Foto: Shutterstock
Vai zināji, ka ainavu un dārza dizains var būt ne vien acīm tīkams, bet arī veiksmi nesošs? Iepazīsties ar senās Indijas āra dizaina mākslas noslēpumiem, kuri palīdzēs tev pareizi iekārtot savu dārzu, iestādīt puķes un kokus tā, lai šis pavasaris ienestu tavā dzīvē ne tikai skaistumu, bet arī pozitīvas pārmaiņas.

Vāstu Šāstra ir sena vēdiskā zinātne, kas nosaka gan privāto un komerciālo īpašumu interjera dizaina pamatlikumus, gan arī āra (eksterjera) noteikumus. Termins "vastu" vienkāršā tulkojumā nozīmē "vieta" un "shastra" tulkojumā ir "zinātne".

Viss, kas vajadzīgs, lai dzīvotu harmonijā ar dabas likumiem, tagad ir pieejams arī tev. Pozitīva enerģija, kas ik dienu ieplūst tavās mājās (turklāt pilnīgi par brīvu!), var uzlabot gan veselību un pašsajūtu, gan arī izkustināt tās dzīves sfēras, kas varbūt jau sen ir gatavas pozitīvām izmaiņām.

Saskaņā ar Vāstu zinātni, katrai no debespusēm atbilst noteiktas dzīves sfēras. Zinot, ko, kur un kā izvietot saskaņā ar mājas plānu gan iekšpusē, gan ārpusē, veiksmi un labklājību tādā īpašumā var "iemitināt" uz ilgu laiku.

  • Ziemeļi – bizness, finanses un intelekts
  • Ziemeļaustrumi – vīrs, bērni, finanses un izaugsme
  • Austrumi – tēvs, slava, pašpārliecinātība un ierēdņi
  • Dienvidaustrumi – sieva, attiecības un viss labais dzīvē
  • Dienvidi – vīrišķā enerģija, aktivitāte un drosme
  • Dienvidrietumi – mistiskie notikumi un slimības, negatīvā karma
  • Rietumi – visa karma, darbs un sasniegumi
  • Ziemeļrietumi – māte, prāts, emocionālā stabilitāte
  • Naudai, veselībai un labklājībai
Foto: Shutterstock

Ziemeļi, ziemeļaustrumi un austrumi ir puses, kurās var stādīt mazos augus, dārzeņus un puķes. Ziemeļaustrumos var izvietot kādu ūdens elementu, piemēram, strūklaku vai aku – tas palīdzēs uzlabot gan materiālo stāvokli un veselību, gan labklājību kopumā. Ja dārzā šajās zonās aug lielie koki, tie bloķē pozitīvas enerģijas plūsmu īpašumā, kas, savukārt, radīs problēmas ar finansēm, bērniem un izaugsmi.

Dienvidu, dienvidrietumu un rietumu zonās ir labvēlīgi stādīt lielos ilggadīgos kokus – jo lielākus, jo labāk. Tie kalpos kā aizsargs no visa negatīvā un dos stabilitāti dzīvē.

Harmoniskām attiecībāmUgunskurs vai pirts dienvidaustrumu zonā palīdzēs uzlabot attiecību sfēru. Šī ir uguns elementa zona, kas gan labvēlīgi ietekmē gremošanas procesus fiziskajā ķermenī, gan arī atmodina seksuālo enerģiju. Šai enerģijai ir jābūt aktīvai jebkurā vecumā, lai dzīvē un attiecībās uguns nekad nenodzistu. Ja uguns elementa vietā dārzā atrodas ūdens elements (piemēram, strūklaka, dīķis vai lietus ūdens muca), tad iespējamas problēmas attiecībās, strīdi, gremošanas traucējumi, liekais svars, zema seksualitāte, vientulība un nomākts garastāvoklis.

Vāstu pamatprincipi dārzam

Piemājas dārzs, tāpat kā pati māja, saskaņā ar Vāstu, vienmēr ir jātur tīrībā un kārtībā. Salūzusī dārza tehnika ir jāsalabo vai jāizmet. Enerģijai ir brīvi jāplūst gan īpašumā, gan tā ārpusē.

Vāstu māca, ka koku izciršana īpašumā var nelabvēlīgi ietekmēt saimnieku dzīvi. Ja ievēro, ka pēc koku izciršanas tava dzīve vai veselība ir pasliktinājusies, noteikti katra nocirstā koka vietā iestādi vismaz divus kokus jebkurā vietā (var arī ārpus sava īpašuma).

Mājas durvju priekšai vienmēr jābūt brīvai, tur nedrīkst stādīt kokus, ne arī izvietot lielus priekšmetus.

Ziemeļrietumi ir saistīti ar gaisa elementu. Enerģija šeit ir ātri plūstoša, tāpēc tā ir laba vieta komposta kaudzei, lai tā neuzkrājas par daudz un neveicina "iesprostojumus" arī dzīvē. Šī ir ideāla vieta arīdzan vējdzirnavām un dārza instrumentiem, lai tie tiktu regulāri lietoti dārza vajadzībām, nevis tikai nopirkti un noglabāti.

Ziemeļaustrumi nav piemēroti atkritumu, smagu priekšmetu un vecu krāmu glabāšanai. Šajā zonā nedrīkstētu būt arī kanalizācija, āra tualete vai ugunskurs: tas var negatīvi ietekmēt finanses, veselību un bērnu dzīvi, kā arī radīt problēmas ar vīru. Iestādi dzeltenas puķes ziemeļaustrumos un uzlabo tās sfēras, kas saistītas ar šo debespusi!

Pavasaris – īstais laiks pārmaiņām

Vāstu principi ir vienkārši pielietojami, un tos var izmantot jebkurš, pat bez iepriekšējām zināšanām. Mājā, kurā enerģētika ir balansēta, vienmēr gribas atgriezties, arī ciemiņiem tur patiks.

Enerģijas, kaut gan neredzamas, ik brīdi mūs iespaido, zinām mēs par tām vai nē. Ja tevi neapmierina attiecības, veselība, darbs vai personīgā izaugsme, varbūt ir pienācis laiks kaut ko mainīt savā dzīvē? Vāstu piedāvā iespējams vieglāko dzīves transformācijas variantu – iekārto māju un dārzu pareizi, un daudz kas sakārtosies pats no sevis. Galvenais – ļauties pārmaiņām un būt pozitīvajā Vāstu enerģijas plūsmā!

Raksts sagatavots pēc Vāstu kursa "Tava māja – Tavas veiksmes atslēga" materiāliem. Vairāk par Vāstu kursu var uzzināt šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!