Foto: Kārlis Liepiņš
Kaltenē atrodas viena no retajām akmeņainajām pludmalēm Latvijā. Tā piesaista uzmanību ne tikai ar lielajiem laukakmeņiem, kas klāj zeltaino smilšu piekrasti, bet arī skaidrajām debesīm, kur ik pa laikam var novērot krāšņo ziemeļblāzmu.

Kaltene atrodas Talsu novadā netālu no Rojas. Taču tās pludmale un daba krasi atšķiras no smilšainās un labiekārtotās Rojas. Ainaviskā un pat romantiskā Kaltenes pludmale vienlaikus ir nedaudz skarba un atspoguļo šīs vietas seno izcelsmi.

Akmeņainā pludmale

Kaltenes pludmale un krauja ir izveidojusies Piejūras zemienē. Tās senā krasta krauja ir viens no retajiem posmiem Latvijas piekrastē, kur Litorīnas laikā notikusi jūras krasta erozija, un tā saglabājies līdz mūsdienām, vēsta Dabas aizsardzības pārvalde.

Foto: Talsu novadaTIC arhīvs

Savukārt Talsu novada tūrisma informācijas centra mājas lapā izlasāms, ka Kaltenē atrodamie retie Litorīnas jūras veidojumi ir nogulumi ar bagātīgām molusku atlieku fosilijām, kas datējamas ar Litorīnas jūras periodu (aptuveni pirms 4500–5000 gadiem).

Varbūt arī ar neapbruņotu aci nemaz nevar ievērot Kaltenes pludmales iespaidīgo vēsturi, toties laukakmeņi, kuri cieši viens pie otra klāj pludmali un pašu jūras krastu, ir spilgts dabas dažādības piemērs, kas ilgi paliek atmiņā. Unikāla ir ne tikai dabas ainava, bet arī putnu daudzveidība, kuru var vērot no agra pavasara līdz vēlam rudenim.

Foto: Anita Šteinberga

Pēdējos gados Kaltenes pludmale ir kļuvusi arī par iecienītu vietu ziemeļblāzmas "medniekiem". Tā ir piemērota vieta debesu vērošanai, jo atrodas tālu no pilsētu radītā gaismas piesārņojuma. Līdz ar to debesis ir skaidras un ļauj vērot gan zvaigznes, gan noteiktos laikos arī ziemeļblāzmu.

Kaltenes kalvas

Mītiem un leģendām apvītās Kaltenes kalvas ir viens no unikālākajiem apskates objektiem gan Talsu novadā, gan visā Latvijā. Par kalvām tiek saukti apsūnojošie laukakmens krāvumi. Kurzemes plānošanas reģions raksta, ka kalvas ir veidojušās pirms apmēram 10 tūkstošiem gadu. Šobrīd tur ir uzbūvēta labiekārtota taka, ko var viegli sasniegt, mērojot vien 1,5 kilometrus garu ceļu no pludmales.

Foto: Talsu novadaTIC arhīvs

Nonākot akmeņainajā mežā, pirmais, kas nāk prātā ir pasakas un varbūt kādam raganas. Taču viennozīmīgi mežā valda savdabīga atmosfēra un skati ir brīnumaini, kurus vērts apskatīt vismaz vienu reizi mūžā.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!