieniem tiek servētas bezmaksas uzkodas, ļaujot baudīt bezrūpīgus vakarus kādā no āra terasēm. Bet par visu pēc kārtas.

Granātāboli un arābi

Lielākoties Granada saistās ar divām lietām. Pirmkārt, ar granātāboliem. Pastāv teorija, ka pilsētas nosaukums cēlies no spāņu valodas vārda "granada", kas apzīmē sulīgos granātābolus. Tie braši aug Granadas apkaimē un pat pamanījušies nokļūt pilsētas ģerbonī. Mēs gan nevienu granātābolu koku nemanījām, bet varbūt tāpēc, ka viesojāmies Granadā decembrī. Toties granātābolu attēlojumu visdažādākajos veidos redzējām gan uz flīzītēm, kas norāda māju numurus vai nosaukumus, gan suvenīru bodēs, gan uz ielu stabiņiem. Kāda cita teorija gan sludina, ka Granadas nosaukums cēlies no mauru vārda "karnattah", kas it kā nozīmējot "svešinieku klints". Klīstot apkārt pa pilsētu, skaidri redzams, kuru teoriju par Granadas vārda izcelsmi izvēlas paši granadieši, jo granātābolu simbolika rēgojas visās malās.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!