Mūsu valstij ir tā jokaini – it kā divas dzimšanas dienas: 18. novembris un 4. maijs – Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas diena. Uz kuru no šiem datumiem būtu jāveido Latvijas horoskops, kā tie atšķirtos un ko varētu iedāvināt Latvijai svētkos, ja tā būtu cilvēks?

Astrologu domas par šo tēmu ir dažādas – vieni par Latvijas dzimšanas dienu nešaubīgi uzskata 18. novembri, citi spriež, ka tagadējā – 4. maijā neatkarību ieguvusī – ir jau pavisam cita valsts, teju vai "nākamā inkarnācija" ar savu, atšķirīgu horoskopu. 4. maija horoskopam par labu runā arī Mēness Jaunavas zīmē, kas Latvijas strādīgo un kritiski sīkumaino tautu apraksta, šķiet, visprecīzāk no visām zodiaka zīmēm.

Skolas "Astrodata" vadītāja, astroloģe Anželika Žuravska atzīst, ka vajadzības gadījumā (ja, piemēram, kāds medijs pasūta prognozi Latvijai) viņa vienmēr analizē abus horoskopus plus vēl Rīgas horokopu. Piemēram, 2010. gada krīze bijusi ļoti labi saskatāma Ulmaņa Latvijas kartē.

Astroloģe Linda Krāģe vairāk sliecas uz 18. novembra pusi, skaidrojot, ka šo datumu vairāk svin, vairāk atceras. "Tas vairāk iesakņojies mūsu apziņās. Domām ir liels spēks, un to datumu latviešu apziņa vairāk stiprina nekā 4. maija datumu. 18. novembra horoskopā Latvijas zenīta punkts (MC) ir Ūdensvīrā zīmē. Šis punkts horoskopā simbolizē nacionālo pašapziņu. Mums, latviešiem, ir spēcīgs IT eksports. Tehnoloğijās esam stipri un pasaulē pazīstami ar dažādu datorprogrammatūru izstrādi. Arī Latvijas Saule Skorpiona zīmē spilgti redzama – mēs taču nesam senas, viedas zināšanas, esam ļoti saistīti ar ezotēriku. Uz šejieni brauc cilvēki meklēt dziedniekus." Linda piebilst, ka citi astrologi mēdz skatīties arī iestāšanās datumu Eiropas Savienībā.

Arī astroloģe Kristīne Vallere, veidojot prognozes, par pamatu ņem 18. novembri. "Protams, intereses pēc iemtu aci arī 1990. gada 4. maija horoskopā un atzīšanas de facto datumā – 1991. gada 21. augustā. Es Latviju arī sajūtu kā Skorpiona sievieti (Saule un Venēra Skorpiona zīmē un Pilnmēness uz Skorpiona–Vērša ass). Latvijas Republika stipri izgaismo Skorpiona zīmei raksturīgo: transformācija, māksla atdzimt no pelniem, pārvarēt krīzes un izdzīvot neiespējamos apstākļos.

Skorpiona sievietei piedēvē kaislīgās, liktenīgās mīlnieces tēlu, kad katrs vīrietis iekāro šo seksapīlo, noslēpumaino dāmu, bet viņa savā dziļajā būtībā ir nostaļģiska, jūtās vientuļa, nelaimīga un mūžīgi ilgojās pēc īstās mīlas. Velkot paralēles, tā arī ir: visas lielās valstis iekāro un mēģina pakļaut šo mazo zemīti, kā nu sanāk, – tas vēsturē lasāms. Ir tāds joks – ja, vēlas iznīcināt kādu savienību, jāpievieno Latvija.

Ātrāk vai vēlāk tā izirs. Skorpiona zīmei raksturīga arī mistika un dziedniecība, un Latvijā ir daudz spēka vietu, viedo ļaužu un senu, spēcīgu tradīciju, piemēram pirts, kas ir "skorpioniska" vide. Tas – pēc Saules zīmes."

Kuru Saules dienu Latvijai mēs labāk izvēlētos?

Foto: Shutterstock

Divi iespējamie "dzimšanas" datumi – divas Saules dienas, kas apraksta "jaundzimušo". Izlasot, kā katru no šīm dienām raksturo astroloģe Vallere, arī varam šo to secināt.

1918. gada 18. novembris ir 2. Saules diena – Dievišķā vārda diena.

Dienas totēms ir ganu suns ar zelta spalvu un spicām ausīm, viņa iezīme – patiesi un gudri kalpot cilvēkam, rādīt viņam ceļu un neļaut nomaldīties. Šis suns vienmēr cīnās ar Melno Kaķi, kas simbolizē ļaunās domas, melus, liekulību, slepenas darbības. Saule Latvijai dzimšanas dienā uzlikusi par uzdevumu atbrīvoties no nevajadzīgām saistībām, viltus draugiem, aklām ticībām. Un liek mācīties sasniegt ar paša apziņu, atšķirt vērtīgo no pelavām. Dzīvojot duālajā pasaulē, valsts sev tādējādi negribot piesaista gan tādus ārējos sabiedrotos, gan arī iekšējā politikā tāda rakstura notikumus.

Svarīgs ir vārds. Kā nu ne, mūsu bagātība ir dainas, spēka vārdi, dziesmu svētki! Šī Saules diena Latvijai izgaismo viedumu, skolotāja talantu, "aģitāciju un propogandu", daudz labas idejas un vajadzību palīdzēt (precīzāk sakot, glābt citus) – piemēram, karojot svešās armijās. Šīs Saules dienas negatīvā puse ir meli, liekulība un viltība. Tas nozīmē, ka šajā valstī svarīgāk par visu ir būt kristālgodīgam un tiešam. Saule Skorpionā – cilvēki jau tā ir aizdomu pilni un neticīgi, ja kāds kaut ko nedaudz vēlas darīt slepus, pārējiem automātiski ieslēdzas izmeklētāja gars. 2. Saules dienas uzstādījums – uzvarēt ļaunos vārdus un domas. Mūžīgā cīņa par taisnību un atklātību.

1990. gada 4. maijs ir 15. Saules diena – sievietes spēka diena.

Dienas totēms ir bebrs – vērtību sargātājs, kas sargā apkārtējo vidi, dabu un ūdens rezerves uz zemes. Viņa labās īpašības ir pieticība, saimnieciskums, čaklums, stingrība un racionālisms darbos, ikdienišķs viedums. Zemākajā līmenī tā ir tukša muldēšana, izliekoties gudrākam nekā patiesībā, pats sev piedēvē dažādus augstus titulus, tai pat laikā slēpjoties aiz pieticīga vientieša. Varaskāre, vienlaikus izsmejot un izdabājot konkurentiem, atriebība. Šo dienu Dievs veltījis visu Debesu Ūdeņu dievietei, kas valda pār trim Debesu ūdeņu straumēm – trim glābējiem, kas ar Radītāja svētību līst pār Zemi (likteņupes – tagadne, pagātne un nākotne). Pieskaroties šīm straumēm, cilvēks var atcerēties savu pirmatnējo, harmonisko būtību. Šī diena ir izteikta sievietes valdīšanas diena. Sievietei, kas dzimusi šajā dienā, piemīt īpašas spējas, un viņa piedzīvo daudzas spēcīgas atklāsmes. Būtiska ir arī beznosacījuma kalpošana, mātišķa gādība. Latvijai, "skorpioniski" atdzimstot no pelniem, iegūtas dziednieciskas spējas, vairojas sievišķās–mātišķās enerģijas un ūdeņi iegūst lielāku spēku un nozīmi.

Kuri kristāli piestāvētu Latvijai

Lai labāk saprastu mūsu dzimteni, varam iedomāties, ka tā ir cilvēks, ierosina astroloģisko rotu meistare Inga Beļajeva.

"Katram cilvēkam raksturu var noteikt pēc viņa dzimšanas horoskopa. Kāds tad ir Latvijas raksturs? Latvijas dzimšanas diena ir 1918. gada 18. novembris. Sāksim ar to, ka Latvija ir Skorpions! Galvenais Skorpiona uzdevums ir mainīt pasauli, bet, tā kā viena no Skorpiona īpašībām ir "ēst sevi no iekšpuses", vispirms tam vajag attīstīt savu garu un tad jau droši ķerties pie pasaules. Horoskops mūsu dzimtenei ir ļoti smags un pilns ar negatīviem aspektiem, kas nozīmē to, ka viegli nebūs, bet negatīvie aspekti vienmēr dod lielisku iespēju attīstīties caur pārbaudījumiem.

Ja Latvija būtu cilvēks, pēc horoskopa aspektiem varētu spriest, ka tā gribētu daudz sasniegt, bet nekas nesanāk, jo nepilda pati savus noteikumus.

Latvijai raksturīgas pastāvīgas domstarpības starp emocijām un prātu, kuras derētu sabalansēt. Nespēja draudzēties un lieliskas spējas apkārtējos saskatīt tikai to sliktāko, tāpēc jāattīsta labsirdība un jāmācās veidot attiecības. Melanholija, stīvums, formalitāte, pesimisms mīlestībā – vajag vairāk dzīvesprieka.

Gatava jebkurām galējībām, lai tikai pierādītu visiem savu oriģinalitāti, – to taču varētu pareizi attīstīt un kļūt slavena!

Un tas vēl nav viss, bet sāksim ar to, kas ir. Latvijai vajadzētu censties izprast savas kļūdas, sabalansēt prātu un emocijas, attīstīt labsirdību un draudzību, uzpildīties ar dzīvesprieku un saņemt radošu dzirksteli, lai būtu oriģināla.

Ja Latvija būtu cilvēks un ja es veidotu tai rotu–talismanu, tajā būtu šādi akmeņi:

  • berili – akvamarīns (gaiši zils) dos drosmi, atbildības sajūtu, skaidrību, draudzību, spēju saprast savas kļūdas (viens no vislabākiem akmeņiem Skorpioniem), un smaragds (zaļš) dos veiksmi, labklājību, dzīvesprieku, draudzību, mīlestību sirdī un radošu iedvesmu;
  • iolīts (violeti zils) – sabalansēs emocijas un prātu, palīdzēs pareizi rīkoties ar finansēm, dos radošu dzirksteli;
  • forsterīts (olivīns, peridots, hrizolīts, zāles zaļš) – ļoti spēcīgs talismans neveiksminiekiem, dos veiksmi, sapratni par savu likteni, uzlabos sakarus un draudzību, palīdzēs iegūt pašcieņu, pašapziņu un izvairīties no skaudības, dos jaunas idejas;
  • dzintars (dzelteni oranžs) – dos dzīvesprieku, cerību un motivāciju, uzpildīs ar gaismu,
  • rodohrozīts (rozā) – dos mīlestību sirdī un dzīvesprieku,
  • mežģīņu ahāts (gaiši zils ar mežģīnēm) – dos radošumu, jaunas idejas, optimismu un pašpārliecību.

Nobeiguma vietā

Foto: Shutterstock

Tā vai citādi, 4. maijs ir īpaša diena Latvijai, un mēs varam šajā dienā mazliet atvilkt elpu un kaut kur pa vidu starp Balto galdautu svētkiem un kļavziedu plaukšanu padomāt, kāds ir šīs valsts liktenis un uzdevums un kā mēs katrs varam palīdzēt to ritināt visveiksmīgākajā veidā. Un vēl – kā mēs katrs pats protam(?) ar savu personisko neatkarību apieties.

Neba nejauši esam nākuši pasaulē šajā zemē, ko mīlam, un valstī, kuru... nu, kā nu kurā brīdī – dažkārt mīlam, bet pārsvarā jau peļam. Taču mūsu valstij (tāpat kā Dievam) nav citu roku, izņemot mūsējās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!