Foto: Shutterstock

Pareizi nostādītas un izmantotas personīgās ambīcijas (mērķi) ir ļoti vērtīgs resurss, "kāpšanai pa sociālajām kāpnēm", karjerai, dzīvot un darītgribai un veiksmei gan sadzīvē, gan biznesā.

Galvenais noslēpums ambīciju izmantošanā ir tas, ka tās ir tikai tavas un kalpo tikai tev. Pareizas ambīcijas, netraucēti un nekaitīgi priekš citiem, var palielināt līdz ļoti lieliem izmēriem. Un arī tad tās kalpos tikai tev un būs veiksmīgs starts jebkuriem mērķiem.

Bet ir arī svešas ambīcijas. Vienas, kas ir pazeminātas un dzen mūs nabadzībā, neapmierinātībā ar dzīvi un depresijā. Otrs pretpols ir paaugstinātas ambīcijas, kas "izdzer mūsu nervu asinis" un liek, kā minimums, justies kā muļķiem pašiem savās acīs. Sliktākā gadījumā – kļūt par idiotiem citu cilvēku priekšā un par Veiksmi Aiznesošajiem.

Kādas ambīcijas ir tev?

Cilvēki, kas sāk kaut ko mācīties, apgūt, parasti mācību sākumā (it sevišķi ezotēriskā laukā) neprot izmantot savas personīgās ambīcijas. Ar laiku un praksi šis netikums pāriet. Bet sākumā šis netikums parasti nes lielu mīnusu pašiem ambiciozajiem cilvēkiem.

Ieteikšu veidu, kā savas ambīcijas noregulēt normālos izmēros un caur tām gūt sev taustāmu labumu. Parasti šī ambīciju noregulēšanas metode aizņem 2–3 dienas. Uztaisot zemāk minēto ambīciju revīziju un ņemot vērā tās rezultātus, daudziem cilvēkiem par 180 grādiem uz labo pusi ir izmanījusies dzīve. Arī tev tā var notikt.

Pazeminātas ambīcijas

Šādā gadījumā tu pretendē uz mazāku veiksmes devu, nekā vari sasniegt, nekā esi pelnījis, kā to atļauj situācija. Bet pats galvenais, ka tu ar prātu vēlies mazāk, nekā vēlas tava zemapziņa!
Šo aizspriedumu pamatā pārsvarā ir trīs ļoti destruktīvas motivācijas, trīs sabiedrībā izplatītas bailes (kuras lielākoties ir bez attaisnojoša iemesla):

  • "Es to nevaru paveikt". Īstenībā vari. Tikai tu baidies. Esi zaķapastala...
  • "Es tam neesmu radīts", "tāds mans liktenis" un tamlīdzīga pašindukcija. Tādām " gudrībām" vajadzētu uztaisīt attiecīgu, lielu žetonu un pakārt tev kaklā... un palaist pastaigāt pa ielu.
  • "Man nesanāks". Citiem sanāk, tev nesanāk. Bet vai tu kādreiz esi mēģinājis? Un, ja esi, tad – vai esi sapratis "nesanākšanas" īstos iemeslus? Nē? Ko tad fleitē?!

Cilvēki ar tādiem aizspriedumiem savu ego ārstē, ieskaidrojot sev, ka toties ir tādi dziļdvēseliski, mīklaini un ka citiem cilvēkiem viņi (dvēseliskie) jāsaprot pašiem. Starp citu, "citiem jāsaprot pašiem" ir izteikta, tipiska neveiksminieka pazīme.

Šādi cilvēki parasti uzskata, ka viņiem uz visu ir nospļauties, un ka tieši šajā pofigismā ir viņu pārākums pār visiem citiem. "Vot, ja man iedotu miljonu, tad gan es pakaļu paceltu! Bet bez miljona nav vērts censties..."

Var būt arī daudzas citas šādu aizspriedumu motivācijas. Bet šie aizspriedumi noved tikai pie viena – kārtējās neveiksmes.

Galvenais – tikai sajūtu daudzveidība var cilvēku vest uz veiksmīgu dzīvi. Tā ir atslēga uz pasaules izzināšanu un laba jaunā atrašanu. Citādi nemaz nevar būt.

Visi aizspriedumu motīvi ir tipveida sajūtas. Nav dzīves degsmes, viena vienīga, patstāvīga rutīna un depresija. Tādā veidā cilvēks jebkura notikuma sākuma stadijā ir pilnīgā ārējo apstākļu varā. Darbojas loto princips – dos, nedos, būs, nebūs, sapratīs, nesapratīs... Bet notikuma jeb kārtējās neveiksmes beigās vēl arī pats notikums kļūst emocionāli nesvarīgs.

Saprātā un zemapziņā paliek tikai negatīvās emocijas, kas kā obligāta rokas bagāža tiek pārnestas uz nākamo notikumu. Un lielā mērā arī iespaido to. Lūk, arī neveiksmju "apburtais loks" klāt!

Paaugstinātas ambīcijas

To var salīdzināt ar ietiepīgu foksterjeru, kurš vēlas sasniegt otrā stāva balkonu. Cilvēki ar paaugstinātām ambīcijām mēģina "noraut no debesīm zvaigznes", nemaz neapjēdzot cik stipri tās tur "pienaglotas". Vienvārdsakot, tu pretendē uz to, kas nav tev "pa zobam". Tu neievēro savas personīgās īpatnības un īpašības.

Reāli pie tā, ka cilvēkam ir lielas ambīcijas, ir vainīgas bailes!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!