Foto: Shutterstock

Bērns ir sarīkojis kārtējo histēriju, aplējis paklāju ar sulu, izbārstījis miltus pa visu māju un vispār – diena nav izdevusies jau kopš paša rīta. Droši vien šāda ainiņa būs pazīstama daudziem vecākiem. Lūk, portālam Deti.mail.ru psihologu ieteiktas piecas, pavisam vienkāršas rekomendācijas, kas palīdzēs tev atgūt iekšējo harmoniju!

Vai nu saules gaismas trūkums, sals vai nemitīgās iesnas un klepus – tas viss ietekmē garastāvokli, bet pēdējā laikā tik bieži nākas dzirdēt: "Man nemaz nav spēka", "Viss apnicis", "Esmu tā noguris…". Cerams, ka, iestājoties pavasarim, tas pazudīs pats no sevis, bet tomēr pamēģini arī izpildīt šos psihologu ieteikumus.

"Ja tu iedzersi indi, tavs organisms būs saindēts," saka psiholoģe Jeļena Demidova, turpinot, ka "tieši tas pats, ja tu pārāk pie sirds ņemsi dažas domas, "saindēta" būs tava dvēsele". "Izskaitļo, kādi vārdi tevi izsit no līdzsvara un, ja neizdodas izvairīties no kontaktēšanās ar citiem cilvēkiem, kuri runā šos vārdus, tad vismaz nedomā par tiem. Labāk fokusēties uz vienu no tām frāzēm, kuras varēsi izlasīt turpmāk.

Sāc visu no sākuma

"Sāc ar to, kas tev ir. Izmanto to, kas ir pieejams. Dari, kā vari," rekomendē speciālisti. Šis padoms palīdzēs jaunajiem un nepieredzējušajiem vecākiem, kuriem šķiet, ka viņi neko nevar pagūt un ir visai tālu no pilnības. Ar laiku arī pieredzējušās mammas, saklausoties draudzeņu "varoņdarbos" un kritiskajās vīramātes piezīmēs, sāk šaubīties par savu kompetenci. Nedomā par to, kā "pareizi" barot ar krūti, bet vienkārši baro, bet, ja kaut kas neizdodas, izlabo kļūdas.

Atceries par to, ka pareizu darbību etalons nepastāv, bet tas, kas noticis ar draudzenes bērnu, var kaitēt tavam mazulim. Neskaties apkārt un neļauj nevienam salīdzināt tavu pieredzi ar citu.

Aplaisti savu personīgo dārziņu

Draudzene sociālajos tīklos ievietojusi video, kurā redzams, kā viņas bērns lasa pa zilbēm, bet tavējais vēl nezina alfabētu. Vēl kāda mamma regulāri publicē brīnišķīgas fotogrāfijas ar ģimenes idilli un tev šķiet, ka viņas ģimene ir laimīgāka par tavējo.

Atceries sakāmvārdu: "Kaimiņiem zāle vienmēr ir zaļāka". Lai nepakļautos šai ilūzijai, uzsvaru liec uz savu ģimeni, nevis svešo. Kas tevi neapmierina attiecībās ar partneri un bērniem? Ko tu vēlētos mainīt? Kā tu varētu iepriecināt savus mīļos, bet viņi – tevi? Katra darbība sev līdzi nes virkni notikumu. Ja apliesi dārzu, tad agri vai vēlu tajā uzziedēs arī rozes. Tad, lūk: nodarbojies beidzot ar sava "dārza" kopšanu.

Dzīve ir tāda, kāda tā ir

Šī ir pavisam vienkārša doma, taču tā palīdz izvairīties no "nožēlas indes". Bērns izsita loga stiklu, pazaudēja sporta apavus, saplēsa pēdējās bikses, bet no rīta paziņoja, ka viņam nepieciešams darbiņš skolas izstādei… Dažreiz gribas, lai dzīve, līdzīgi kā datorprogrammās, būtu veidota tā, lai pieejama ir poga "atcelt darbību" vai "paiet atpakaļ". Kamēr tas nav iespējams, nav jēgas domāt par zaudēto.

Pārdzīvojumi ir bezjēdzīgi

Uztraukties par bērnu ir normāli, taču, kad pārdzīvošana pāriet vispārējā nemierā, bet iztēle zīmē briesmīgas ainiņas katru reizi, kad bērns atgriežas no skolas pusstundu vēlāk, jau ir problēma. Tā, par laimi, ir viegli risināma, ja stulbās domas aizstāsi ar derīgām darbībām. Piemēram, mūsdienās ir pieejamas dažādas aplikācijas, kas atļauj ar mobilā tālruņa palīdzību sekot sava bērna gaitām. Lieku reizi arī viņam atgādini, kāpēc ielu jāšķērso ļoti uzmanīgi. Iepazīsties ar bērna klasesbiedriem un viņu vecākiem. Apsēdies un padomā, ko vēl vari izdarīt, lai pasargātu savu ģimeni.

Rīt būs jauna diena

Protams, visiem mēdz būt grūtās dienas un pat periodi dzīvē. Lai kā tu sevi nenoskaņotu, garastāvokļa tāpat nav. Labā ziņā ir tāda, ka gan tas, gan tas pāriet. Atnāks jauna diena, bet pēc tās – vēl viena. Par laimi, mūsu dzīve ir pietiekami ilga, tādēļ daudzas kļūdas ir iespējams labot. Bet dažreiz vienkārši nepieciešams visu sākt no jauna.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!