Foto: Zaiga Kaire
Ceļojumi pa Latviju asociējas pārsvarā ar Ventspili, Rundāles pili un rudenīgo Siguldu. Tomēr mūsu zemē ir tūrisma ceļvežu maz pieminētas vietas, kuru apmeklējums paliek atmiņā uz mūžu. Šos tīrradņus meklē Zaiga Kaire, pārsteigumiem bagātu ekskursiju rīkotāja.

Atnākot pavasarim, gribas tikt ārā no Rīgas. Garākas dienas dara mūs priecīgākus un aktīvākus. Bet ko darīt, ja vēl nav gana silts dārza darbiem vai sporta aktivitātēm ārā? Šis ir laiks, kad ūdenskritumi ir visstraujākie, sēra dīķi viskošākie un mežos visspēcīgāk jūtama jaunās dzīvības enerģija. Ir īstais brīdis, lai izrautos no tā, kas pa ziemu mūs nogurdinājis!

Pavasara izbaudīšanai traucētu lielas cilvēku burzmas un steigšanās no viena objekta pie otra. Savukārt Zaigas pasākumi paredzēti 7 līdz 15 cilvēku lielām grupiņām, kļūstot par teju individuālām ekskursijām. Nav nepieciešams speciāls apģērbs – pietiek ar ikdienas džinsu biksēm, botām un laikapstākļiem atbilstošu jaku. Nelielais dalībnieku skaits ļauj atrast vispiemērotāko iešanas ātrumu gan omulīgiem cilvēkiem, gan enerģiskiem pusaudžiem. Visaktīvākajiem gājējiem grupas vadītāja parāda kādus neparastus vides elementus, kam pievērst uzmanību. Un ir, tik tiešām ir, ko redzēt! Gan programmētājiem, kurus viegli aizrauj pat nelielas dabas krāšņuma izpausmes, gan pieredzējušiem ekskursantiem un pat biologiem. Zaiga rūpīgi sameklē visskaistākos objektus, ko parādīt no vislabākā rakursa un vispiemērotākajā gadalaikā.

Ikdienā Zaiga strādā atbildīgā darbā apdrošināšanas sfērā. Kā gan nonākts pie ekskursiju rīkošanas? Izrādās, viņa pēc personības ir ekstraverta, bet enerģiju saņem ne tik daudz no cilvēkiem, vairāk – no dabas un dzīvniekiem. Zaiga uzskata, ka dabas radītais ir nesalīdzināmi pārāks par cilvēka darināto. Kad viņa kolēģiem un draugiem stāstījusi par piedzīvoto savos personiskajos ceļojumos, tie mudinājuši ar šo informāciju dalīties. Rezultātā tapa Facebook lapa "Uzzini, iepazīsti." Tajā publicēti materiāli par interesantām vietām, kas ir grūti atrodamas vai par kurām internetā ir maz informācijas. Un drīz vien tika organizēta pirmā ekskursija septiņiem dalībniekiem.

Zaigai patīk pārsteigt. Apceļojot Ķemeru pusi, viņa savus ekskursantus vienmēr aizved līdz vietai, kur no zemes izšaujas sēravots zaļā krāsā. "Vai tajā vispār drīkst mazgāt rokas, vai to var dzert?" ir pierasti jautājumi. Izrādās, šis ūdens ir pat ārstniecisks. Netālu esošajā Raganu purvā atrodami burbuļojoši sēra dīķi. Savukārt Kalamecu – Markuzu gravā var izbaudīt sirreālu sajūtu, ejot pa "kanjonu" ar piecus metrus augstām sienām. Bet Gaujā ietekošā Vizlas upe ir Latvijai neticami strauja. Ejot pa tās krastiem, katrā gadalaikā ir savas īpašas nianses, jo spēcīgā upe nemitīgi sitas pret dolomīta atsegumiem un tiecas tos mainīt.

Mainās arī biznesa metodes, laika gaitā atzinību iegūstot netradicionālām pieejām. Uzņēmumi, kuri cenšas izveidot spēcīgu kolektīvu, ir novērojuši, ka ne visiem darbiniekiem patīk sporta spēles vai līdzīgas aktivitātes. Tādiem uzņēmumiem Zaiga piedāvā īpašus ceļojumus pa Latviju. Tie iekļauj ne tikai aizraujošu objektu apskati, bet arī lietderīgi izmantotu laiku autobusā, piedaloties seminārā. Pašlaik vislielāko uzmanību ieguvuši socionikas semināri. Autobusā lektore stāsta par personības tipiem, to saskarsmi, katra tipa stiprajām un vājajām pusēm. Savukārt, apstaigājot dabas objektus, dalībnieki var analizēt gan savu, gan līdzbiedru izturēšanos. Tas parasti nodrošina daudz jautru brīžu. Zaigas ekskursijās socioniku var aizstāt ar citu interesējošu tēmu, pieaicinot atbilstošu lektoru.

"No savām ekskursijām gūstu tikai pozitīvas emocijas," atzīst pati Zaiga. Viņu spārno arī klientu atzinīgās atsauksmes. Viņa ir apņēmusies ceļojumus pa Latviju aizvien attīstīt, iekļaujot jaunus apskates objektus un noslīpējot līdzšinējos maršrutus. Zaiga savā Facebook lapā ne tikai publicē aprakstus un fotogrāfijas, bet arī ievieto precīzas objektu koordinātes. Detalizēti norādīts, ar kādu sabiedrisko transportu un cik tālu jābrauc, cik liels gabals jāiet kājām. Savukārt autovadītāji var noskaidrot precīzu maršrutu, izmantojot viedtālruņu aplikācijas. Šī informācija ļauj apmeklēt Latvijas skaistākās vietas pašiem, jebkurā laikā.

Savukārt, ja vēlies doties neaizmirstamā Zaigas vadītā ekskursijā, rezervē vietu, rakstot uz uzzini.iepazisti@inbox.lv vai zvanot pa tālruni +371 29779168. Pasākumu kalendārs pieejams lapas "Uzzini, iepazīsti" sadaļā https://www.facebook.com/iepazit/events (redzams arī tiem, kas nav reģistrējušies Facebook).

Zemāk sniegtas dažu ekskursantu atsauksmes.

Guna Grandāne, administratīvā vadītāja apdrošināšanas brokeru uzņēmumā

Pēc ceļojumiem ar Zaigu tu saproti, ka patiesībā par savu Dzimteni un vidi, kurā dzīvo, nezini praktiski neko. Un to, ka Latvijā ir ļoti daudz vietu, kas var pārsteigt, iedvesmot un atstāt atmiņas uz ilgu laiku. Jā, arī vēmi atgriezties atkal... Varbūt kādā citā gadalaikā vai citā dienas stundā, lai redzēto apskatīt citā gaismā, citās nokrāsās.

Šīs ekskursijas dod jaunas zināšanas par augiem, dabas procesiem un vēsturi. Es tās ieteiktu aktīviem, zinātkāriem cilvēkiem un tādiem, kuri ir gatavi kam negaidītam. Kā arī sliņķiem, kuriem pietiek intereses un spēka, lai pieteiktos un ieraustos autobusā, bet nav vēlmes plānot un organizēt pašam.

Margarita Sproģe, strādā IT nozarē

Biju uz vienu Zaigas ekskursiju. Man patika, ka viņa daudz stāstīja par apskates objektiem un rosināja uz kopīgu diskusiju par tiem. Pēc ekskursijas gribējās vēl pašam pameklēt informāciju par vietām, kurās bijām. Ekskursijas temps bija ļoti labs – ne pārāk steidzīgs, nedz arī lēns. Patika tas, ka apskatījām tādus objektus, kuri nav izreklamēti. Šajā ekskursijā bija daudz pastaigas ar kājām, kurā ikviens varēja veltīt domas sev.

Andris Apšenieks, biznesa procesu analītiķis

Zaiga vienmēr pastāsta par konkrēto vietu vai vidi kaut ko īpašu, ko iepriekš neesmu zinājis vai pats pētot neesmu atradis. Vienmēr saruna raisās tā, ka laiks paiet nemanot. Zaiga labi pārzina vidi, kurā uzturamies, un labprāt dalās ar informāciju par to, ko vēl ir vērts redzēt citā braucienā. Kopā ar viņu netiek apmeklētas plaši izreklamētas vietas, kuras vienkārši atrodamas tūrisma ceļvežos. Grupas ir nelielas, tādēļ patīkami ir tas, ka varējām ātri mobilizēties un izpētīt pat vairāk, nekā plānots.

Anete Bertholde, tulkotāja

Kopā ar Zaigu devos ekskursijā pa Pierīgas purviem. Izrādās, ka Rīgas apkārtnē ir ļoti daudz purvu. Ne tikai Ķemeru tīrelis, kas jau kļuvis tik populārs, ka vienatni un dabu īsti izbaudīt nav iespējams. Ļoti patika, ka Zaiga bija parūpējusies ne vien par tēju, bet arī par gardumgardām sviestmaizēm. Gaļēdājiem bija iespēja nogaršot arī meža gaļas kotletes. Reizēm, ja cilvēki dabā atrod kādu objektu, viņi nevienam citam negrib atklāt tā atrašanās vietu, bet Zaiga ir gatava dalīties ar visiem.

Zaigas ekskursijas ieteiktu ikvienam, jo, lai gan paredzētas pastaigas, sarežģītības pakāpe ir ļoti viegla. Ekskursijā apskatījām interesantus dabas objektus, tāpēc pēcāk noorganizēju nelielu līdzīgu ekskursiju arī draugiem.

Ieva Ostrovska, mārketinga direktore

Interesants jaunatklājums bija skatu tornis Bumbu kalniņā. Dzīvojot visu mūžu Rīgā, nebija ne jausmas, ka tepat blakus ir šāds objekts. Bija ļoti skaisti sagaidīt saullēktu augstu virs koku galotnēm. Interesanta un skaista bija pastaiga pa Slīteres bākas tuvumā esošo dabas taku. Baltais sniegs piešķīra ainavai pasakainu burvību. Īsts jaunatklājums bija abi dižkoki – Elku liepa un Senču ozols. Ļoti patika iespēja brauciena laikā uzzināt ko jaunu no socionikas speciālistes.

Viss bija ļoti rūpīgi izplānots. Ļoti patika personiskā attieksme un rūpes par braucēju komfortu (piemēram, ceļā sarūpētā kafija un bulciņas). Ieteiktu Zaigas ekskursijas zinātkāriem cilvēkiem un tiem, kas dod priekšroku ceļot mazās grupās, draugu pulkā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!