Foto: Privātais arhīvs
Toms Dinvietis ir cilvēks ar interesantu politisko pieredzi un citādu skatījumu uz dzīvi. "Vai tad mūsdienās vispār īsta mīlestība ir iespējama?" viņš man retoriski. Lūk, vēl viens viedoklis par to, ko vīrieši par mums, sievietēm, domā.

Ar Tomu iepazinos 2003. gadā – tenisa treniņā, jo teniss ir kā mana, tā viņa aizraušanās. Uz Tomu var simtprocentīgi paļauties, un viņš mani nekad nav pievīlis, tāpat kā es viņu, cik zināms. Viņš uzskata, ka nekas nav melns vai balts, un nav pareizu vai nepareizu rīcību.

Politiskā karjera, "Tautas partijas" ietekme un teniss kā atslodze

Toms Dinvietis ir interesants vīrietis ar savu filozofisko skatu uz dzīvi. Cilvēki esot tik dažādi, viņš saka, ka katram ir jādzīvo tā, kā katrs to vēlas, ne pēc sabiedrības noteiktajiem standartiem. Ikdienā viņš ir tirdzniecības speciālists, un šajā jomā darbojas jau daudzus gadus. Ilgstoši strādājis Rīgā. Pēc dabas Toms ir brīvdomātājs, un viņa sirdslietas ir teniss un nekustamie īpaši. Patiesībā viņš ir dzimis Jūrmalā, tikai vēlāk dzīve ir aizvedusi uz Rīgu. "Pēc izglītības esmu Latvijas Universitātes politologs, un man ir bakalaura grāds politikā. Universitātes laikā liela interese man bija tieši par praktisko vietējo politiku," Toms stāsta.

Toms tolaik, kad darbojies politikā, ar lielu entuziasmu esot uzņēmis likumdošanas izmaiņas, uzskatot, ka jauns, zinošs, mērķu pilns cilvēks var kļūt par deputāta kandidātu jau no 18 gadu vecuma. "Iestājos "Tautas partijā". Sākumā darbojos jaunatnes organizācijā, pēc tam, kad radās iespēja kandidēt - "Tautas partijā" ar vēlmi kandidēt vēlēšanās," viņš atceras. "Tolaik "Tautas partija" bija atraisīta un atvērta partija jaunām, kreatīvām idejām un personībām."
"Atzīšos, diemžēl arī man pašam ir gadījusies šāda pieredze, kad esmu krāpis, un nav svarīgi, par kurām attiecībām ir runa.”
Toms Dinvietis

Viņaprāt, latviešu tautai neviens nekad neesot bijis gana labs. Visi vienmēr bijuši zagļi un šakāļi, viņš stāsta. "To vienmēr daudzi ir teikuši un saka joprojām – vienmēr viss ir slikti. Tomēr, ja analizējam dziļāk, tajā laikā bija diskusijas, virziens uz attīstību, nevis bezcerība politikā Latvijā. Man bija vēlme izsisties pašam un dot savu personīgo devumu vietējā, ne pasaules līmenī. Vispirms ir jāsakārto mūsu pašu vide. Kā reiz teicis veselības ministrs Gundars Bērziņš – politikā jātiecas uz visaugstākajiem mērķiem. Mans uzdevums vienmēr ir bijis – dot pienesumu tam, lai Rīga desmit gados kļūtu par Eiropas metropoli."

Toms politikā ir darbojies, kamēr varējis, bet, viņaprāt, mums savulaik bijusi vāja politiskā kultūra, kad sabiedrībai visvieglāk bijis iespējams "pasniegt protesta vēlēšanas", parādīt, kas ir balts un melns, neko nepamatojot. "Tas izbeidza salīdzinošo konkurenci Latvijas politikā, par politisko vēsturi kļūstot gan "Tautas partijai", gan "Latvijas ceļam". Paradokss ir tas, cik cilvēku no "Tautas partijas" vēl joprojām turpina politiski aktīvo darbu. Ko bija vērts šis process? Vai labāka būtu bijusi veselīga konkurence?" Toms ir retorisks.

Foto: Privātais arhīvs

Vaicāts par hobijiem un to, kā Toms atpūšas brīvajā laikā, viņš saka tā: "Mana dzīve bez sporta ir neiedomājama, kaut arī nedarbojos tajā profesionāli. Man ir svarīga veselība – gan garīgā, gan fiziskā, ko tur slēpt. Tiešām – mana laime ir tā, ka dzīvē ir ienācis teniss – tas ir milzīgs azarts un vēlme sisties un cīnīties – ne tikai par sevi, bet savu dzīvi. Teniss manā dzīvē ir ienesis daudzus foršus cilvēkus, tajā skaitā – labus draugus."

Attiecību azarts un sieviešu samākslotība

"Mani atgrūž sievietes, kas ir samākslotas – uzvedībā, nevis izskatā," Toms atzīstas. Viņš uzskata, ka katru vīrieti piesaista dažādas sievietes – viena to panāk ar skatienu, cita – ar atmiņā paliekošu domu, vēl kāda – ar skaistu smaidu. "Problēmas, ko sievietes pieļauj attiecības, ir tikai divas – ja sieviete visu mēdz uztvert pašsaprotami un ja sieviete pazaudē attiecībās azartu. Vīrieši bieži vien gan dara to pašu," viņš smejas. "Pārējais ir ikdiena, ar ko saskaras katrs. Nekas nevar būt pareizi un nepareizi, ir kļūdaini tā domāt."

Vīrietis varot būt kopā arī ar sievieti, ko nemīl, Toms uzskata. "Iespējams ir viss. Nav nosodāmi, jo, lai būtu kopā, ar kādu, ko nemīli, katram var būt savs iemesls – solījums, cerība uz gaišāku nākotni, kad situācija mainās. Nav pareizi un nepareizi, kamēr situācija nav izjusta un varbūt izmēģināta."

Vīriešu bailes

Lai arī Toms pats ir brīvs vīrietis, viņš uz laulību skatās kā uz pozitīvu lietu. "Es atbalstu laulības. Ja divi cilvēki ir laimīgās attiecībās, kāpēc gan neizkrāsot savu dzīvi ar skaistu notikumu un solījumu, jo var gadīties, ka tas būs uz visu dzīvi. Man pret to ir pozitīva attieksme – ja abi partneri vēlas un tas netiek darīts materiālu iemeslu vai aprēķina dēļ," savās pārdomās par laulību dalās Toms.

"Tomēr kas to zina? Varbūt kādam to vajag – aprēķina laulības, bet es izsaku savas domas. Kāpēc precēties aprēķina pēc? Tas ir kas tāds, ko par pozitīvu savās acīs nosaukt nevarētu. Pastāv dažādas sabiedrības normas, kas man ir nepieņemamas vai nesaprotamas. Tāpat interesants jautājums ir, ko es domāju par to, ja sieviete vēlas bildināt vīrieti. Protams, katrs jau dara, kā vēlas, un, lai gan esmu tradicionāls cilvēks, attiecībā uz šo situāciju palikšu neitrāls.
"Sievietēs manī atgrūž tikai un vienīgi samākslotība un mākslīgums - uzvedībā, nevis izskatā."
Toms Dinvietis

Toms dažkārt ilgāk apdomājas, ko atbildēt, un uzskata, ka nevar būt kategorisks attiecībā uz sievietēm, jo katram vīrietim esot savs iemesls, kāpēc patīk viena vai otra sieviete, turklāt situācijas dzīvē ir tik dažādas, individuālas. Tas, kas kādam ir normāli, citam – pilnīgi pretēji. "Ne visi vīrieši, protams, vēlas precēties, un diemžēl būs daudz sieviešu, kas nekad nesagaidīs bildinājumu no sava vīrieša, taču man nav vienas atbildes, kāpēc ir vīrieši, kas neprec savas sievietes. Vienam ir labi tāpat, un viņš uzskata – kāpēc kaut ko mainīt, otru māc paniskas bailes no laulībām, jo varbūt viņš domā, ka pēc tam viss mainīsies uz slikto pusi. Jā, es domāju, ka tās pārsvarā ir bailes. Es nekad neesmu kautrējies atbildēt uz neērtiem jautājumiem, tomēr šoreiz es tiešām nezinu, ko teikt," atzīst Toms.

Laimīgas attiecības un krāpšana

"Laulību un laimīgu attiecību noslēpums, manuprāt, slēpjas arī atklātībā vienam pret otru. Ir robežas, ko drīkst un nedrīkst pārkāpt attiecībās, taču viss atkarīgs no tā, kādas kuram konkrētajās attiecībās ir normas. Protams, kādreiz var gadīties situācija, par ko negribas otram stāstīt, tomēr laimīgu attiecību pamatā noslēpumiem nevajadzētu būt. Man šķiet, ir nepieņemami, ka kāds ar nolūku otru aizvaino vai dara sāpes," viņš uzskata. "Krāpšana un attiecības ir teorētiski nesavienojami jēdzieni. Ja attiecībās uzrodas krāpšana, tad tas, kurš nolemj iet pa kreisi, ir gļēvulis. Atzīšos, diemžēl arī man pašam ir gadījusies šāda pieredze, kad esmu krāpis, un nav svarīgi, par kurām attiecībām ir runa."

"Ideālas attiecības, ja tādas vispār pastāv, ir, ja divi cilvēki gadu garumā spēj uzturēt dzirksteli," uzskata Toms. "Tomēr ideālai mīlestībai es laikam neticu. Var būt saskaņa, dzirkstelīte, daudz kas cits, bet, vai mūsdienās ir tāda akla, ilga mīlestība? Tas ir labs jautājums. Domāju, ka ne. Vispār es uzskatu, ka visi vīrieši ir paredzēti attiecībām, tikai jautājums – kādām. Var jau būt kopā tāpat – bez mīlestības."

Nobeigumā Toms iesaka katrai sievietei veidot dzīvi tā, lai vienmēr uzturētu iekšējo dzinuli, dzirksteli un lai ir vēlme cīnīties un kaut ko sasniegt. "Ja dzīvē ir garlaicīgi, tad kaut kas nenotiek, kā vajag. Tas attiecas gan uz vīriešiem, gan sievietēm. Tāpēc nekad nedrīkst atslābt!"

Toms Dinvietis - kopsavilkums

Uzņēmējs, darbojas nekustamo īpašumu jomā, izbijis politiķis, darbojies "Tautas partijā". Uzskata, ka vispirms politikā un valstī ir jāsakārto mūsu pašu vide, tikai pēc tam var domāt par tālāku attīstību.

No attiecībām brīvs vīrietis - vēl nav saticis savu īsto un vienīgo, bet ir pozitīvi noskaņots attiecībā pret laulībām.

Attiecībās svarīgākais - dzirkstele starp vīrieti un sievieti gadu garumā, lai vienmēr vienam ar otru būtu interesanti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!