Foto: DELFI

Valsts policija pārbaudē pēc Veselības inspekcijas atzinuma par divu Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) ārstu rīcību saistībā ar palīdzības nesniegšanu mazam bērnam no Bauskas nozieguma pazīmes nav saskatījusi.

Resoriskā pārbaude ir izbeigta, un tagad Veselības inspekcijas kompetencē ir vērtēt, vai personas ir saucamas pie administratīvās atbildības, pastāstīja Valsts policijas preses pārstāvis Dairis Anučins.

Veselības inspekcijas vadītāja Aija Mežsarga norādījusi, ka tiklīdz tiks saņemts policijas lēmums, ārstiem tiks piemērots administratīvais sods, jo pārkāpumi ir konstatēti.

Kā teikts Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā, par veselības aprūpes pārkāpumiem ārstniecības personām vai ārstniecības iestādes vadītājam tiek izteikts brīdinājums vai uzlikts naudas sods līdz 350 eiro apmērā.

Jau vēstīts, ka sākotnēji Veselības inspekcija vērsās Zemgales priekšpilsētas prokuratūrā, lūdzot lemt jautājumu par kriminālprocesa uzsākšanu, taču prokuratūra šo iesniegumu pārsūtīja policijai.

Bērnu slimnīcā vērsās kāda māte ar sūdzību par ārstu, kurš mazam bērnam naktī izmeklēšanu veicis, pēc mātes teiktā, pavirši. Gadījums bija saistīts ar māti, kura no Bauskas uz slimnīcu Rīgā bija aizvedusi savu dēlu, jo viņam ļoti sāpējis vēders un bijusi augsta temperatūra, tomēr ārsts, kurš bērnu apskatījis, ieteicis ģimenei doties mājās. Tikai nākamajā dienā pēc mātes uzstājīgiem lūgumiem bērns atbilstoši pārbaudīts un viņam veikta operācija.

Veselības inspekcija par minēto gadījumu veica pārbaudi, kurā konstatēja pārkāpumus veselības aprūpē:

• BKUS uzņemšanā trīs gadus vecam zēnam, iestājoties slimnīcā ar noteiktiem simptomiem, ko izstāstīja zēna mamma, pavadot bērnu uz slimnīcu, netika veikti izmeklējumi diagnozes precizēšanai un zēns netika stacionēts.

• Atkārtoti, bērnam vēršoties BKUS uzņemšanas nodaļā, tika veikti izmeklējumi, kuros konstatētas novirzes no normas, bērns tika ievietots novērošanas observācijas blokā. Ārsti, veicot atkārtotas apskates nepieaicināja atbildīgo dežūrķirurgu, lai kopā pieņemtu lēmumu par turpmāko ārstēšanu situācijā, kad zēna stāvoklis pasliktinājās.

DELFI jau ziņoja, ka arī Bērnu klīniskā universitātes slimnīca nav konstatējusi pārkāpumus ārsta rīcībā.

Pārbaudē bija plānots arī noskaidrot, vai šāds ārsts var vispār turpināt darbu slimnīcā. Veicot pārbaudi, kas tika ierosināta pēc saņemtās sūdzības no pacienta mātes par, iespējams, neprofesionālu ārsta rīcību slimnīcas neatliekamās medicīniskās palīdzības nodaļā, secināts, ka neatliekamās medicīniskās palīdzības posmā ārsts rīkojies, balstoties uz bērnu ķirurģijā noteiktiem pamatprincipiem, un akūta vēdera aina nav tikusi konstatēta. Attīstoties akūtam apendicītam, savlaicīgi tikusi veikta operācija.

Bērnu ķirurģijas klīnika veica gadījuma analīzi, pārbaudot pacienta vēsturi un analizējot ar pacientu veiktās darbības laikā, kad viņš atradās slimnīcā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!