Foto: Shutterstock
Pēc drudžainā svētku perioda dienas gribās pavadīt rāmi un omulīgi. Iespējams, pat pasapņot par vietām, uz kurām šogad aizceļot. Abas šīs lietas, izrādās, var apvienot. Iedvesmojies no rāmāko pilsētu saraksta, plānojot savu nākamo ceļojumu.

Izdevums "Condé Nast Traveller", atsaucoties uz ceļojumu apdrošinātāja "MoneySuperMarket" datiem, publicējis sarakstu, kurā uzskaitītas desmit pilsētas ar augstāko "Rāmas pilsētas indeksu". Tops izveidots, ceļojumu eksperti analizējot 75 pasaulē populārākās pilsētas un piešķirot vērtējumu, balstoties uz tādiem faktoriem kā gaisa, gaismas un trokšņa piesārņojums, satiksmes sastrēgumi, vidējais saulesgaismas ilgums un iedzīvotāju viesmīlība.

10. Dubrovnika, Horvātija

Par spīti tam, ka Dubrovnika pēdējā laikā tiek piesaukta kā vieta, kuru nomocījuši tūristu pūļi, tā turpina valdzināt gan ceļotājus, gan ceļošanas ekspertus. Tās lielais trumpis ir skaistā vecpilsēta ar mūriem un iespaidīgie skati uz Adrijas jūru un skaistajām smilšainajām pludmalēm. Pērn Dubrovnika atzīta arī par vienu no labākajām pilsētām Eiropā pēc "Condé Nast Traveller" lasītāju domām, kā arī novērtēta kā viena no draudzīgākajām pilsētām pasaulē.

Foto: Shutterstock

9. Cīrihe, Šveice

Lai gan Cīrihe ir viena no dārgākajām pilsētām Eiropā, kur pavadīt brīvdienas, tas nemaina faktu, ka šajā pilsētā ir rāma un atmosfēriska vide ceļotājiem. Pilsēta ir pazīstama ar skaistām ielām pastaigām, pasakainām vietām un mājīgiem restorāniem.

Foto: Shutterstock

8. Minhene, Vācija

Ja Berlīne ir iecienīts ballīšu galamērķis, tad Minhene piedāvā gluži pretējo – mierīgu atpūtu. Tomēr jāņem gan vērā – lai baudītu pilsētas kultūru klusumā un mierā, jāizvairās no laika, kad pilsētas ielas pieskandina Oktoberfests. Minhenē ir daudz muzeju, mākslas galeriju, velomaršrutu un publisku dārzu – īstā recepte, lai atjaunotos un gūtu rimtu pieredzi.

7. Ļubļana, Slovēnija

Arī Ļubļana var lepoties ar draudzīgākās pilsētas statusu – tās smaidīgie, laimīgie vietējie ir viens no pilsētas trumpjiem, kas vilina ceļotājus izbaudīt arī citas Slovēnijas galvaspilsētas vērtības. Pateicoties tam, ka pilsētas centrā liegta automašīnu satiksme, tajā gaisa piesārņojuma – īsts patvērums tiem, kas vēlas baudīt atpūtu pilsētā, bet ne tipiskos betona džungļos.

Foto: Shutterstock

6. Viļņa, Lietuva

Ainaviskas bruģakmens ieliņas, krāsainas ēkas un izdevīga ēšana ārpus viesnīcas – Viļņa tūrisma pasaulē pamazām iegūst reputāciju kā viens no lētākajiem un mazāk zināmajiem galamērķiem Eiropā, kurš ir izzināšanas vērts, pirms kļūst tik populārs cik, piemēram, Dubrovnika.

5. Stokholma, Zviedrija

Šķiet, ka jebkura pilsēta, kurā saliņas savieno romantiski tilti, kas krustojas pāri ledainajiem Baltijas jūras ūdeņiem, ir cienījusi gūt vietu pasaulē relaksējošāko pilsētu topā. Patīkama atmosfēra un labs ēdiens padarījis Stokholmu par vienu no pieprasītākajiem gardēžu galamērķiem.

Foto: Shutterstock

4. Vīne, Austrija

Vīne ir iespaidīga pilsēta, kas slavena ar pasaules līmeņa mākslas piedāvājumu un arhitektūru, turklāt pērn Austrija iekļuva arī pasaules drošāko valstu sarakstā.

Foto: Shutterstock

3. Bergena, Norvēģija

Majestātiski fjordi un skaistas dabas ainavas, klusas vietiņas pilsētā, kur paslēpties no apkārtējās drūzmas – Bergena ir īstā vieta, kurā atpūsties no ikdienības. Turklāt pilsētā ir viens no tīrākajiem gaisiem un zemākajiem gaismas piesārņojuma līmeņiem.

Foto: Shutterstock

2. Tallina, Igaunija

Tallina ātri iegūst popularitāti kā alternatīva atpūtas vieta Eiropā, ja apnikuši vieni un tie paši galamērķi. Tallinu apraksta kā pilsētu no stāstu grāmatas, ar viduslaiku ēkām, kas rindojas senās ieliņās, budžetam draudzīgiem ēdieniem un dzērieniem, kā arī patīkamiem skatiem uz Baltijas jūru.

Foto: Shutterstock

1. Reikjavīka, Islande

Islandi jau sen iecienījuši tie, kas vēlas aizmukt pie dabas, tāpēc nav brīnums, ka Reikjavīka ir topa augšgalā. Islandes galvaspilsētā ir lieliska gaisa kvalitāte, daudz zaļo zonu, zems satiksmes un piesārņojuma līmenis, kā arī laimīgi iedzīvotāji – viss, ko var gribēt no relaksējošas atpūtas pilsētvidē.

Foto: Shutterstock

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!