Foto: Shutterstock
Jau klāt! Skan un san, un virmo gaisā. Ietin, ielīst, apņem tevi, liek aizvērt acis un ieelpot, cik vien spēj. Tvert, ķert, reibt, sajust bērnības vasaras, sajust sevi dzīves viducī, vasaras viducī, apjaust, cik skaists ir tieši šis laiks, kad daba pielijusi tīra salduma! Zied liepas!

Tas ir svētsvinīgs brīdis, kad tu apstājies un stāvi pie ziedošas liepas – kā pie lielas ziedu kupenas, kas reibina tā, ka gribas aizvērt acis un ļauties, pazust reibinošajā saldumā, saplūst un pašam pārvērsties liepā.

4. jūlijs tautas tradīcijās tiek dēvēts par Liepas un Bišu dienu. Tā bijusi diena, kad ievāca pirmo medu un bites "palaida liepās". Ar šo dienu sākas liepziedu un vasaras medus. Par to tad arī būs šīsreizes stāsts!

Liepu slotas – īpašiem rituāliem

Liepa ir dievišķās gaismas koks, tas ir cilvēka centrālās ass koks, kas simbolizē dvēselisko tīrību un sakārto radošo enerģiju mūsos. Lai paņemtu līdz šo skaistumu, daudzi steidz lasīt liepziedus, bet pirtnieki steidz sarūpēt liepu slotas. Liepu lapu pirtsslotas ir sievu slotas, tās nav stipri karstas, tāpēc ar tām pirtī labi piesegt galvu un vietas, ko nav vēlams īpaši karsēt.

Ziedošu liepu slotiņas ir īpašas pirtsslotas, tāpēc pielietojamas īpašos gadījumos – līgavas vai jaunlaulāto pirts rituālā, topošās vai jaunās māmiņas pirts lutināšanas rituālā, pirtīžās. Arī laiks, kad sasiet ziedošu liepu slotas, ir pavisam īss, tāpēc steidzamies dabā siet slotas un vākt liepziedus tējai!

Dziedinoša un sāpes remdējoša

Liepziedus tējai ievāc dienas pirmajā pusē, kad nogājusi rasa, vai pēcpusdienā, izvairoties no karstās dienas vidus saules. Liepziedu tēju lieto kā sviedrējošu, sāpes mazinošu, iekaisumu mazinošu un organisma gļotādu atjaunojošu tēju.

Liepziedu tēja nomierina sirdi, noņem spriedzi un nemieru. Liepu lapas palīdz pret galvassāpēm.

Medus – mīlestības produkts

Un vēl liepu smarža mums vienmēr ir klāt, kad mielojamies ar liepziedu medu. Medus ir absolūtās mīlestības produkts, jo zieds ir uzziedējis ar saules mīlestību, un bite, kas ievāc nektāru tikai no veseliem un tīriem ziediem, to pārstrādājusi medū.

Medus ir mums vissenāk zināmā saldviela, ko izmantojam arī kā tautas medicīnas līdzekli. Vislabāk medus uzsūcas, ja tiek lietots atšķaidītā veidā, taču atceries, ka medu nedrīkst pakļaut temperatūrai, kas augstāka par 40 grādiem pēc Celsija, pretējā gadījumā tas zaudē lielu daļu vērtīgo vielu.

Pēc dažādiem uzskatiem medus satur 100–455 dažādas cilvēka organismam nepieciešamas vielas. Tas ir viens no nedaudzajiem dzīvnieku izcelsmes produktiem, kas, nonācis mūsu organismā, tūlīt pat tiek izmantots. Medus:

  • sakārto vielmaiņas procesus cilvēka organismā, īpaši kuņģī un zarnu traktā,
  • veicina nervu bojājumu ārstēšanu,
  • nonāvē daudzu veidu mikrobus,
  • baro smadzeņu un sirds muskulatūras šūnas.

Ieelpojot medus garaiņus, var cīnīties pret augšējo elpceļu iekaisumiem un pat pret bronhītu un bronhiālo astmu.

Lietojot ar ūdeni atšķaidītu medu pirms ēdienreizēm, labāk izdalās kuņģa sula, noregulējas vēdera izeja, bet medus pirms gulētiešanas ieteicams pret bezmiegu.

Medu liekam pie tējas, ēdam uz maizes vai izmantojam masāžās gan kā atsevišķu procedūru, gan arī pēc pirts. Medum piemīt sildoša, antiseptiska un ādu mīkstinoša iedarbība. Palutinot sevi ar medus masāžu, tev uzlabosies asinsrite visos ādas slāņos un organismā kopumā. Medus sastāvā esošās bioloģiski aktīvās vielas nonāk asinsritē, un organisms vieglāk atbrīvojas no šlakvielām un toksīniem, bet āda kļūst zīdaini maiga.

Ja ik rītu pirms brokastīm izdzersi silta ūdens glāzi ar medu, samazināsies kāre uz neveselīgiem saldumiem un reizē arī nevajadzēs satraukties par ķermeņa aprisēm. Arī darba dienas vidū, kad iestājies pagurums, enerģiju ātri palīdzēs atjaunot tieši medus ūdens dzēriens.

Un vēl – pavēro šajā dienā bites un laiku – ja saulains, būšot daudz zāļu medus, bet, ja līst – tad baltā medus. Ja bites izskatās piktas un tādas, ar kurām nekad neko nevar zināt – tas uz ilgstošu sausumu.

Lai ikkatram izdodas atrast savu liepziedu kupenu un ietīties tajā, kad piezogas vēsums!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!