Foto: ""Purina"
Šovasar 12. gadu norisinājās konkurss "Sakoptākais īpašums Preiļu novadā". Žūrijas komisija piecu cilvēku sastāvā jūnija beigās apsekoja konkursam izvirzītos īpašumus, kuru pieteicēji nebija nobijušies no maija bargo salu postījumiem un tam sekojošā sausuma viļņa, vēstīts Preiļu novada mājaslapā.

Konkursā "Sakoptākais īpašums Preiļu novadā" uzsvars likts uz īpašuma sakoptību, kopskatu, puķu un košumkrūmu stādījumiem, kā arī nav mazsvarīga individualitāte. Galvenais mērķis – pamanīt, novērtēt un cildināt novada čaklos cilvēkus.

Nominācijā "Ģimenes mājas pilsētu un ciematu teritorijā" 1. vietu ieguva Romanovsku ģimenes īpašums "Papardes" Saunas pagastā. "Papardes" ir īpašums ar lielu, skaisti un pārdomāti iekoptu teritoriju, katrai vietai piemeklēti atbilstoši stādījumi, skaista rožu dobe jaukta ar ziemcietēm. Īpašuma izveidē ieguldīts liels darbs vairāku gadu garumā.

Nominācijā "Viensētas pagastu teritorijās" dalīta 1. vieta. Viens no laureātiem ir Broņislavas Domules īpašums "Saulgrieži" Saunas pagastā. Īpašumā izveidotas plašas ziemciešu dobes, ierīkotas atpūtas vietas un mazbērnu vajadzībām iekopts plašs zāliens. Dzirnakmeņi, ar kuriem graudus maluši īpašnieces senči, stilizētas saulītes veidā ievietoti dekoratīvos metāla turētājos puķu dobē, tā simboliski godinot iepriekšējo paaudžu darbu, gan sasaucoties ar īpašuma nosaukumu "Saulgrieži".

Otrs laureāts šajā nominācijā ir Ūsānu ģimenes iekoptais īpašums "Mazie Dīķīši". Košumdārzā ieguldīts daudz pūļu un prasmju, veidojot pamanāmus puķu un košumkrūmu stādījumus, saskaņojot to augstumu, krāsu un formu. Skaistas arkas vīteņaugiem, interesanta risinājuma metāla stiprinājumi iekaramiem puķu podiem. Patīkams, gaumīgs un mājīgs īpašums. Kā teica saimniece: "Dzīve nav tikai smags darbs saimniecībā, ir nepieciešama arī vieta, kur atveldzēt dvēseli un gūt dzīvesprieku".

Nominācijā "Iestādes, organizācijas un uzņēmējsabiedrības" 1. vietas laureāts ir viesu nams "Duni", ko apsaimnieko īpašniece Evita Piļščikova. Viesu māju, realizējot savu sapni, uzbūvējusi īpašniece. Tajā ierīkoti dažādi atpūtas stūrīši, zivju žāvētava, bet pāri visam jūtama meža smarža.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!