Foto: Shutterstock
Viens no 80 tūkstošiem – tieši šāda statistika attiecas uz mazuli, kurš piedzimis augļapvalkā, gluži kā mazā kūniņā. Retais gadījums dzemdniecībā noticis Spānijā, un gadījies arī tā, ka to izdevies nofilmēt, vēsta "Telegraph".

Video feisbukā dažās dienās apskatījuši miljoniem cilvēku. Tajā redzams, ka mazulis piedzimis pilnīgi neskartā augļapvalkā, kas parasti pārplīst pats, tuvojoties dzemdībām vai arī to mākslīgi pārdur ārsts, ja radusies šāda nepieciešamība.

Gadījumu lūdzām komentēt Jūrmalas slimnīcas dzemdību nodaļas vadītājai Jolantai Bārbalei Mālniecei, kura apliecināja, ka šis patiešām ir ļoti, ļoti rets gadījums, un Latvijā, cik viņai zināms, nekas tāds nav noticis. Neredzot uzņemto video, vecmātei gan bija grūti komentēt konkrēto situāciju, jo viens no pirmajiem ārstes jautājumiem bija, vai placenta iznākusi kopā ar augļapvalku, tāpēc ka tā daļas no vienas puses ir saistītas ar placentu.

Parasti esot tā, ka, sākoties dzemdībām, augļapvalks iestiepjas un pārplīst. Tāpat esot jāņem vērā mazuļa gestācijas vecums. Šādi gadījumi varētu būt pieļaujami, piemēram, ja mazulis dzimst priekšlaicīgi, kad viņa izmēri vēl nav tik lieli. Tomēr, protams, nevarot noliegt retu īpatnību, ka augļapvalks ir tik elastīgs kā košļājamā gumija, kas, stiepjoties, izturējis spiedienu un licis mazulim piedzimt neskartā augļapvalkā, un vienlaikus notikusi placentas atslāņošanās. "Tomēr tas nav, uz ko būtu jātiecas, un tas ir mehāniski grūti iespējams," piebilda vecmāte.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!