Foto: DELFI
"Visa radītā pasaule tās daudzveidībā saistīta ar redzamām un neredzamām saitēm," rakstīts jaunās, apgāda "Jumava" paspārnē iznākušās Elizabetes Ozolas grāmatas anotācijā. "Visos globālajos notikumos uz Zemes viss sākas no katra cilvēka atbildības par sevi un savu dzīvi ne tikai savā, bet arī cilvēces priekšā, no pateicības lūgšanas par cilvēci, līdzcilvēkiem un sevi."

Grāmatā piedāvātās lūgšanas autore saņēmusi dziļo meditaciju laikā. Elizabete Ozola iesaka lūgšanu saturu un struktūru izmantot individuālai iedvesmai personīgo lūgšanu un rituālu veidošanā.

Foto: DELFI

Ņemot vērā to, ka Pēterdiena ir tāda kā Jāņa dienas atskaņa, iepazīstināsim ar vienu no 30 grāmatā publicētajiem rituāliem, kurš labi iederētos gan Jāņos, gan – kālab ne? – Pērkona dienā Pēteros.

Uguns

Rituāla mērķis – veicināt saikni ar Uguns Sākotni. Uguns ikdienā sasilda, dod iekšējo siltumu un garīgo spēku.

Lai Uguns plūsma arī turpmāk atbalstītu mūsu dzīvi un darbības, ieteicams vismaz reizi gadā veikt pateicības rituālu Uguns Sākotnei.

Rituāla vieta

Par rituāla norises vietu var izmantot jebkuru vietu, kurā rodas vienotības sajūta ar Uguni.
Vislabākā vieta šādam rituālam, protams, ir dabā pie ugunskura. Tomēr šādu rituālu var veikt arī mājās pie kamīna un meditāciju telpā pie sveces.

Rituāla piederumi

Meditatīvs altāris ar Uguns Sākotnes attēlu, vaska sveces.

Telpai jābūt iespējami tukšai un tīrai.

Pirms rituāla jāsagatavo saraksts ar iespējami precīzu uzskaitījumu par visām svētībām un labumiem, ko esam saņēmuši no Uguns Sākotnes.

Rituāla norise mājās

Rituālu var veikt jebkurā dienā agri no rīta.

Pirms rituāla ieteicams divu–trīs dienu gavēnis.

Rituāla laikā ieteicams būt apģērbtam silto toņu drēbēs: sarkanā, oranžā, dzeltenā, tas papildus aktivizēs rituāla enerģijas kopējo spēku.

Ja rituāls norosinās mājas apstākļos, pie kamīna vai meditāciju telpā izveido altāri un uz tā novieto divas vaska sveces.

Kad altāris gatavs, apsēžas pie tā, aizdedzina sveces un domās vai skaļi lūdz vai skaita mantras, ticot, ka šī darbība savienos ar Uguns Sākotni, piemēram, saka: "Visvarenais un mūžīgais Radītāj, savieno mani ar svēto Uguns Sākotni..."

Pēc ievadvārdiem turpina: "Es Tev pateicos, Uguns Sākotne", un lēnām nolasa sastādīto Pateicības sarakstu Uguns Sākotnei.

Kad saraksts nolasīts, turpina: "Es Tevi lūdzu, Uguns Sākotne, sarga, sasildi, attīri mani manos dzīves ceļos, sargā manu dievišķo dvēseli, neļauj tai staigāt tumsas ceļus, ved to uz Dievišķo Sākotni, rādi vienmēr gaismu manā ceļā, lai neapmaldos mana Ego iedomu vīzijās un nenovirzos no Radītāja nodoma izpildes."

Sveces var palikt uz altāra, līdz tās pilnībā izdeg.

Rituāla norise brīvā dabā

Vislabākais laiks, kad veikt Uguns rituālu, ir ziemas vai vasaras saulgriežos deviņos vakarā.

Uz rituālu ierodas gaišās drēbēs.

Brīvdabas rituālam sagatavo bērzu malku. Sākot rituālu, iededzina ugunskuru, skaita iesvētīšanas vārdus: "No mūžības nākusī Uguns liesma, svētī ar savu klātbūtni šo vietu un dod savu svētību visiem, kas ar pateicību piedalās šodien šajā rituālā."

Kad uguns iedegusies, visi, kas atrodas ap ugunskuru, var domās meditēt par Mūžīgās uguns tēmu vai arī pateikties katrs par personīgām Uguns Sākotnes svētībām, kā arī lūgt tai noteiktas svētības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!