Foto: Shutterstock
Apmesties idilliskā vietā, kuru ieskauj vīnogulāji un kur ēdiens tiek piemeklēts vīnam, nevis otrādi, var būt patīkams veids, kā pavadīt brīvdienas. Starp lielajām vīna galamērķu "superzvaigznēm" ir arī mazāki vai jauni pieturas punkti, kuri piedāvā nemaz ne sliktāku pieredzi. Turklāt nereti intīmāku un personiskāku, jo tūristi šīs vietas vēl masveidā nav atklājuši. Tāds, piemēram, ir Empordā reģions Spānijā.

Empordā atrodas Katalonijas ziemeļaustrumos. Reģions ziemeļos robežojas ar Pirenejiem un dienvidos ar Vidusjūru. Tas kļūst par aizvien lielāku spēlētāju vīna tūrisma pasaulē.

Šeit ražotais vīns negūst tādu uzmanību kā Spānijas "superzvaigžņu" vīna reģionu darinājumi, piemēram, Prioratas vai Rjohas, un, tā kā liela daļa no tā tiek pārdota uz vietas restorāniem Žironā un Barselonā, to reti var atrast citās vietās. Taču reģionam ir aizraujoša vēsture, tradīcijas un plašs galvenokārt ģimenēm piederošu vīna darītavu klāsts.

Reģiona ielejas unikālās augsnes īpašības, jūras un kalnu tuvums, spēcīgie vēji un 30 gadus vecie vīnogulāji piešķir vīniem atšķirīgu raksturu un personību. Ziemas ir siltas, vasaras garas un karstas, ar patīkamām jūras vēsmām. Pateicoties labvēlīgajam klimatam, vīna tūrisms plaukst visu gadu.

Empordā vīna reģions ir ideāla vieta, kur apvienot ēdiena, vīna un ainavas baudījumu, turklāt te var gūt daudzveidīgu pieredzi, piemēram, tiek rīkotas ekskursijas uz vīna darītavām un vīna dārziem, degustācijas pie jūras, kā arī ir iespēja klātienē redzēt ražas novākšanu un tradicionālo vīna darīšanas procesu. Reģionā ir arī vīndarības centri un muzeji, kuros radošos veidos tiek parādīta vīna kultūra. Te notiek arī festivāli, kas veicina vīna tūrismu, piemēram, festivāls "Sounds of the World" un "Vivid Wine Festival". Papildus vīna degustācijām visu aprīli festivālā var baudīt ar vīna kultūru saistītus pasākumus. Savukārt septembrī notiek tradicionālie ražas svētki, kas katru gadu tiek svinēti vairākās reģiona pilsētās.

Neparasta pieredze, kurā lielākoties jāpaļaujas uz savām maņām, ir došanās cauri tumšai mucu telpai vīna darītavā "Mas Llunes" Žironas provincē. Vērts dodies uz skaisto piekrastes pilsētu Kadakē, kur vīna saimniecībā "Martín Faixó" tiek izmantotas ganību aitas, nevis traktori, lai palīdzētu samazināt vīnogu audzētāju ietekmi uz vidi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!