Klasiskā fenšui praktiķe Linda Meškova, viesojoties "Re:TV" raidījumā "Neredzami redzamais", neslēpj, ka liela daļa no tā, ko mēs – nezinātāji – saucam par fenšui, ir mīti un primitīvā metodē kopā salikti fenšui elementi plus vēl klāt "baidēkļi" (un katram baidēklim, protams, savs talismans). Aiziet uz urrā, bet – vai darbojas?

Linda uzsver, ka kompasu atmest tomēr nevar: fenšui ir dabaszinātne, kas balstīta uz tīri matemātiskiem pamatiem, šīs metodes risinājumos tiek izmantotas fizikas nozares – optika, akustika un citas. Savukārt dzērves, mandarīnpīles un tamlīdzīgas figūriņas atspoguļo austrumu tautu tradicionālo simboliku. Mums šie simboli neizsaka neko vai vismaz – ne to pašu.

Par svarīgu principu fenšui iesaistīšanai telpas enerģētikas (un līdz ar to – šo telpu apdzīvotāju likteņu) uzlabošanā Linda nosauc parunu – ja nav saplīsis, nelabo! Jo šī izpratne par virzieniem, krāsām un enerģijām ikvienā no mums snauž dziļākā vai caurākā miegā, taču ir atmodināma, ja ieklausāmies sevī, lēnām pastaigājam. Padomu dažkārt var pajautāt bērnam līdz piecu gadu vecumam, sak', – kā tu domā, kādā krāsā būtu jānokrāso šī virtuves siena, lai mēs visi te tā draudzīgi sadzīvotu? Kaut gan labi strādā samuraju princips, ka jebkurš lēmums jāpieņem trīs elpas vilcienos, Linda iesaka vispirms tomēr paeksperimentēt ar lētu tapešu ruļļiem, nevis pārkrāsot kapitāli. Pielipini ar skoču tādu rulli cilvēka auguma augstumā pie aktuālās sienas un padzīvo pāris dienas, pavēro sajūtas.

Nereti pie Lindas vēršoties cilvēki, kuri iegādājušies māju ūtrupē un satraucas – varbūt nav laba māja, ja reiz iepriekšējie īpašnieki bankrotējuši? Nav tik traki! Fenšui praktiķe mierina tos, kas atklājuši, ka viņu mājoklis vai birojs nu ne kādi neatbilst labākajiem paraugiem: "Tādu gadījumu, kad vienīgais fenšui risinājums ir trotils, ir ļoti maz. Reizēm vajag tikai nedaudz pamainīt, un ir ļoti laba māja!" Veidojot interjeru, tiek ņemts vērā ne tikai mājas novietojums "telpā un laikā", bet arī tas, ko šajā dzīves posmā vajag konkrētajiem cilvēkiem.

Jautāta, vai jaunie iemītnieki nemanto iepriekšējo mājas iedzīvotāju likteni, Linda skaidro, ka mājai ir pašai savi dzīves cikli, un dzimtas robežās, teiksim, mazmeitas liktenis mājas enerģētikas ietekmē tiešām var pielīdzināties vecmāmiņas liktenim. Taču uz pilnīgiem svešiniekiem tas neattiecas: māja "pārslēdzas" uz aktuālo laika posmu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!