Tibetas dziedošie trauki ir sens Austrumu mūzikas instruments (skaņas ziņā tos var salīdzināt ar mazu gongu). Šie trauki rada unikālas skaņas, kas dziedinoši iedarbojas uz cilvēka dvēseli un fizisko ķermeni.

Saskaņā ar tibetiešu tradīcijām, dziedošo trauku atklājumi meklējami Budas Šakjamuni (Buddha Shakyamuni) laikā (560–480.g. p.m.ē.) Indijā.

Dziedošie trauki rada skaņu, kas ieved dziļā meditatīvā stāvoklī, kura mērķis ir sasniegt apskaidrību un apgaismību. Atklāts, ka muzikālie instrumenti sākotnēji veidoti no 12 metālu sakausējuma – sudraba, niķeļa, vara, cinka, antimona, alvas, svina, kobalta, bismuta, arsēna, kadmija un dzelzs –, taču mūsdienās to sastāvā var nebūt visu metālu. Sena leģenda vēsta, ka šo trauku metālu sakausējumā ir nepieciešami septiņi metāli un meteorītos esošā rūda, kas tad arī nodrošina to īpašo kosmisko skanējumu.

Klausoties Tibetas dziedošo trauku skaņās, aktivizējas jūtu centri. Tas padara šos traukus par brīnišķīgu līdzekli, lai veiktu skaņas meditācijas, kā arī izmantotu tos terapijas seansos vispārējai harmonizācijai un organisma līdzsvara atgūšanai. Šāda meditācija ir noderīga arī reizēs, kad jārod atbilde uz kādu jautājumu. Skaņu vibrācijas atdzīvina, ļauj sajusties iekšēji spēcīgam un saplūst ar Visumu.

Atšķirībā no līdzīgām sintezatora skaņām, Tibetas dziedošo trauku skaņas tiek "uzlādētas", pateicoties koka berzei pret metālu vai vālītes radītai vibrācijai.

Skaņas un vibrācijas masāža, izmantojot Tibetas dziedošos traukus, ir zināma vairāk nekā 2,5 tūkstošus gadu. Skaņas masāžas seansa laikā tiek izmantoti vairāki trauki ar dažādu skaņas tonalitāti – gan zemu, gan vidēju, gan augstu. Tibetas dziedošo trauku skaņas sastāv no neierobežotu virstoņu (obertonu) skaņu plūsmas, kuras rada skaņas spirāles un kas vijas apkārt ar dzirdi uztveramai skaņai.

Veselībai atbilstošas frekvences

Dziedošo trauku skaņu vibrāciju frekvences, tāpat kā arī gongu skaņu vibrācijas, atbilst Visuma planetārā līmeņa frekvencēm, tās rezonē ar cilvēka organisma iekšējām vibrācijām un atjauno to sākotnējā līdzsvarā. Šādu virstoņu mijiedarbības pamatā ir skaņas viļņu princips – divas skaņas plūsmas satiekas, izveido stāvvilni un izšķīst skaņu jūrā. Dziedošie trauki veido vairākas harmoniskas skaņas vienlaikus, kuras rezonē ar cilvēka ķermeni. Tieši skaņa kopā ar trauku radīto vibrāciju uzlabo organisma iekšējās sekrēcijas dziedzeru darbību, veic tādu kā slēdža lomu starp simpātisko un parasimpātisko nervu sistēmu, atbrīvo dažādu veidu blokus.

Austrumu medicīna uzskata, ka slimību cēlonis ir bloķēta enerģiju plūsma cilvēka organismā.

Tibetas trauku skaņas masāžas seansa laikā notiek enerģētisko kanālu atbloķēšana, kā rezultātā dzīvības enerģija brīvi plūst pa kanāliem, radot relaksējošu, nomierinošu un stresu noņemošu efektu – stāvokli, kurā atjaunojas fiziskais ķermenis un dvēsele, cilvēks atkal jūtas vesels un laimīgs.

Skaņu viļņu iedarbībā tiek panākta dziļa organisma relaksācija, fiziskais ķermenis un dvēsele harmonizējas, mostas organisma iekšējās enerģijas. Pateicoties dziednieciskajai vibrācijai, kas iet cauri visam ķermenim, paaugstinās pašizveseļošanās iespējas, tiek izgaisināti bloki, uzlabojas cilvēka organisma imūnsistēma. Tibetas trauku skaņas ārstnieciskā iedarbība maina apziņu un rada dziļu mieru, dāvā labsajūtu un veselību, uzlabojas atmiņa, parādās enerģija, vairojas prieks, atveras radošums un tiek rasti dziļi personiski atklājumi.

Vibroakustiskās masāžas var iedalīt vairākos veidos, atkarībā no to mērķa, – ir čakru masāža, limfatiskā masāža, masāža pa meridiāniem, utt.

Tāpat masāžas var iedalīt kontakta un bezkontakta masāžās. Bezkontakta masāžas laikā tiek attīrīta aura un smalkie ķermeņi, kontakta masāžas laikā tiek veikta tieša iedarbība gan uz fizisko ķermeni, gan uz smalkajiem ķermeņiem un auru.

Kā notiek masāža ar traukiem?

Klasiskā masāža ar šiem traukiem sākas ar cilvēka noguldīšanu, apsegšanu ar pledu un trauku izvietošanu uz (ja tiek izvelēta kontakta masāža) un ap cilvēka ķermeni.

Tad seko auras attīrīšana ar zvanu un dziedošo trauku skaņām.

Izvēlas vienu trauku, ar kuru tiks veikta masāža. Novietojot trauku uz ķermeņa vai turot to virs ķermeņa un izdarot sitienu vai pavelkot pa trauka malām, tiek radīta vibrācija un skaņa, kas rada ietekmi uz visu cilvēka ķermeni; trauku "dziedāšana" pakāpeniski pārņem cilvēka prātu, un viņš iegrimst dziļā, dziednieciskā relaksācijā. Skaņa atver stāvokli, kas līdzsvaro abu smadzeņu pusložu darbību.

Labāka rezultāta sasniegšanai vēlams uz seansu ierasties dabiska auduma apģērbā, bez metāla aksesuāriem (vai tos uz seansa laiku noņemt). Lai iegūtu noturīgu efektu, tiek ieteiktas regulāras meditācijas.

Seansa laikā notiks atbrīvošanās no enerģijas blokiem, toksīniem, negācijām, un tādēļ nepieciešams strādāt ar jaunu, pozitīvu nodomu rosināšanu dzīvē, mainot apziņu.

Tibetas dziedošo trauku skaņas masāžas seansus ieteicams, ja ir:

  • emocionāls vai mentāls pārdzīvojums,
  • vajadzība atrisināt kādu konkrētu jautājumu,
  • vēlme atbrīvoties no stresa un atvērt radošo potenciālu,
  • vajadzība līdzsvarot čakru (enerģētisko centru) darbību,
  • vēlme atbrīvoties no uzmācīgam domām un atkarībām,
  • nomākts vai depresīvs noskaņojums,
  • paaugstināta uzbudināmība,
  • bezmiegs, galvas sāpes, migrēna,
  • sāpes muskuļos un asinsvados,
  • ginekoloģiska rakstura problēmas,
  • uroloģiska rakstura problēmas,
  • paaugstināts arteriālais asins spiediens,
  • kuņģa vai zarnu trakta problēmas,
  • sācies klimakss,
  • u.c.

Tibetas dziedošo trauku skaņas masāžas seansus nav ieteicams veikt, ja ir:

  • grūtniecības pirmie trīs mēneši,
  • tromboze,
  • kardiostimulators,
  • onkoloģiska rakstura slimības,
  • akūtas vīrusu slimības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!