Foto: Shutterstock
Mēness gaita debesīs, katra tā fāze un tas, kurā Zodiaka zīmē Mēness atrodas, ietekmē visu mūsu dzīvi, visas norises dabā un cilvēkā. Pieredzējuši dārzkopji bez minstināšanās pateiks, ka sakņaugi jāstāda vai jāsēj dilstošā, bet lapu dārzeņi – augošā Mēnesī.

Šīs sensenās gudrības ir saglabājušās un turpina dzīvot no paaudzes paaudzē. Mazāk zināms par Mēness ietekmi uz cilvēku un viņa veselību. Kāpēc, piemēram, sejas operācija būs daudz veiksmīgāka, ja tā tiks izdarīta dažas dienas pirms jauna Mēness, nevis jaunā Mēnesī vai nedaudz vēlāk? Vai arī: kāpēc nav vēlams doties pie stomatologa izraut sāpošo gudrības zobu vecā Mēnesī? Mūsdienās atbildes uz šiem jautājumiem var rast astrologu sastādītajos Mēness veselības kalendāros. Starp citu, arī vārdi menstruācija, menopauze un menisks (nemaz jau nerunājot par visiem zināmo mēnessērdzību), cēlušies no vārda mēness.

Taču ne jau tikai dārza darbos vai pie ārsta mūs "pavada" Mēness. Tas ir klāt arī tad, kad uzkopjam dzīvokli vai ceļam māju. Astrologiem arī te ir savi ieteikumi.

Uzkopt dzīvokli vislabāk ir dilstošā Mēnesī – darbs ritēs raitāk, būs kvalitatīvāks un ieviestā kārtība un tīrība turēsies ilgāk. Tāpat logus vislabāk mazgāt dilstošā Mēnesī. Šajās dienās pilnīgi pietiek pievienot ūdenim nedaudz spirta, nomazgāt logu, noslaucīt ar avīzi un stikls mirdzēt mirdzēs. Nekādu smērējumu pēdu nebūs. Ja mājā ieviesies pelējums, arī ar to cīņu vislabāk sākt dilstošā mēnesī – tad tas tik ātri neatjaunojas. Kad pelējums noņemts, notīrīto vietu ieteicams apstrādāt ar vāju etiķa šķīdumu.

Bet nu par to, kā pēc Mēness kalendāra ceļama māja.

Būvbedre

Kā zināms, māju ceļ no pamatiem un, lai pamatus ieliktu, jāizrok būvbedre. Te, protams, svarīgi kā uzvedīsies gruntsūdeņi – un ne tikai būvdarbu, bet visā tālākajā mājas ekspluatācijas laikā. Būvbedres rakšanai nav piemērots jauns Mēness un ūdens zīmes (Vēzis, Skorpions, Zivis), jo šajā laikā gruntsūdeņi ceļas uz augšu. Tie ne tikai uzkrāsies būvbedrē, bet arī nākotnē bez sevišķi lielām grūtībām sūksies cauri pamatiem un pagraba sienām. Vislabāk būvbedri rakt dilstošā Mēnesī.

Pamati un sienas

Tos var liet jebkurā laikā. Taču, drošs paliek drošs, ūdens zīmju (Vēzis, Skorpions, Zivis) dienās to tomēr nevajadzētu darīt, jo šajā laikā lietie pamati žūs ilgāk un nevienmērīgāk.

Nesošās sienas. Arī tām ierobežojumu nav. Vienīgi tās izžūs ātrāk, ja tiks mūrētas dilstošā Mēnesī.

Jumts

Jumts klājams dilstošā Mēnesī. Ja, piemēram, dakstiņi uzlikti jaunā Mēnesī, tie slikti turas, izbīdās no vietām un lūzt. Jumta likšanai nav piemērotas arī ūdens zīmju dienas – tad tas ātri apsūno un pievelk netīrumus.

Apmetums

Vai ikvienā jaunbūvē var atrast sienas ar saplaisājušu apmetumu un ne jau vienmēr vaina veļama uz temperatūras svārstībām, laika apstākļiem vai materiālu kvalitāti. Apmetuma darbiem vispiemērotākais ir dilstošā Mēness laiks. Nekādā gadījumā apmetumu nevajag klāt Vēža zīmes dienās, jo tad tas slikti turas.

Koka kāpnes

Ko nozīmē čīkstošas un izkaltušas koka kāpnes zina daudzi namīpašnieki. Iespējams, koks bija nocirsts nepareizajā laikā, bet tikpat labi iespējams, ka meistari tās nepareizajā laikā montējuši. Šīs darbs veicams dilstošā Mēnesī, bet nekādā gadījumā ne Vēža zīmē. Arī koka durvis un logi liekami dilstošā Mēnesī, bet tikai ne ūdens zīmju dienās. Jaunā Mēnesī, kā arī Vēža, Skorpiona un Zivs dienās ieliktie logi un durvis slikti vērsies un no paaugstinātā mitruma bojāsies.

Santehnikas darbi

Atšķirībā no iepriekšminētajiem darbiem, tiem ūdens zīmju dienas ir vispiemērotākās, jo korozija, nogulsnējumi un visādi citādi nevēlami procesi noritēs daudzkārt lēnāk un caurules kalpos ilgāk.

Grīdas segums

Jebkurš grīdas segums (kovrolīns, linolejs, korķis), lai tas būtu gluds un nemestu kūkumus no temperatūras un mitruma svārstībām, ir jāklāj tam vispiemērotākajā laikā, un tas ir – dilstošā Mēnesī.

Sēta

Kā tas nākas, ka vienam saimniekam sēta gluži kā jauna stāv ne vienu vien desmitu gadu, bet citam jau pēc pieciem gadiem sāk ļodzīties un trunēt? Vainīgs nav koks, bet gan laiks, kad sēta tika slieta. Koka sēta ceļama vai atjaunojama dilstošā Mēnesī zemes zīmes dienās (vai arī jaunā Mēnesī). Bet Vēža zīmē to labāk nedarīt.

Celiņu plātnes

Daudzi celtnieki pēc savas pieredzes zina, ka vienviet celiņu plātnes ātri vien sāk ļodzīties, bet citviet guļ stingri un pamatīgi, lai gan abās vietās meistari strādājuši akurāti un pēc labākās sirdsapziņas. Arī te noteicošais ir darba veikšanas laiks. Celiņi ir jāklāj dilstošā Mēnesī un nekādā gadījumā Vēža zīmē, jo tad plātnes negulēs stingri. Arī grants celiņi iekārtojami dilstošā Mēnesī, bet, lai tie ātri neaizaugtu zālēm, Vēža dienās no šiem darbiem labāk atturēties.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!