Foto: Shutterstock

Klāt atkal 6. janvāris un diena, ko dēvē gan par Krustaini, gan Zivju dienu vai Pagānu svētdienu, bet visbiežāk – par Zvaigznes dienu. Katoļu un protestantu tradīcija, pamatojoties uz Mateja Evaņģēliju, vēsta, ka šajā dienā neparasti spoža zvaigzne trīs Austrumu gudros ķēniņus atvedusi uz Bētlemi pie jaundzimušā Jēzus.

Šim notikumam par godu eglītē vēl reizi mirgo svecītes, bet tad jau arī laiks vākt nost mājas svētku rotu. Vispār šajā dienā mūsu senčiem bija darba pilnas rokas – gan istaba jāizslauka un mēsli krustceļos jāizber, lai no blusām pasargātos, gan ābeles jāizpurina, lai raža laba (to darot, jādaudzina – cik zvaigžņu pie debess, tik ābolu ābelē), gan ūdens jāpagādā un jāizliek saulē pa dienasvidu – no plkst. 12 līdz 13.

Šāds ūdens skaitījās veselīgs gan ļaudīm, gan kustoņiem un ilgi glabājams, tikai vārīt to nevajagot – tad dziednieciskās īpašības zūdot.

Vēl Zvaigznes dienā jāpagūst uzlikt mājoklim enerģētiskā aizsardzība, piemēram, apslakot mājas kaktus ar to pašu gaismā uzlādēto ūdeni.

Ar Trejkungu dienu (Zvaigznes dienu) arī beidzas Andrejos aizsāktais zīlēšanas laiks, bet vēl dažas lietas var pagūt:

  • Zvaigznes dienas priekšvakarā pa kluso jāizcep trejstūrains plācenis un pirms miega jāpaliek zem spilvena. Sapnī atnākušais plāceņa kārotājs varot ar sirds un rokas piedāvājumu atnākt arī nomodā.
  • Nosapņot likteņa nolemto precinieku varot arī tad, ja gulēt dodas jaunā naktskreklā, zem spilvena paliek jaunus cimdus un trīs kāršu kungus (ticējums gan nenosaka, tieši kurus).
  • Ja pavisam slinkums, var norunāt vārdojumu: "Trīs ķēniņi, jūs šonakt runāsiet, pasakiet man, kas būs mans brūtgāns (brūte). Kam zirgs, tas lai brauc, kam nav, lai nāk kājām!"

Savukārt Trejkungu dienas vakarā iziesim ārā un palūkosimies debesīs:

  • ja būs redzamas trīs spožas zvaigznes, kuras sauc par triju ķēniņu zvaigznēm, tad ir cerība, ka nākošā vasara būs auglīga. Zvaigžņu birums sola padevušos lopiņus, sēnes un ogas;
  • ja pa dienu un īpaši naktī debesis apmākušās, tad ar labības rezervēm jārīkojas taupīgi;
  • ja, debesīs raugoties, esi paguvis nosalt, tad nākamajos Miķeļos arī būšot auksti (un tā tam būtu jābūt, jo, pēc senču vērojumiem, šī ir visaukstākā gada nakts);
  • ja pēc pulksten 21 vakarā būs laba un gaiša nakts, tad tā ir laba zīme šim gadam.

Žēl tikai, ka tas viss ātri aizmirstas... Varbūt šogad intereses pēc savi novērojumi jāpiefiksē kaut vai tālruņa kalendārā?

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!