Foto: Shutterstock

Vai esi ievērojis, ka dažādos diennakts laikos fiziskās sajūtas mēdz atšķirties? Piemēram, ja tev ir problēmas ar kuņģi, tad tu, visticamāk, jūties sliktāk starp pulksten septiņiem un deviņiem no rīta. Ķīniešu tradicionālā medicīna uzskata – tas tāpēc, ka par kuņģi atbildīgais meridiāns šajā laikā ir visaktīvākais. Precīzu stundu iedalījumu un meridiānu atbildības jomas rāda tā dēvētais ķīniešu meridiānu (ķermeņa) pulkstenis, skaidro Spiritualcoach.com.

Taču viss nav tik vienkārši – nesabalansēts kuņģa meridiāns fiziskajā līmenī izpaudīsies kā vēdersāpes, nelabums, iekaisis kakls, deguna asiņošana, smaganu un zobu sāpes, bet tas var izpausties arī garīgajā un emocionālajā līmenī. Zemāk redzamajā shēmā parādīta saistība starp organisma sistēmām un emocijām, kas var norādīt uz šo sistēmu problēmām.

Arī noteiktas darbības vislabāk veicas noteiktos laikos. Sekojot savam bioloģiskajam un dabiskajam ritmam, mēs palīdzēsim līdzsvarot savus meridiānus. Izmantojot ķīniešu ķermeņa pulksteni, vari iemācīties sabalansēt savu ķermeni un noteikt, kuram ķermaņa orgānam/meridiānam jāpievērš uzmanība.

5:00–7:00 Resnā zarna

Fiziskajā līmenī: aizcietējumi, caureja, vēdersāpes, iekaisis kakls, zobu sāpes, iesnas, deguna asiņošana, nejutīgi pirksti, troksnis ausīs, kurlums.

Piecelies un dzer ūdeni! Tas ir labākais laiks, lai dzertu daudz ūdens, iekustinātu zarnas un dotos mundrā pastaigā, un vissliktākais laiks kofeīna uzņemšanai, jo tas ir diurētisks, bet tavu zarnu veselībai nepieciešams daudz ūdens. Kafijas vietā izdzer lielu glāzi silta ūdens ar citronu.

6:45 – krasākā asinsspiediena paaugstināšanās

7:00–9:00 Kuņģis

Fiziskajā līmenī: apetītes trūkums rītos, vēdersāpes, šķidruma aizture un tūska, vemšana, deguna asiņošana, iekaisis kakls, smaganu asiņošana, sejas paralīze, apetītes trūkums vai pastāvīga izsalkuma sajūta, aizcietējumi.

Ēd brokastis! Lieto šķiedrvielas, proteīnus un ogļhidrātus ar zemu GI līmeni. Saskaņā ar Ķīniešu ķermeņa pulksteni, brokastīm jābūt lielākajai dienas maltītei, tādēļ vakaros neēd daudz un ej gulēt desmitos vakarā, lai stimulētu rīta apetīti.

7:30 – tiek pārtraukta melatonīna sekrēcija

8:30 – aktivizējas resnā zarna, vēlama vēdera izeja

9:00–11:00 Liesa

Fiziskajā līmenī: vēlme pēc saldumiem, nogurums, vēdera pūšanās, lēnīgums, slikta apetīte, slāpju trūkums, vemšana, caureja, vājums, anēmija, ādas vai acu dzelte, alerģijas, problēmas ar liesu vai aizkuņģa dziedzeri.

Strādā un esi aktīvs! Liesa atbild par garīgo spēku, veicina vielmaiņu un atbild par barības vielu pārvēršanu enerģijā. Tādēļ būtiski ieturēt veselīgas brokastis.

10:00 – modrības virsotne

11:00–13:00 Sirds

Fiziskajā līmenī: problēmas ar sirdi, nepareizs sirds ritms, rūgta garša mutē, ādas vai acu dzelte, sarkana sejaskrāsa, neskaidra runa.

Pusdieno un kontaktē ar cilvēkiem! Pusdienām jābūt sabalansētām, barojošām, siltām, sātīgām un ne pārāk brangām. Saskaņā ar ķīniešu ķermeņa pulksteni, šis ir labākais laiks sarunām, saziņai un sadarbībai. Dodies cilvēkos, izpalīdzi un atrodi aizraušanos.

11:00–13:00 – vislielākais sirdslēkmju risks

13:00–15:00 Tievā zarna

Fiziskajā līmenī: enerģijas trūkums, sāpes vēdera lejasdaļā, stīvs kakls, dzirdes problēmas, dzeltenas acis, iekaisis kakls, uztūkusi vai nekustīga seja, sāpes plecos un rokās.

Risini savas problēmas un mobilizējies! Šis ir labākais laiks problēmu risināšanai un analīzei, kā arī, lai saorganizētos. Ja jūti enerģijas izsīkumu šajā laikā un roka sniedzas pēc kafijas vai cukura, tas var būt izlaistu maltīšu vai neveselīgas ēšanas rezultāts, tādēļ pārliecinies, ka ēd pareizi un regulāri.

14:30 – koordinācijas virsotne

15:00–17:00 Pūslis

Fiziskajā līmenī: galvassāpes, muguras un sprandas sāpes, problēmas ar pūsli, acu problēmas, nakts vai krāsu aklums, apsarkušas, sūrstošas vai niezošas acis, sejas nekustīgums.

Strādā, mācies un dzer tēju! Šis ir labākais laiks rezultatīvam darbam un pēcpusdienas tējai. Organisma attīrīšanai šajā laikā jādzer daudz ūdens.

15:30 – visātrākā reakcija

17:00–19:00 Nieres

Fiziskajā līmenī: nogurums, vāja asinsrite, aukstas ekstremitātes, urīna nesaturēšana, svīšana naktīs, sausa rīkle, astma, aizcietējumi, caureja, slikta apetīte, reiboņi, troksnis ausīs, pazemināts libido, muguras un urīnceļu vājums.

Vakariņo un atjauno savu enerģiju! Šis ir labākais laiks ne pārāk lielām vakariņām un enerģijas atjaunošanai. Nieres uzglabā enerģijas rezerves. Ja jūti nogurumu šajā laikā, padomā, kādām domām un darbībām tu tērē savu enerģiju. Tikai tu pats esat atbildīgs par savu dzīvi. Rūpējies par sevi, uzskati sevi par vissvarīgāko un mīli sevi vairāk!

17:00 – kardiovaskulārās produktivitātes un muskuļu spēka virsotne

18:30 – asinsspiediena virsotne

19:00–21:00 Perikards

Fiziskajā līmenī: sirds un krūšu sāpes, nepareiza sirdsdarbība, sarkana seja, padušu svīšana, elkoņu spazmas.

Socializējies, flirtē un nodarbojies ar seksu! Perikards atbild par asins cirkulāciju un ir saistīts ar smadzenēm un reproduktīvajiem orgāniem. Šis ir labākais laiks, lai socializētos, flirtētu, nodarbotos ar seksu, paliktu stāvoklī. Mērcē karstā ūdenī un masē kāju pēdas. Izvairies no bagātīgām maltītēm šajā laikā!

19:00 – ķermeņa temperatūras virsotne

21:00–23:00 Trejsildītājs

Fiziskajā līmenī: stīvs kakls, šķidruma aizture, urinēšanas problēmas, nesaturēšana, problēmas ar ausīm/acīm/krūtīm/rīkli, troksnis ausīs, svīšana, vaigu svilšana, vairogdziedzera un virsnieru dziedzera slimības, plecu/roku sāpes.

Atpūties un nomierinies! Trejsildītājs ir saistīts ar vairogdziedzeri un virsnieru dziedzeri, atbild par enerģijas plūsmu, kontrolē temperatūru un metabolismu. Šis ir piemērotākais laiks relaksācijai.

Nedomā dziļas domas, tā vietā nomierinies un brīdi palasi. Izvairies no ēšanas pēc deviņiem.

21:00 – melatonīna sekrēcijas sākšanās

23:00–1:00 Žultspūslis

Fiziskajā līmenī: migrēna, galvassāpes, reibonis, nelabums, biežas nopūtas, rūgtums mutē, žultspūšļa problēmas, ādas vai acu dzelte, ausu slimības, žokļu un acu ārējo kaktiņu sāpes, gurnu problēmas.

Guli un atjaunojies... Ir laiks gulēt un atjaunot organismu. Ja tev ir žultsakmeņi, šajās stundās iespējamas sāpes. Vajadzētu attīrīt aknas un žultspūsli.

22:30 – resnā zarna deaktivēta, apspiesta izeja

1:00–3:00 Aknas

Fiziskajā līmenī: neskaidra redze, sāpes muguras lejasdaļā, PMS, sāpes vēdera lejasdaļā, trūce, caureja, aizcietējumi, nelabums, sarkana seja vai acis, sāpīgas vai neregulāras mēnešreizes, vemšana, jutīgas krūtis, aknu problēmas.

Dziļa atpūta un sapņi... Ja šajās stundās bieži mosties, tas notiek tādēļ, ka aknas ir pārlieku aizņemtas ar detoksikāciju. Pārāk daudz alkohola, recepšu medikamenti vai slikta diēta var izraisīt aknu stagnēšanu. Tev vajadzētu pievērsties veselīgākam dzīvesveidam un attīrīt aknas.

2:00 – visdziļākais miegs

3:00–5:00 Plaušas

Fiziskajā līmenī: klepus, elpceļu saslimšanas, elpas trūkums, astma, iekaisis kakls, saaukstēšanās, aizlikts vai tekošs deguns, svīšana, aizsmakusi balss, plecu un muguras sāpes.

Guli cieši... Ja tu šajā laikā klepo, tas ir tādēļ, ka plaušas šajās stundās izvada toksīnus. Ja tas gadās bieži, nepieciešams mainīt diētu vai dzīvesveidu.

4:30 – viszemākā ķermeņa temperatūra.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!