Foto: Shutterstock
Cilvēka smadzenēm piemīt daudz lielāks potenciāls, nekā ierasts domāt. Gluži kā muskuļus, arī smadzenes var trenēt un likt tām darboties citādi, tādējādi veidojot labāku dzīvi.

Interneta vietnē "Eesoterics-life.ru" rodams viegli uztverams apraksts par šo fenomenu. Piedāvājam to arī tavai uzmanībai un, protams, lietošanai!

Smadzenes neatšķir realitāti no iztēles

Smadzenes vienādi reaģē uz visu, par ko tu domā, – šajā ziņā tās neredz atšķirību starp realitāti un tavām fantāzijām. Lūk, arī iemesls, kas padara iespējamu placebo efektu.

Ja smadzenes uzskata, ka tu dzer ārstniecisku preparātu, nevis cukura tableti, tās atbilstoši reaģē. Izdzersi placebo, domādams, ka tas ir aspirīns, - un smadzenes dos organismam komandu pazemināt ķermeņa temperatūru.

Akurāt tāpat darbojas arī nocebo efekts – tikai pretējā virzienā. Ja hipohondriķis vakara ziņu pārraidē dzird par jaunas slimības uzliesmojumu, tad viņš var tās simptomus sajust pat gluži fisiski.

Labā ziņa – ja skaties uz pasauli caur rozā brillēm, tad, visticamāk, biežāk jūties laimīgs (pateicoties anomāli augstam prieka hormona seratonīna līmenim asinīs). Jebkura konstruktīva doma vai sapņi par gaišu nākotni spēj uzlabot tavu fizisko stāvokli šeit un tagad.

Tu redzi to, par ko visvairāk domā

Lai par ko tu domātu, tas kļūst par tavas dzīves pieredzes pamatu. Piemēram – ja nopirksi jaunu auto, biežāk pamanīsi tādas pašas markas automobīļus. Āķis tajā, ka pēc pirkuma tu par savu auto domā daudz biežāk nekā pirms tam.

Kāpēc to svarīgi zināt?

Tāpēc, ka no jebkuras stresa situācijas var izķepuroties, vienkārši pārprogrammējot savu domāšanu. No otras puses – ja pūlies analizēt politisku notikumu, ko katrs plašsaziņas līdzeklis atspoguļo citādi, ticēsi tikai tiem, kas atspoguļo tavu viedokli.

Un vēl kas: vai esi pamanījis, ka ļaudis gana ātri sagrupējas pēc interesēm? Pozitīvi cilvēki biežāk biedrojas ar tādiem pašiem pozitīviem, bet čīkstētāji – ar čīkstētājiem. Tā nav sagadīšanās. Ja gribi kaut ko mainīt kaut ko savā dzīvē, sāc ar domāšanas šablonu izmainīšanu.

Lielu daļu laika tavas smadzenes darbojas autopilotā

Cilvēka smadzenes dienas laikā ģenerē vidēji 60 000 domu, taču vairāk nekā 40 000 no tām ir tās pašas domas, ko tu pa galvu dzenāji vakar. Lūk, kāpēc ir tik vienkārši iesprūst negatīvā dzīves uztverē.

Un lūk, kāpēc mums biežāk ierastā vide jānomaina uz nepazīstamu, lai "izbirstētu" smadzenes.
Negatīvas domas pašas par sevi rada stresu un nemieru, pat ja tam nav reāla iemesla. Un tās pilnīgi reāli grauj imunitāti, kura ir spiesta uz šīm domām reaģēt.

Trenē savas smadzenes, Piespied tās biežāk reģistrēt pozitīvas domas. Jo vairāk centīsies, jo ātrāk un vienkāršāk tas izdosies. Attiekties pret dzīvi apzināti – tas nozīmē pārņemt visus šos bezapziņas procesus savā kontrolē. Šīs prakses virsmērķis ir panākt, ka vairākums tavu domu, kas rodas "pēc noklusējuma", būtu pozitīvas.

Ik pa laikam "atslēgties" ir vitāli svarīgi

Tu vari burtiski slīkt negatīvu domu tūkstošos, kas pa dienu iesprūst tavā galvā. Tāpēc ir būtiski "atslēgties": tas dos atelpu imūnsistēmai, darīs tevi veselāku un laimīgāku.

Visvienkāršākais smadzeņu "atslēgšanas" veids kaut uz pāris minūtēm ir meditācija. Tā ļauj tavu apziņu pārvērst ērtā un efektīvā instrumentā.

Un vēl – par atvaļinājumiem. Izvēlies aktīvu atputu – slēpes, daivingu, kalnos kāpšanu. Jo vienkāršāk nofokusēties uz aizraujošu procesu, jo efektīvāk "iztīrās" galva.

Tu vari izmainīt savas smadzenes. Burtiski. Fiziski.

Kad tu koncentrējies uz kaut kādu prāta darbību, tavas smadzenes šajā brīdī aktīvi ģenerē jaunas nervu saiknes. Šo procesu zinātnieki dēvē par neiroplastiku.

Lūk, tā tas strādā: ja tu domā, ka neesi spējīgs notievēt, tad ar laiku šī doma padarīs tevi vēl masīvāku. Bet, ja nomainīsi šo zemapziņas pārliecību pret domu "esmu lieliskā fiziskajā fomā", tavas smadzenes ik reizi tai "piebūvēs" jaunas neironu saiknes. Tu arvien biežāk pamanīsi jaunas iespējas, kas palīdzēs tev pārvērst šo zemapziņas programmu jaunā realitātē.

Tu spēj pakļaut savu apziņu sev un izmainīties. Tu spēj sasniegt to, ko vēlies. Jebkurš fizisks process taču sākas ar domu, kas uzradusies tavā galvā!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!