Foto: Publicitātes attēli

Autore: Sigija Spure-Vavilova, "Maxima Latvija" Pārtikas ražošanas departamenta direktore ar vairāk nekā 17 gadu pieredzi lielākajos Baltijas pārtikas ražotājuzņēmumos.

Rudenīgās vēsmas, kas patlaban valda Latvijā, nozīmē arī to, ka lielveikalu plauktos ir nonākusi bagātīga Latvijas dārzeņu un sakņaugu raža. Septembris mūsu lielveikalu tīklam nozīmē jaunās ražas mēnesi, un, tā kā šogad daba patiesi nav skopojusies, varam saviem klientiem piedāvāt plašu un daudzveidīgu Latvijas dārzeņu sortimentu. Līdz septembra beigām "Maxima" plauktos nonāks vairāk nekā 20 dažādu jaunās ražas dārzeņu šķirnes, ko mūsu veikaliem piegādā vietējās zemnieku saimniecības.

Nav noslēpums, ka kartupeļi ir Latvijas iedzīvotāju viens no iecienītākajiem un biežāk lietotajiem dārzeņiem, tāpēc arī jaunie tupeņi ik gadu ir pats pieprasītākais produkts no jaunās ražas sortimenta. Sevišķi gardi ir jaunie kartupelīši, kad to visas garšas īpašības izgaršojamas visspēcīgāk. Lai gādātu par pircēju ērtībām, esam parūpējušies, ka šī gada jaunie kartupeļi mūsu veikalos ir pieejami gan sveramā veidā, gan arī safasēti 2,5 kg iepakojumos.

Rudens ir ražas laiks arī citiem veselīgiem sakņaugiem. Īpaši daudz vitamīnu atradīsiet jaunās ražas burkānos un bietēs. Domājot par klientu ērtībām, burkānus saviem klientiem piedāvājam arī jau mazgātus - tā teikt, ņem no iepakojuma un grauz! Burkāni it sevišķi ir ieteicami rudens sezonā to bagātīgā vitamīnu sastāva dēļ - tie satur B, C, E, K grupas vitamīnus. Turklāt ražas laikā burkāni ir it īpaši sulīgi, tāpēc lieliski noderēs ne tikai ēdienu gatavošanai, bet arī svaigo sulu spiešanai. Neliels padoms: glāzei sulas pievienojot pusi tējkarotes kvalitatīvas eļļas, piemēram, olīveļļu, vērtīgās vielas organismā uzsūksies vēl labāk.

Plašā piedāvājumā piedāvājam iegādāties arī šī rudens kāpostus. Patlaban sortimentu papildinājuši ne tikai klientu iemīļotie baltie kāposti, bet arī sarkanie kāposti, kā arī to „radinieki" Savojas kāposti, Ķīnas kāposti un ziedkāposti.

Ņemot vērā, ka Latvijas iedzīvotāji savās ēdienkartēs aizvien vairāk ir iecienījuši arī mūsu zemei ne tik raksturīgus dārzeņus, par vienu no gaidītākajiem jaunās ražas produktiem kļuvusi paprika. Mūsu sortimentā var atrast jauno sarkano papriku, kā arī balto papriku - tā lieliski noderēs gan svaigu salātu gatavošanai, gan dažādiem sautējumiem un gaļas ēdieniem.

Veikalu plauktos atrodami arī Latvijas saimniecībās audzētie jaunie sīpoli. Tā kā aizvien aktuāla ir ziemas krājumu gatavošana, sīpoli lieliski derēs kā piedeva marinējumiem, jo tie marinādei piedod kā patīkamu pikantumu, tā arī saldumu. Tāpat piedāvājam arī jaunās ražas sarkanos sīpolus. To garša ir maigāka un saldāka nekā dzeltenajiem sīpoliem, līdz ar to tie būs ļoti garšīgs papildinājums dažādos salātos un sviestmaizēs. Neskatoties uz to, ka sīpoli liek mums raudāt, tajos ir arī daudz vērtīgu uzturvielu, piemēram, vitamīni C un B6. Sarkanajiem sīpoliem atšķirībā no dzeltenajiem ir nedaudz saldāka garša, kas padara tos patīkamākus arī ēšanai svaigā veidā. Tāpēc sarkanie sīpoli labi iederēsies dažādos salātos, piemēram, grieķu vai Cēzara salātos, kā arī dažāda veida sviestmaizēs.

Līdzās sīpoliem rudens ražas plauktos var atrast arī Latvijā audzētus jaunos ķiplokus. To iekļaušana ēdienkartē ir īpaši vēlama rudenī, kad jāsāk lielāka uzmanība pievērst veselībai un imunitātes stiprināšanai.

Plašā piedāvājumā mūsu veikalu plauktos pieejami arī citi jaunās ražas sakņaugi, piemēram, selerijas sakne, puravi, kā arī baltie un sarkanie kolrābji. Rudenī joprojām turpinās arī redīsu ražas laiks. Mūsu veikalos pieejami gan iecienītie sarkanie, gan arī baltie redīsi. Vairumam pazīstamāki ir sarkanie, kuri lieliski garšo gan salātos, gan kā piedeva sviestmaizēm. Arī baltais redīss lieliski iederēsies receptēs, kurās izmantojams sarkanais redīss, tikai tā garša būs izteikti maigāka.

Tāpat septembrī visos mūsu veikalos atradīsiet īsteno rudens vēstnesi - ķirbi. Ņemot vērā, ka ķirbji nereti ir samērā lieli un smagi, mūsu veikalos tie ir pieejami arī jau sagriezti gabalos, lai katrs varētu izvēlēties savas maltītes pagatavošanai piemērotāko izmēru. Turklāt ķirbis "Maxima" veikalos ir īpaši gaidīta dārza oga, jo jau astoto gadu "Maxima" oktobrī rīkos īpašu pasākumu par godu šai rudens veltei - Latvijas ķirbju čempionātu, ar kura palīdzību jau tradicionāli tiek meklēts Latvijas lielākais ķirbis. Pērn galveno balvu ieguva Skrundā audzēts 165 kg smags milzenis, un šogad lūkosim, vai kādam būs pa spēkam pārspēt šo rekordu.

Tā kā rudens ražas laiks vēl turpinās pilnā sparā, mūsu veikalu sortimentu aizvien papildina jauni dārzeņi un sakņaugi. Piemēram, septembra beigās jaunās ražas sortimentam piepulcēsies arī kāļi, rutki un rāceņi. Šie dārzeņi, lai gan mazāk pamanīti, ir ļoti garšīgi, veselīgi un daudzveidīgi izmantojami kulinārijā. Kālis ir saldens dārzenis, kurš ir bagāts ar šķiedrvielām un augstu C un B vitamīna sastāvu. Rutkiem piemīt spēcīga, salīdzinoši asa garša, kā arī ārstnieciskas īpašības. Tāpat kā kāļi, arī rutki satur daudz C vitamīna un kālija, kas ir būtiski imunitātei. Arī rāceņu sastāvā atrodami vitamīni, turklāt to maigā struktūra un vieglais sīvums rāceni padara gan par lielisku ēdienu sastāvdaļu, gan arī atsevišķi pasniedzamu produktu.

Rudeņos, kad sākas paprikas bagātā raža, gatavoju savai ģimenei "Delikateses papriku".

Sastāvdaļas:

Liela sulīga paprika 2kg

Marinādei: 1 „nadziņš" ķiploka, 2-3 zariņi svaiga timiāna, 2 ēdamkarotes sāls, 3 ēdamkarotes cukura, 4 ēdamkarotes galda etiķa, pusglāze kvalitatīvas augu eļļas

Papriku lieku cepeškrāsnī grilrežīmā un grozot apcepu no visām pusēm, pat tā, lai vietām miziņa būtu viegli apdegusi. Sacepto papriku lieku lielā bļodā un apsedzu ar vāku tā, lai trauks būtu hermētiski slēgts. Atstāju uz apmēram 1 stundu. Pa to laiku paprika ir sakritusies un atdzisusi. Šādi sagatavotai paprikai ir ļoti viegli noņemt miziņu un iztīrīt mīkstumu no sēklotnes. Ja kāda sēkliņa paliks pie gatavās paprikas gabaliņa, nekas - galvenais, to nedrīkst skalot ar ūdeni. Sagriežu sev tīkamos gabaliņos - palielās sloksnēs.

Gatavoju marinādi: uzvāru 1 litru ūdens, pievienoju cukuru, sāli, etiķi un augu eļļu. Samaisu, lai visas sastāvdaļas izkūst. Pievienoju šķēlītēs sagrieztu ķiploku un timiāna zariņus. Gatavajā marinādē „iepeldinu" grilēto papriku. Šādi pagatavotu ēdienu var uzglabāt ledusskapī līdz pat nedēļai, bet, lai saglabātu to ziemai, lieku to nelielās burciņās un pasterizēju.

"Delikateses paprika" būs lieliska uzkoda pie rudzu maizes, tā var tikt pievienota salātos, kā piedeva gaļas ēdieniem vai kā sastāvdaļa, cepot picas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!