Foto: Publicitātes foto
Jau vairāk nekā 20 gadus epilācija ļauj cilvēkiem atbrīvoties no liekajiem matiņiem. Tomēr vēl joprojām vismūsdienīgākā matiņu augšanas apstādināšanas tehnoloģija rada neizpratni par to, kā notiek šī procedūra un ko no tās sagaidīt. Ar lāzerdermatoloģijas klīnikas ERA ESTHETIC ārstes dermatoloģes Annas Sviridovas palīdzību mēs kliedēsim galvenos mītus par lāzerepilāciju un sniegsim skaidrojumus.

1. mīts: "Lāzerepilācija ir "apstarošana""

Patiesībā nekāda "apstarošana" lāzerepilācijas laikā nenotiek. Lāzerepilācija ir vienkārša gaismas un siltuma enerģijas iedarbība uz ādas virsmu 1–4 mm dziļumā, turklāt iedarbība skar tikai matu folikulus. Gaismas enerģija pārvēršas siltuma enerģijā, uzkarsējot un iznīcinot folikulus.

Lāzers slīd pa ādas virsmu kā pa stiklu. Tā stara nelielais iedarbības dziļums pat teorētiski nepieļauj iespēju, ka tas varētu ietekmēt dziļākajos ādas slāņus, kur nu vēl citus orgānus. Reizēm pēc epilācijas rodas neliels apsārtums kā pēc ilgas uzturēšanās saulē, tas pāriet pēc pusstundas vai agrāk.

2. mīts: "Lāzerepilācija un fotoepilācija ir viens un tas pats"

Neņemot vērā, ka lāzerepilācija un fotoepilācija ir gaismas iedarbības rezultāts uz matu folikuliem, šīs procedūras būtiski atšķiras un tas ietekmē gan procedūras veikšanas efektivitāti, gan komfortu.

Lāzers izstaro augstākās jaudas monohromatisku gaismu (gaismu ar vienu viļņu garumu) un iedarbojas pēc selektīvas fototermolīzes principa, t. i., mērķtiecīgi iznīcina ne tikai matu folikulu, bet arī apkārtējās šūnas, no kurām veidojas mata aizmetnis. Tādā veidā tiek panākta ilgstoša matu augšanas apturēšana.

Atšķirībā no lāzerepilācijas intensīvas pulsējošas gaismas (IPG jeb fotoepilācijas) ierīces izstaro polihromatisku gaismu (gaismu ar vairākiem viļņu garumiem), kas nevar iedarboties pēc selektīvās fototermolīzes principa.

Pulsējošās iedarbības ierīces būtiski atpaliek no lāzeriem arī jaudas ziņā un tas traucē mata folikula ilgtermiņa iznīcināšanu. Jāmin, ka arī dažādas lāzerierīces atšķiras jaudas ziņā un tas arī ietekmē procedūras efektivitāti. Visjaudīgākie lāzeri mūsdienās ir aleksandrīta lāzeri.

3. mīts: "Lāzerepilācija ir jāveic visu mūžu"

Atšķirībā no vaksācijas vai citiem matiņu iznīcināšanas veidiem ar lāzerepilāciju tiek atrisināts uzdevums "matiņu augšanas apstādināšana". Pēc procedūru kursa veikšanas matiņu augšana tiek pārtraukta, turpmāk ir nepieciešama tikai matiņu augšanas profilakse – vienreizēja procedūra 1–2 reizes gadā – atkarībā no jūsu "gulošo folikulu" aktivitātes pakāpes.

Piemēram, efektīvai matiņu augšanas pārtraukšanai ar aleksandrīta lāzeru parasti pietiek ar 6 lāzerepilācijas procedūrām ar sešu nedēļu intervālu.

4. mīts: "Gaišo matiņu augšanu apstādināt nav iespējams"

Tas tā nav. Jaudīgie lāzeri veiksmīgi tiek galā arī ar gaišo matiņu augšanu. Piemēram, lāzerepilācijas zelta standarts, aleksandrīta lāzers, efektīvi iznīcina gaišo matiņu folikulus. Taču diemžēl ar sirmiem matiņiem arī šis lāzers nespēj tikt galā – sirmos matos nav melanīna, uz ko fokusējas lāzers epilācijas laikā.

5. mīts: "Pirms procedūras matiņi ir jāataudzē"

Šis viedoklis ir maldīgs. Lāzers ir vērsts uz matiņa folikula iznīcināšanu. Tāpēc tam nevajag "redzēt" pašu matiņu, kas paceļas virs ādas virsmas. Droši skujiet matiņus pirms lāzerepilācijas! Bet matiņu izraušana ar pinceti vai izmantojot vasku pirms lāzerprocedūras patiešām ir aizliegta. Ja ir tikusi veikta vaksācija, pirms lāzerepilācijas ir jāpagaida vismaz 30 dienas.


6. mīts: "Lāzerepilāciju veic tikai atsevišķos ķermeņa apvidos"

Lāzerepilāciju var veikt pilnīgi visiem ķermeņa apvidiem – sejai, rokām, kājām, krūšu galiņiem, cirkšņiem, padusēs, uz muguras, gūžām utt.

7. mīts: "Pilnīgai matiņu augšanas apstādināšanai pietiek ar vienu procedūru"

Pilnīgu matiņu augšanas apstādināšanu vienas procedūras laikā nepieļauj pati daba. Jo taču folikuli, kas atbild par mūsu matiņu augšanu, atrodas dažādās nobriešanas stadijās. Lāzerprocedūru kurss ir paredzēts visām folikulu veidošanās fāzēm, tostarp latentajai, neaktīvajai un aktīvajai stadijai.

Vienas procedūras laikā nav iespējams iznīcināt visus matu folikulus. Kā jau tika minēts, lai panāktu pilnīgu rezultātu, jāveic vidēji 6‒8 procedūru kurss (atkarībā no lāzera jaudas un katra cilvēka individuālajām organisma īpatnībām).

Taču ir vērts atzīmēt, ka parasti jau pēc pirmajām lāzerepilācijas procedūrām notiek pozitīvas izmaiņas ādā un matiņu ataugšanas raksturā:

  • matiņi ataug lēnāk;
  • matiņi kļūst plānāki, gaišāki un nemanāmāki;
  • matiņi pārstāj ieaugt ādā;
  • tiek novērsts ādas kairinājums, ko ir radījuši ieauguši matiņi, matiņu skūšana;
  • āda kļūst gludāka un veselāka.

8. mīts: "Lāzerepilācija, tāpat kā citas matiņu likvidācijas procedūras, ir sāpīga"

Lāzerepilācija ir ievērojami saudzīgāka nekā vairums citu procedūru matiņu iznīcināšanai un to augšanas apstādināšanai.

Piemēram, aleksandrīta lāzers, kas fokusējas uz melanīnu matu folikulos, ir pazīstams ar savu īpaši saudzīgu iedarbību uz ādu. Vairums pacientu uzskata šo procedūru par nesāpīgu un ātru. Starp citu, tie ir savstarpēji saistīti jēdzieni. Aleksandrīta lāzers GentleLase rada īpaši ātrus impulsus – tik īsus, ka, izsakoties vienkāršā valodā, āda "nespēj tos pamanīt", jo tās ir sekundes daļas. Turklāt lāzerā ir iebūvēta efektīva dzesēšanas sistēma, kas rada papildu komfortu.

Protams, katram cilvēkam izjūtas ir dažādas. Tāpēc 2016. gada novembrī lāzerdermatoloģijas
klīnikas ERA ESTHETIC rīko informatīvās dienas "TEST-DRIVE KONSULTĀCIJA PAR LĀZEREPILĀCIJU", kuru laikā visi interesenti varēs apmeklēt bezmaksas konsultāciju pie dermatologa par lāzerepilāciju un izmēģināt lāzera impulsu uz savas ādas.

Vairāk par lāzerepilāciju uzziniet lāzerdermatoloģijas klīnikas ERA ESTHETIC mājaslapā vai piezvanot pa tālr. 25711117.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!