Foto: Shutterstock
Ir vairākas metodes, kā izvēlēties bērnam vārdu: vecāki var izvēlēties tādu, kas viņiem abiem patīk, vērsties pēc padoma pie garīgā skolotāja vai astrologa un izvēlēties vārdu pēc astroloģiskiem principiem. Vēdiskajai astroloģijai šajā ziņā ir sava, smalki izstrādāta sistēma.

Ja abi vecāki, izpētot kalendāru un noskaidrojot iepatikušos variantu nozīmi, var vienoties un izvēlēties bērnam vārdiņu – tas ir brīnišķīgi, taču bieži mamma un tētis skaidri zina vien to, kādu vārdu nevēlas dot, jo ar to saistās negatīvas asociācijas, sliktas atmiņas.

Savukārt gados vecāki cilvēki bieži pat ir neapmierināti ar jauno vecāku izvēli, kad tie dod bērniem retus vai ārzemju, vai dubultos, vai pašizdomātus vārdus, un uzskata, ka pie vainas ir internets, mode, mūsdienu pasaules ritms, informācijas pārpilnība. Te gan būtu jāmet akmens šīs pašas iepriekšējās paaudzes dārziņā – kādēļ tad viņi neloloja sevī īpašības, kādas vecāki vēlētos saviem bērniem iemācīt un nodot, nedzīvoja tā, ka jaunā paaudze ar lepnumu gribētu saukt savus bērnus viņu vārdā? Ir taču saprotams, ka vecāki nevēlas dot bērnam vārdu, ja kāds zināms šā vārda nēsātājs ir rīkojies nekrietni, dzīvojis vien sev, ja šo cilvēku ir piemeklējušas neveiksmes vai pat traģisks liktenis.

Protams, netrūkst arī pozitīvu piemēru – šā raksta autore, jauna māmiņa Tīlija, kura ir arī astroloģijas projekta Veduvieda dibinātāja, savu vārdu, kas atvasināts no vecāsmātes Otīlijas vārda, pieņēma jau pieaugušā vecumā. Šis vārds viņai saistās ar tādiem jēdzieniem kā viedums, kalpošana, beznosacījumu mīlestība.

Katram sava zilbe

Vēdiskajā tradīcijā vārds un forma ir cieši saistīti. Ja vārds neatbilst bērnam un viņa īpašībām, tas traucē harmoniski attīstīties. Astrologam, palīdzot izvēlēties bērna vārdu, jāņem vērā dažādi apsvērumi, taču būtiskākais ir, lai piemērota būtu bērna vārda pirmā (vai uzsvērtā) zilbe, turklāt – lai tā paliktu nemainīgi uzsvērta, vārdu lietojot arī saīsinātā vai pamazinājuma formā, jo bērnus, īpaši, kamēr viņi vēl mazi, bieži dēvējam tieši tā.

Bērniņam atbilstošo zilbi (sauksim to par zilbi-mantru, jo šī zilbe dzīves laikā tiešām uz cilvēku iedarbosies kā mantra) nosaka vēdiskais astrologs pēc tā, kur atrodas Mēness bērniņa dzimšanas brīdī. Tiek uzskatīts, ka vārds, kas sākas ar šo atbilstošo zilbi, darīs savu nēsātāju veiksmīgāku visos iesākumos.

Vēdiskā tradīcija aplūko 108 zilbes. Liela daļa zilbju ir mūsu ausij pierastas, latviskas – ir gan 'Jā' Jānim, gan 'Lai' Laimdotai. Neliela daļa ir arī tādu, kas liks aizdomāties, papētīt internetā ne tikai latviešu, bet arī sengrieķu, ebreju, indiešu, slāvu, latīņu un citu valodu vārdus, taču der atcerēties, ka zilbe-mantra darbojas fonētiski, un nevajag krist galējībās un kļūt fanātiskam – vienmēr var atrast kādu risinājumu.

Piemēram, ja iegūstat zilbi 'Dža' (Džā), tas nenozīmē, ka bērnam obligāti jādod ārzemju vārds. Žanis vai Žanete būs gana tuvi skanējuma ziņā. Labāk tā, nekā šo zilbi neņemt vērā vispār. Šajā gadījumā varētu pat izvēlēties latviešu vārdu Andris un ģimenes lokā saukt dēlu par Andžu. Jā, tā nebūs ne pirmā, ne uzsvērtā zilbe, bet tas būs solis pareizā virzienā. Vēlāk varēsiet pastāstīt bērnam par viņa zilbi, un viņš to varēs pielietot, piemēram, izvēloties sev lietotājvārdu internetā vai izmantojot nosaukumā savam uzņēmumam vai kādam projektam. Ir jāatrod kompromiss starp labākā vēlēšanu savam bērnam un ziedošanos. Ļoti svarīgi arī, lai vecākiem bērna vārds patiesi patīk.

Šāda labvēlīgā zilbe ir mums katram, un mēs to savā dzīvē neapzināti meklējam, jo mūsu dvēsele alkst pēc izdošanās, pēc laimes. Bieži vecāki saviem bērniem iedod vārdu ar zilbi, kuras pietrūkst viņiem pašiem (tas gan nenozīmē, ka tā derēs konkrētajam bērnam). Tāpat bieži vien izrādās, ka cilvēki, kuru vārdi sākas ar (vai vismaz satur) šo vajadzīgo zilbi, ir mūsu tuvāko draugu lokā.

Sava loma – arī numeroloģijai

Kā jau teikts, zilbe-mantra darbojas fonētiski, tomēr svarīgi arī, lai vārds būtu labvēlīgs numeroloģiski. Piemēram, ja esi Edgars, tevi var saukt par Edgariņu, Edžu, Edžiņu – numeroloģiski tie būs dažādi cilvēki. Ja 'E' ir tava veiksmes zilbe, tad no nakšatras (vēdiskās Mēness dienas) viedokļa visi šie varianti būs piemēroti, savukārt, jautājumiem jeb lietām "uz papīra" – saistībā ar valsti, banku, skolas žurnālu, bērnudārza rindu u. tml. – svarīgāks ir tieši numeroloģiskais aspekts.

Katram burtam atbilst noteikts skaitlis, kas izsaka tā vibrācijas frekvenci, un, ja vārds ir harmonijā ar pasaules vibrācijām cilvēka dzimšanas brīdī, šim cilvēkam dzīvē būs vieglāk realizēt iecerēto un iziet dzīves mācības.

Vēdiskajā numeroloģijā cilvēka vārda skaitli iegūst, saskaitot kopā viņa vārda (vai vārdu) un uzvārda skaitli. Uzvārda un vārda skaitļi atsevišķi arī ir būtiski, tomēr pilnais vārds, kas tiek izmantots oficiāli, tiek uzskatīts par prioritāro. Ar dubultiem vārdiem no vēdiskā skatpunkta jābūt īpaši uzmanīgiem: ja tie izvēlēti neveiksmīgi, tas ir dubults trieciens šo vārdu nēsātājam. Tādēļ vecākiem, kas vēlas, lai bērniņam būtu divi vārdi, jo īpaši ieteicams vērsties pie astrologa, kas specializējas šajā jautājumā.

Vēdiskā astroloģija pēc būtības ir instruments garīgai attīstībai. Tā dod informāciju par mūsu raksturu, tendencēm un uzdevumiem, palīdz ieņemt novērotāja pozīciju un paskatīties uz sevi no malas, tādējādi ļaujot objektīvāk novērtēt situāciju un rezultātā pieņemt labākus lēmumus, kā arī pietuvina atbildēm uz būtiskākajiem dzīves jautājumiem "Kas es esmu?" un "Kas man ir jādara?", bez kurām nav iespējams sevi pareizi pozicionēt dzīvē un izvirzīt ilgtermiņa mērķus. Šīs atbildes un astroloģijas pakalpojumus mūsdienīgā formātā piedāvā jaunais vēdiskās astroloģijas projekts Veduvieda.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!