Kristieši bieži citē "mīli savu tuvāko kā sevi pašu!" Labi, lai tā būtu. Kurš no mums prot sevi mīlēt? Kurš no mums prot sevi mīlēt pareizi?

Lai saprastu, kā tas ir – pareizi sevi mīlēt, vispirms vienosimies, kas ir mīlestība, par kuru mēs runājam. Sāksim ar pašiem pamatiem – mūsu fiziskā ķermeņa emocionālo reakciju. Prieks, sajūsma, miers, bauda – viennozīmīgi saistās ar mīlestību. Bēdas, rūpes, centieni piespiest sevi rīkoties pareizi "tā, kā cilvēkam pieklājas" ar mīlestību saistīti nav. Tāpat ar mīlestību nav saistīts egoisms, greizsirdība, skaudība.

Kā iegūt mīlestību? Nav jēgas no otra cilvēka pieprasīt "mīli mani!" Līdzīgs pievelk līdzīgu, un no ārpuses tu vari saņemt tikai to, kas ir tevī iekšā! Kāds esi tu pats, tādi ir cilvēki ap tevi. Izmainot sevi, tu izmaini cilvēkus sev apkārt, turklāt – vai nu mainās paši cilvēki, vai viņu atieksme pret tevi.

Sākotnēji katram cilvēkam piemīt kaut kāda daļiņa mīlestības enerģijas, bez tās vienkārši nav dzīvības. Bez mīlestības cilvēks mirst. Ja tev tā ir ērtāk, vari saukt to par svētību – arī būs pareizi.

No kurienes rodas mīlestība/svētība?

Dari darbu, kurš tev sagādā prieku, atgriezies mājās, kuras tu mīli, pie cilvēkiem, kurus tu mīli, atpūties vidē, kura tev sagādā prieku. Pavisam vienkārši!

Bet – ko mēs redzam sev apkārt? Mūsu civilizācija iznīcina dabu, grauj ģimeni, indē cilvēkus ar medikamentiem un "pareizu" pārtiku, kas teju gadsimtiem ilgi nebojājas. Un visu to dara, savu alkatību slēpjot aiz apgalvojuma, ka rūpējas par cilvēku labklājību. Tas notiek jau pietikami ilgi, un drīz vadzis lūzīs. Glābt šo civilizāciju vairs nav iespējams!

Tomēr vēl pastāv cerība glābt pašus cilvēkus. Kā?

Mācies mīlēt! Kurnot, saceļoties un izlejot asinis, izdzīvot neizdosies! Līdzīgs pievelk līdzīgu, un visas revolūcijas ir apēdušas savus bērnus. Lai glābtu cilvēkus, vajadzīga principiāli cita domāšana. Jo cilvēkā ir vairāk mīlestības, jo viņš ir aktīvāks.

Sirds čakra mūs saista ar Visumu, caur to mūsos ieplūst mīlestības enerģija. Stalta stāja un taisna mugura ļauj enerģijai brīvi plūst caur sirds čakru. Viegls smaids palīdz noskaņotiers uz mīlestības enerģiju un neļauj mums piekļūt nekādai negatīvai enerģijai. Jā, nevajag "uzkrāt enerģiju" vai veidot "enerģētiskus vairogus" – daudz efektīvāk ir vienkārši (bet pastāvīgi!) turēt lūpu kaktiņus vieglā smaidā! Kaut vai tikai domās pavelc tos mazliet uz augšu, un daudzas likstas ies secen!

Ēdiens, kas gatavots ar mīlestību, ir garšīgāks un iedarbojas kā zāles. Mīlestību mēs varam ielikt gleznā, adījumā – jebkur...

Bērnībā cilvēks ir laimīgs, bet pieaugot sabiedrība viņu iespiež rāmjos, kuri ar laiku pārtop par zārku. Tāpēc arī cilvēki nedzīvo 600 gadus, un retais spēj nodzīvot līdz 100 gadiem. Jo mazāk rāmju, jo lēnāk noveco cilvēks.

Ūdens, kuru mēs dzeram, aktīvi uzņem un labi saglabā informāciju. Strukturē ūdeni ar pozitīvām domām. Pareizāk – uzstrāvo telpu ap sevi ar mīlestības enerģiju, tad nevajadzēs atsevišķi strāvot ūdeni. Arī relaksējoša mūzika satur sevī mīlestības enerģiju, bet, piemēram, smagais roks, reps u.c. tā dēvetā modernā mūzika spēcīgi akumulē negatīvo enerģiju.

Kā atbrīvoties no bailēm "mani nemīl!"

Izraksti savas negatīvās īpašības, pārdomā, kā no tām atbrīvoties.

Atceries un pieraksti savas dzīves priecīgākos mirkļus, uz kuriem tavs ķermenis reaģē ar pozitīvām sajūtām (kurus atceroties, tev uzlabojas garstāvoklis).

Ievies sev paradumu ikdienā pierakstīt to, kas tev sagādā prieku – sevī, ģimenē, darbā, apkārtējā vidē.

Pieradini sevi ievērot patīkamo, jo līdzīgs pievelk līdzīgu.

Pateicies vārdos sev, dievam, tuviniekiem, draugiem par visu labo, kas ir tev apkārt. Šeit nav būtiski, kam konkrēti pateikties, svarīgs ir pats pateikšanās process. Pateicība kā sajūta vairo mīlestības enerģiju/svētību tevī un tavā apkārtējā vidē.

Piepildi sevi ar mīlestības enerģiju! Sirds centrā ir punkts, caur kuru tevī ieplūst mīlestības enerģija.

Ļauj tai piepildīt katru tava ķermeņa šūnu. Kad ķermenis ir piepildījies – ļauj tai piepildīt telpu ap tevi vai to, ko tu dari. Nav svarīgi, vai tu gatavo ēst vai paraksti dokumentus – ļauj tiem piesūkties ar mīlestības enerģiju, un tava dzīve izmainīsies!

Drīksti ar mīlestības enerģiju piepildīt cilvēku, kuram vēlies palīdzēt. Tikai atceries – nevienam nav tiesību nesodīti pārkāpt brīvās gribas likumu! Svarīgi ir neko par to neprasīt pretī. Piepildi ar mīlestības enerģiju cilvēkus, ar kuriem tu nevari satikt. Tikai atceries – tiešām ar mīlestības enerģiju, nevis: "Še tev, maita, mana mīlestība, kaut tu nosprāgtu!" Kāpēc tā nav pareizi? Nu, šeit darbosies balss–atbalss princips jeb "ko sēsi – to pļausi". Padomā, vai vēlies pļaut ražu, kas dīgusi no šādām sēklām...

Afirmācija, mērķa programma vai lūgšana. Mācies domās vai skaļi pateikt otram cilvēkam: "Es tevi mīlu!" vai "Es tevi mīlu un atbalstu!" Vienīgi – šiem vārdiem jēga parādīsies tikai tādā gadījumā, kad tas, ko tu saki, atbilst tam, ko tu jūti. Vēl viena nianse – lai šis vingrinājums iedarbotos, to vajag veikt tikai tad, kad tev ir brīnišķīgs garastāvoklis!

Un – visbeidzot – pārtrauc runāt par negācijām, par slimībām, nabadzību utt. Kā mežā sauc – tā atskan! Tāpēc runāsim par labām lietām.

Austrumos ir tāda figūriņa – sēž trīs mērkaķīši, viens ar rokām aizpiedis acis, otrs – ausis, bet trešais – muti. Šo figūriņu patiesā jēga ir: "Ļaunu neredzu, ļaunu nedzirdu, ļaunus vārdus nerunāju!" Lai šī doma kļust par tavas dzīves vadmotīvu!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!