Foto: Shutterstock
Katrā cilvēkā ir ielikts neizsīkstošs bezgalīgā spēka avots – dievišķā dzirksts un individualitātes impulss, kurš vēlas tikt atklāts un izpausts. Sievišķajam impulsam piemīt septiņas nokrāsas jeb pamattoņi, ko raksturo septiņas grieķu mitoloģijas dievietes – Artemīda, Atēna, Hestija, Hēra, Dēmetra, Persofone un Afrodīte. Katrā sievietē ir visas šīs dievietes: vienas – iepazītas, citas – pasvešas, un vēl kāda var saldi dusēt.

Tomēr tas, kā jebkas šajā dzīvē, ja mums dots, bet netiek pielietots, – kļūst par lieku smagumu. Savukārt, to iepazīstot, atklājas mūsu iekšējās pasaules skaistums un bagātība visās varavīksnes nokrāsās. Šajā rakstā mēs – kursu “Atklāj dievieti sevī” rīkotājas un vadītājas psiholoģe Daina Ozoliņa un astropsiholoģe Jana Reķe – dalīsimies zināšanās par dievietes saiknes atjaunošanas nozīmību.

Dievietes daba "izlīdīs". Bet vai labākajā izpausmē?

Tā kā mūsu acis rāda mums apkārtējo pasauli, tad sieviete bez sava iekšējā redzējuma tīri dabiski identificēs sevi ar ārpasaulē redzēto. Tomēr ārējā pasaule ir patriarhāta radīta – ar tā likumiem, formu un kārtību, tajā gūtās atbildes nespēj sievietei sniegt iekšēju apmierinājumu.

Savukārt, iepazīstot savu iekšējo gudrību, redzējumu jeb tā dēvēto “trešo aci”, mēs spējam ieraudzīt savas iekšējās pasaules bagātību, kurā smelties atbildes harmonijai, mīlestībai, spēkam, priekam un iedvesmai.

Patiesībā, neatkarīgi no tā, vai mēs to zinām vai nē, mums ir tikai divi iespējamie dzīves ceļi:

  • neapzinātības ceļš – dzīves sekotājs, bez izpratnes un spējas ietekmēt dzīves virzību (visu nosaka Augstākie spēki un liktenis),
  • apzinātības ceļš – dzīves saimnieces ceļš, kas ļauj ne tikai izprast un vadīt savu dzīvi, bet kļūt arī par savas dzīves radītāju.

Ignorējot vai nepievēršot vērību mūsu iekšējai pasaulei, mūsu vēlmēm un izpausmēm dažādās dzīves situācijās, šīs enerģijas tik un tā ietekmē mūsu dzīvi, jau tīri anatomiski, sākot ar ikmēneša hormonālajām izmaiņām sievietes organismā un beidzot ar neskaitāmām dabas dotajām lomām (māte, sieva, draudzene utt.), kas dabiski vedina izpaust kādas dievietes (arhetipa*) dabu.

Tomēr, atstājot to tikai neapzinātā instinktu līmenī, mēs biežāk izpaužam dievietes kaislības un trūkumus, nevis pilnu tās enerģijas potenciālu un spēku.

Veiksminieces glezno ar visām septiņām krāsām

Patiesībā cauri senatnei ir nākuši neskaitāmi instrumenti iekšējās pasaules izpratnei, kur caur tēliem un arhetipiem varam iepazīt sevi pašu.

Līdzīgi instrumenti ir rodami ne tikai grieķu mitoloģijā, bet arī hinduismā, budismā un ne tikai.

Nosaukumi atšķiras, bet būtība saglabājas. Kā gan citādi? Galu galā savā saknē tā ir informācija par dažādām sievietes enerģijas izpausmēm, kam šajā gadījumā ir iedoti grieķu dieviešu nosaukumi un to skaidrojums sniegts, skarot aktuālākos dzīves aspektus:

  • Hēra palīdz saglabāt laulību un izveidot veiksmīgu ģimeni;
  • Artemīda dod mums neatlaidību un koncentrēšanos uz mērķi;
  • Dēmetra iemācīs sniegt mātišķo mīlestību un patiesi rūpēties par visu dzīvo;
  • Atēna māca stratēģiju, kā gūt panākumus biznesā un mācībās;
  • Hestija ved mūs garīguma un intuīcijas pasaulē;
  • Persefone sniegs mūžīgu jaunību un “meitenīgu” dzīvesprieku;
  • un, protams, kā Afrodīte, skaistuma un mīlas dieviete, ļaus izbaudīt mīlestību, seksualitāti un atklāt sevī bezgalīgo vēlmi radīt.

Mūsu apzinātība, dzīves saimnieces pozīcija slēpjas tajā, lai spētu ieraudzīt, atpazīt un pielietot visas septiņas dievišķās enerģijas. Tā ir kā gaisma, kas krīt cauri varavīksnes krāsas šķīvim – varam izcelt atsevišķu krāsu, iepazīt un izpētīt to, saprast, kur un kā to izmantot, lai izveidotu ar sevi saskanīgu dzīves gleznu.

Savā laikā pie šiem pašiem secinājumiem nonāca arī Zīgmunds Freids un Karls Gustavs Jungs, izceļot, ka dziļi mūsu zemapziņā mīt arhetipi, kuri ļauj pietuvoties mūsu patiesajai dievišķajai dabai, un, atstājot tos bez ievērības, cilvēkam ir tendence attālināties no sevis paša, aizvien vairāk zaudējot patiesās zināšanas un dzīves vērtības.

Bieži mēs nesaņemam sievišķo gudrību dzimtā

Senatnē šis apzinātības process notika dabiski. Diemžēl pagājušā gadsimta kara un pēckara gados izdzīvošanas nolūkā daudzām sievietēm vajadzēja apgūt sev nedabiskas lomas. Rezultātā tika pārrauta dzīvo zināšanu saikne, kad sievišķā gudrība tika nodota dzimtā no sievietes uz sievieti.

Šo sievišķās gudrības pārrāvuma sekas ir redzamas daudzās no mums, neatkarīgi no tā, vai šis pārrāvums ir skāris mūsu mammas vai vecāsmammas.

Tomēr laiki ir mainījušies, un šobrīd ir pieejama gan izpratne, gan zināšanas, lai šo pārrāvumu sevī atjaunotu, iepazīstot un sadraudzējoties ar katru no dievietēm, dziedinātu sevi un pasargātu arī nākamās paaudzes.

Dievietes raksturo tās attīstības formas, caur kurām mēs šeit uz Zemes varam augt, attīstīties un virzīties. Tās ir atslēgas, kas caur grieķu mitoloģijas tēliem, kas ir apveltīti ar izskatu, temperamentu, raksturu, tieksmēm un cilvēciskiem trūkumiem, ļauj viegli uztvert un atpazīt konkrēto dievietes enerģiju arī sevī.

Atsevišķi vēl jāizceļ, ka sevi nebūtu jāpielīdzina tikai vienam dievietes šablonam, jo tādējādi mēs nespētu piedāvāt visu iekšējās gudrības un sajūtu gammu. Tas būtu tā, it kā visās dzīves situācijās mēs valkātu vienu un to pašu kleitu, kad patiesībā tev būtu tikai jāatver "iekšējais skapis" (lasi – iekšējā gudrība), kurā tu varētu ieraudzīt, cik dažādu kleitu tev pieder, – apzināties savu patieso bagātību, kas ļaus katrai dzīves situācijai izvēlēties vispiemērotāko.

Pašlaik tiek organizētas nodarbības “Atklāj dievieti sevī”, kas ir orientētas uz to, lai palīdzētu ieraudzīt savu iekšējo gudrību, atvērt iekšējo redzi un iepazīt visu to bagātību, kas mīt tevī. Interesentes aicinām sazināties: Jana 26414699, jana.reke@gmail.com vai Daina 29427742, daina.o@inbox.lv

* Arhetips – mūsu zemapziņā guļošo uzvedības, sajūtu un izpausmju modeļi. Šie modeļi ir attīstījušies līdz ar cilvēces vēsturi – kā kolektīvās zemapziņas veidoli, kas ir kopīgi visām pasaules sievietēm, neatkarīgi no vecuma, tautas, rases u.c. faktoriem.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!