Foto: PantherMedia/Scanpix
Visi zina Edgara Alana Po dzejoli "Krauklis" un latviešu tautas dziesmu - "Krauklīt's sēž ozolā, Zelta kokle rociņā". Krauklis jau no seniem laikiem bijis noslēpumainības un maģijas apvīts, sengrieķu dieva Apolona kalps, kuram par godu nosaukts pat zvaigznājs.

Kas tik neparasts šajā putnā, par ko sacer dzejoļus un stāstus, daudzina romancēs un tautas dziesmās, līdz šķiet, ka paša melnā kraukļa milzu spārnu švīksti dzirdami gaisā?

Visi ir redzējuši vārnu, bet kraukli savām acīm skatījis tikai retais, lai gan tas nav nekāds sīkais putnelis. Kraukļa spārnu atvērums sasniedz 1,2 metrus, svars - vairāk nekā kilogramu. Kraukļa spalvas ir spilgti melnas ar metālisku spīdumu, vēsta resurss "eg.ru".

Aste ķīļveidīga, kamēr vārnai tā drīzāk līdzinās vēdeklim. Pieaugušus kraukļus praktiski nav iespējams pieradināt. Ne velti tie iesaukti par postītājiem un grāvējiem - pusstundas laikā bez pieskatīšanas atstāts krauklis spēj apgriezt māju kājām gaisā: izsvaidīt lietas, sabojāt sadzīves tehniku, sapluinīt grāmatas un saplēst tapetes. Un turklāt vēl lamāsies uz saimnieku, ja tas iedrošināsies to nostrostēt!

Gan nāve, gan piedzimšana

Daudzu tautu folklorā kraukļa parādīšanās pareģo nāvi. Tieši tādā izskatā nāve ieradās pie seno tautu karotājiem, kas, atvadoties no dzīves, lūdza kraukli aiznest ziņu par notikušo tuviniekiem. Tomēr kraukļa nozīme neaprobežojas ar šādu rituālu funkciju veikšanu!

Mītos un pasakās kraukļi ir piederīgi dievu pasaulei, tos attēlo, sēžam ozolā - gan baltu, gan slāvu tautu svētajā kokā. Krauklis valda pār dzīvā un mirušā ūdens noslēpumiem un atnes to pasaku varoņu atdzīvināšanai. Krauklis ir arī dzīvību nesošā pavasara lietus un negaisa simbols, modinot dabu no ziemas miega.

Saskaņā ar senkrievu ticējumu cilvēkam, kurš nogalinājis kraukli, nekad nepadosies lopi. Mežā satiktu kraukli nedrīkst biedēt. Savukārt kraukļa kraukšana senajiem slāviem pareģoja dēla piedzimšanu.

Kraukļa kliedzienu un lidojumu senās tautas uztvēra kā dabas zīmes, un tā mācīja arī Dons Huans  Karlosam Kastaņedam: "Iemācies saprast zīmes, kuras dod krauklis, un tev izdosies izvairīties no nepatikšanām vai notvert savu veiksmi." Tiesa gan, lai šis putniņš atnestu labas ziņas, tam jābūt vismaz vienai baltai spalviņai...

Dārgumu glabātājs

Vai vajadzētu turēt kraukļa attēlu mājās? Ekstrasensi to neiesaka, jo draudzība ar kraukli esot tikai viedo un izredzēto ļaužu ziņā, kuri jau spēj valdīt pār savu likteni un paši spēj to pareģot. Ne velti saskaņā ar seniem ticējumiem raganu varot atpazīt pēc kraukļa, kas sēž uz tās mājas jumta.

Krauklim piemītot tikai viena maģiska īpašība, kuru drīkst izmantot "sadzīves maģijā": Krauklis Kraukļa dēls apveltīts ar pazemes dārgumu glabātāja spējām. Tad jau, domājams, arī tavus dārgumus viņš spēs vislabāk nosargāt! Pietiekot ar vienu kraukļa spalvu, kas ielikta dārglietu lādītē, lai nekādi zagļi nebūtu bīstami.

Likteņa spārni

Kas tad īsti ir krauklis, kas riņķo virs cilvēka galvas? It kā ļaunu vēstošs, nāvi pareģojošs, tai pat laikā sāpīgi pazīstams un tuvs... To visdrīzāk varētu salīdzināt ar likteņa dievību, kura melno spārnu baltās iekšmalas redzējis tikai retais.

Likteni nav iespējams pieradināt, tas ietver gan visu labo, gan ļauno, kas ar mums notiek un kas mums pieder: gudrību un intuīciju, mīlestību un nāvi. To var tikai pieņemt, kā dzied senā romancē: "Melnais kraukli, viss es tavs..."

Putni dienestā

*17. gadsimtā Londonā kraukļu bars ar saviem kliedzieniem uzmodināja karaļa sardzi, brīdinot par Kromvela vienības uzbrukumu. Kopš tā laika pēc karaļa rīkojuma neliela kraukļu kolonija mitinās Londonas Tauerā. Šobrīd tur „pierakstīti" seši putni, un katram no tiem ir dots vārds. Kad krauklis nomirst, to apglabā netālu no vārtiem, uz kapa novietojot plāksnīti ar tā vārdu.

*Pastāvīga gandrīz pilnībā pieradinātu kraukļu populācija no 17. līdz 19. gadsimtam mājoja Solovecu salas klosterī Krievijā. 

Es redzēju sapnī...

Kraukļa pareģojumos esot vērts ieklausīties gan pamanot tos nomodā, gan redzot sapnī. Krauklim, kā labākajam vidutājam starp šo pasauli un viņpasauli, robežai starp realitāti un sapni vispār nav nozīmes.

*Redzēt sapnī kraukli - sapnis jāuztver kā brīdinājums: esi uzmanīgs, turpmākajā mēnesī iespējamas radikālas pārmaiņas likteņa gaitā.

*Par sliktu zīmi uzskata kraukļa kraukšanu virs slimnieka galvas vai virs viņa mājas.

*Ja krauklis sēž uz zvanu torņa vai koka ar gludām lapām, tevi gaida naudas pieplūdums.

*Ja krauklis lido aiz transporta līdzekļa, kurā atrodies tu, turklāt kustas vairāk pa labi - braucienā iespējamas nepatikšanas; ja lido tieši virsū automašīnai - var notikt avārija.

*Ja krauklis lido projām no tevis, turklāt nes knābī kaut ko ēdamu - tā ir ļoti laba zīme, drīzumā vari gaidīt lielu naudas summu.

*Ja krauklis tur kādu koka zaru vai priekšmetu no koka, tu ne tikai būsi veiksmīgs, bet arī uz ilgu laiku sadraudzēsies ar labu cilvēku.

*Ja krauklim knābī kaut kas balts, gaidi labu peļņu un izdevīgu situāciju darbā.

*Ja krauklis skatās uz austrumiem, vari gaidīt palīdzību no ietekmīga atbalstītāja.

*Ja krauklis skatās uz rietumiem, tev radīsies liela problēma, iespējams, tiksi par kaut ko sodīts.

*Ja krauklis sēž uz salauzta zariņa, nepieciešams pievērst lielāku uzmanību savai veselībai.

*Ja krauklis mierīgi sēž koka galotnē, tajā nedēļā tevi pavadīs veiksme.

  

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!