Foto: Shutterstock
Bagātība ir plašs jēdziens, un ne vienmēr tas ir saistīts ar materiālo stabilitāti. Iespējams, tu prāto, ka bagātnieki pelna miljonus, miljardus vai visas pasaules naudu. Iespējams, tu domā, ka viņi dzīvo trīsistabu dzīvoklī pilsētas centrā, bet tikpat labi tu bagātību vari saistīt ar iespēju, ieejot veikalā iegādāties visu, ko sirds vēlas – šoreiz šīs ir asociācijas, kas saistās ar materiālo nodrošinātību, tomēr arī šajā aspektā "bagāts" var nozīmēt daudz ko.

Un pat tad, ja tā nešķiet, iespējams, tu esi bagātāka nekā domā, tāpēc, lūk, "Businessinsider" izvirzītie aspekti, kas liecina – tu esi bagāta, pat ja tā nešķiet.

Apiešanās ar naudu un spēja to iekrāt

Foto: Shutterstock
"Daudzi neapdomājas, ka bagātība neslēpjas tajā, cik daudz tu nopelni, bet gan tajā, cik daudz tu spēj iekrāt," raksta biznesmenis Roberts Kijosaki savā grāmatā "Bagātais tētis, nabagais tētis" (Rich Dad Poor Dad). Ja tā padomā, nauda tomēr neatrisina finansiālās problēmas – tās atrisina tava spēja naudu kontrolēt.

Piemēram, iedomājies vīru, kurš aizraujas ar azartspēlēm un gadu gaitā ir zaudējis tik daudz, taču vienā dienā atnāk ar "lielo" laimestu, neapjaušot, ka tādu pašu summu vai pat vēl vairāk ir iztērējis iepriekš. Vai arī kādu uzlecošo zvaigzni, kura nupat iekasējusi lielo bagātību, bet savas izšķērdības un smalkā dzīvesstila dēļ pēc dažiem mēnešiem vai gadiem attopas pilnībā bez līdzekļiem, lai spētu sevi uzturēt.

"Nauda bieži vien izkristalizē cilvēka plusus un mīnusus, pat tos, par kuriem nemaz nenojaušam. Tāpēc bieži vien tie, kas iegūst neiedomājamas naudas summas – mantojumu, lielu paaugstinājumu vai loterijas laimestu – drīz vien atgriežas sākuma punktā jeb finansiālajā bardakā, ja vēl pat ne sliktākā vietā nekā iepriekš."

Ja pēc algas dienām spēj atlikt mazumiņu un to iekrāt, tu proti apieties ar naudu.

Tu spēj nopirkt, ko vēlies – ja ne tagad, tad kādreiz

Foto: PantherMedia/Scanpix
Ja tu šodien spēj aiziet uz salonu un bez kredīta iegādāties mašīnu, visticamāk, ka daudzi uzskatīs – tu esi bagāta. Tomēr, ja tu spēsi aiziet uz salonu un iegādāties mašīnu pēc desmit gadiem, kad naudu būsi apzinīgi krājusi, katru mēnesi atliekot mazumiņu, cilvēki tāpat teiks, ka esi finansiāli stabila un šajā lauciņā problēmu tev nav.

Tātad viss slēpjas tavā attieksmē – ja spēj saplānot savu budžetu un kādu dienu īstenosi savu kvēlāko sapni, piemēram, iegādāsies automašīnu – nav šaubu, ka vari uzskatīt sevi par turīgu.

Tevi nemotivē tikai nauda

Foto: Shutterstock
Pazīme, kas vieno teju visus uzņēmējus – viņus uz priekšu "nedzen" nauda. Tiesa, tas ir svarīgs faktors, tomēr bagātniekus vairāk interesē pašizpausme un viņiem ir lielāki mērķi par naudas vannām.

Iespējams, viņi cenšas īstenot senu sapni, dara to, kas patiesi patīk, cenšas iegūt varu, izrauties vai tas ir viņu hobijs – ir tik daudz lietas, kas var kalpot par dzinuli darbam.

Tiesa, tā ir luksusa iespēja – strādāt no sirds un sev, nevis savam maciņam un vien vēderam, tomēr tas nebūt nenozīmē, ka arī nauda nevar būt dzinulis. Daudz patīkamāk noteikti ir tad, ja dari to, ko sirds kāro.

Domāšana - ienaidnieks vai sabiedrotais

Foto: Shutterstock
"Vairumam cilvēku nav sevišķi pareizas attiecības un uztvere par naudu," raksta miljonārs Stīvs Sībolds. "Mēs esam iemācīti, ka nauda ir biedējoša, to ir grūti nopelnīt un vēl grūtāk – noturēt. Ja vēlies, lai nauda pie tevis plūstu pati, pārstāj to redzēt kā savu ienaidnieku, bet sāc uz to raudzīties kā sabiedroto."

Sībolds pauž domu, ka turīgāki cilvēki vairāk piesaista naudu, jo viņi nebaidās atzīt, ka tā spēj atrisināt vairums problēmu, bet pārējie, kuri nav tik turīgi, vairāk naudu uzskata kā teju vai ļaunumu.

Ja tu uzskati, ka nauda ir lielisks ierocis, ko izmantot, lai sasniegtu savus vēlamos mērķus, visticamāk, ka tev sevišķi nav, par ko raizēties.

Tu neesi iestrēgusi

Foto: Shutterstock
Nevar noliegt, ka nauda savā ziņā nozīmē brīvību. Miljonāre Sofija Amoruso savā grāmatā "#GIRLBOSS" raksta:

"Ja tu iemācies kontrolēt savas finanses, tu nejutīsies iestrēgusi darbos, vietās un attiecībās, kuras nevari izturēt, tikai tāpēc, ka tu nevari aiziet jebkur citur. Ja esi turīga, tev ir atvērtas tik daudz durvis uz dažādām iespējām. Ja neesi sevišķi finansiāli labā stāvoklī – tās tiks aizcirstas tavu acu priekšā."

Gluži tāpat tas attiecas uz ikdienas dzīvi. Ja dienu no dienas sēdi mājās un neko citu par četrām sienām neredzi, visticamāk, neesi vēl nostabilizējusies finansiāli, tomēr, ja atliek nedaudz laika un līdzekļu, lai dotos izbaudīt dabu, apskates objektus vai iedzert kaut kur kafijas tasīti – tu dzīvo gana komfortabli un par to nav jāuztraucas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!