Ja alksti piedzīvot īstu Saulgriežu rituālu un ja arī tevi uzrunā doma, ka visjaukākā svētku daļa ir pats gaidīšanas un gatavošanās laiks, tad gludini svētku tērpu vai baltu kreklu, sarūpē lāpu un izplāno, kā jau 18. jūnijā nokļūt Druvienas Silmačos, kur triju dienu garumā notiks pošanās Saulgriežiem un to svinēšana.

18. un 19. jūnijā Silmačos paredzēts rūpīgāk iepazīties ar Saulgriežu rituālu dziļāko nozīmi, kopā ar Lauru Ušču un Evitu Birni pētīt augu maģiju, apgūt siera siešanas, medalus brūvēšanas un vainagu pīšanas smalkumus. Varēsi iemācīties izgatavot lāpu un arīdzan kādu uguns skulptūru vai zaķīšu pirtiņu uzbūvēt. Droši vari ņemt līdzi jauno paaudzi, tā arī negarlaikosies!

Smalkākās vibrācijās pacelties palīdzēs mandalu dejas Evitas Eglītes vadībā, bet par vīrišķā spēka modināšanu gādās Andžejs Reiters un cīņas elementi.

18. jūnija vakarā leģendas par pretstatu savienošanos stāstīs Inin Nini, savukārt 19. jūnija vakarā būs auglības rituāls kopā ar Druvienas cilti, Rasu Vītolu un Ģirtu Laubi.

Arī 20. jūnijā plānota aizraujoša dienaskārtība – sākot jau ar rīta meistarklasi pie zāļu sievas Līgas Reiteres, turpinot ar deviņu Sauļu vārtu veidošanu, gunskuru kurināšanu un ugunsplostu laišanu, turpinot ar lāpu gājienu, Vītolu ģimenes vadīto Silmaču pakalnu ielīgošanu un kaimiņu aplīgošanu un beidzot ar dančiem post-folkgrupas "Dārdi" pavadījumā.

Tātad – saņemies, atrodi to balto kreklu, un – aidā! – ielīgo sev labu gadu!


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!