Foto: Shutterstock

Labdarības organizācija "Ziedot.lv" izsludina akciju "Mazuļu mēnesis", kuras laikā ikvienam vecākam ir iespēja pieteikt savu atvasi bezmaksas neirologa konsultācijai un fizioterapijas nodarbībai.

Nodarbības būs pieejamas jūlijā, rehabilitācijas centrā "Poga", Rīgā, Indrānu ielā 13 un pieteikties iespējams, zvanot uz centra reģistratūras tālruņiem 67806020, 24968968 vai rakstot poga@centrspoga.lv. Pieteikšanās notiek no 15. jūnija.

Ko darīt, ja šķiet, ka mazulis neattīstās atbilstoši vecumam?

Profesionāli speciālisti var kliedēt bažas vai problēmu gadījumā sniegt palīdzību. Tieši tādēļ katra mazulīša attīstībai ir svarīgi pirmie dzīves gadi, kad vecāki kopā ar speciālistiem var pamanīt bērna individuālās īpatnības vai pirmās pazīmes, kas var signalizēt par iespējamu hronisku slimību. Bieži vien agrīna diagnostika un agrīna ārstniecība vai fizioterapija ar nelielām pūlēm var novērst potenciālu veselības risku, norāda organizācijā. Dažkārt mazuļiem vajadzīga tikai neliela palīdzība no malas, lai koriģētu asimetriju vai ierādītu pareizu rāpošanas vai sēdēšanas pozu.

Jūlijs rehabilitācijas centrā "Poga" izvēlēts par mazuļu mēnesi. Mazuļu mēnesī ikvienam vecākam ir iespēja pieteikt savu atvasi bezmaksas neirologa vai fizioterapeita konsultācijai. Jūlijā bez maksas pieejamas 30 bērnu neirologa konsultācijas un 50 fizioterapeita konsultācijas.

Bērnu neirologs Mikus Dīriks, kurš ārsta diplomu ieguvis Rīgas Stradiņa universitātē un stažējies "Charite" slimnīcas Neiroloģijas klīnikā Berlīnē, nupat atgriezies no 5. starptautiskās cerebrālās triekas konferences Stokholmā, uzsver agrīnas diagnostikas nozīmi bērniem ar attīstības traucējumiem un tam sekojošu speciāli pielāgotu terapiju.

Neirologa konsultācijas laikā svarīgi izvērtēt, vai mazulīša kustību kvalitātes un aktivitātes atbilst bērna vecumam – vai aizkavēta velšanās, rāpošanas, līšanas, apsēšanās un staigāšanas iemaņas attīstība. Neirologa padoms nepieciešams arī miega traucējumu gadījumā, valodas un runas attīstības traucējumu gadījumā, lielo un mazo motoro kustību traucējumu gadījumos. Būtiski ir arī vecāku novērojumu par savu bērniņu – vai bērna miegs ir pietiekams, vai pamostoties bērns raud, vai veido savu valodiņu vai jebkuri novērojumu, kas vecākam rada bažas vai neziņu.

Savukārt fizioterapijas konsultācijas laikā mazuli apskata speciālists, novērtējot bērna attīstību – vai tā ir atbilstoša bērniņa vecumam, vai bērns attīstās simetriski, novērtē muskulatūras tonusu. Fizioterapeits apmācīs vecākus kā pareizi ikdienā aprūpēt mazuli – kā bērniņu pareizi celt, nest, aijāt, midzināt, vannot, vest mašīnā, kā pareizi un atbilstoši iekārtot vidi, lai veicinātu bērniņa attīstību un atbildēs uz vēl citiem, vecākiem svarīgiem un aktuāliem jautājumiem. Ja būs nepieciešams, tad fizioterapeits rekomendēs turpmāko sadarbības plānu – nākt ciemos pie speciālista reizi pāris mēnešos vai sākotnēji apmeklēt biežākas vingrošanas nodarbības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!