Foto: Publicitātes foto
Vai mēs apzināti klausāmies skaņās mums apkārt? Vai dzirdam sava ķermeņa skaņas, vai atšķiram savas tuvākās apkārtnes trokšņus? Mūsdienīgā urbānā vide ir pārsātināta ar dažādām skaņām un vibrācijām – automašīnu un iekārtu trokšņi, dažādi viļņu raidītāji, bezvadu sakari rada mūsu dzīves telpā nedabisku fona troksni. Ar laiku mēs šiem trokšņiem vairs nepievēršam uzmanību, bet tie turpina uz mums nelabvēlīgi iedarboties. Kā lai mēs līdzsvarojam šīs nelabvēlīgās vibrācijas?

Mēs varam iet dabā, kur putnu dziesmas kopā ar vēja šalkām vai tekoša ūdens skaņu rada dievišķu mūziku.

Mums noteikti būtu jādzied – mūsu pašu balss vibrācijas labvēlīgi ietekmē un uzmundrina ķermeni un prātu.

Un vēl – mēs varam apzināti izvēlēties mūziku, ko klausāmies, veikt savu izvēli par labu dzīvai, akustiskai mūzikai un skaņai.

Ar savu harmonisko skaņu daudzu klausītāju interesi ir piesaistījis hengs (angļu valodā hang) – 21. gadsimtā pilnīgi no jauna izgudrots, brīnumaini skanošs instruments. Henga harmonisko dabu apraksta mūzikas instrumenta apzīmējums – idiofons jeb pašskanis. Šāda tipa instruments rada skaņu pats ar savu ķermeni, bez stīgām un membrānām.

Henga radītās skaņas ir dabiskas, harmoniskas frekvences, toņu un virstoņu koris, tās ir dziedinošas skaņas.

Tieši šie instrumenti rada tās veselīgās, dabiskās vibrācijas, kas ļauj mums relaksēties, atpūsties, mazināt stresu, nokļūt meditatīvā stāvoklī un ļaut sev dziedināties.

Henga skaņu izpausme mums atgādina cilvēka balss un visdažādāko izstrumentu – klavieru, arfas, ģitāras, ērģeļu un zvaniņu – skanējumu, tā skaņa ir dziļa, rezonējoša un ārkārtīgi melodiska.

Divu virtuozu henga spēlētāju Debbija Kuda un Markusa Ofbīta duets "Hang Massive" rada harmonisku, ne ar ko nesalīdzināmu henga skaņu mūziku un piepilda savus koncertus ar harmoniskām vibrācijām. Šie divi atraktīvie muzikanti ir apvienojušies, lai veidotu muzikālus projektus tikai hipnotiski skanošā henga skaņās.

Dueta "Hang Massive" pirmssākumi meklējami Indijā, kur Dennijs un Markuss ir pirmo reizi spēlējuši kopā, un kopš tā laika aizsācies viņu abu kopdarbs. Kopējas uzstāšanās festivālos, ielu koncertos ir attīstījušas šo duetu, un 2011. gada decembrī internetā publikai tika atrādīts pirmais videoklips un skaņdarbs "Once again". Šajā darbā muzikanti parāda savu unikālo, hipnotisko kompozīcijas un izpildījuma stilu un visu henga skaņu skaistumu. Kompozīcija aizrauj publiku ar elektroniskās mūzikas iespaidiem, regeja ritmiem, akustiskiem un ritmiskiem bungošanas efektiem.

Kas tad ir "Hang Massive" popularitātes iemesls? Visa viņu radītā mūzika ir brīvi pieejama noklausīšanai mājaslapā tīmeklī, caur saviem dažādiem muzikāliem projektiem duets vēlas iedvesmot gan mūziķus, gan klausītājus. "Hang Massive" savu attīstību balsta uz "došanas ekonomiku" – vispirms tu vislabākajā veidā dalies ar savu pieredzi, savu varēšanu un tikai pēcāk tu vari sagaidīt novērtējumu. Pateicoties sekotājiem visā pasaulē, no popularitātes tīmeklī "Hang Massive" popularitāte strauji pārtapusi par izpārdotiem koncertiem: šā gada koncetrūrē duetam ir paredzēti 34 koncerti Eiropas valstīs un Krievijā. "Hang Massive" būs klātienē klausāmi arī Rīgā, koncerts notiks 26. oktobrī Rīgas Kongresu namā.

Markus Ofbīts kādā intervijā klāsta par savu attīstības redzējumu: visa, kas tiek sasniegts un pieredzēts, avots ir vienkāršība un tīrība, dziļi relaksēts stāvoklis un aizrautība.

Tikai, vispirms sasniedzot visaugstāko iespējamo līmeni it visās dzīves jomās un tad daloties ar savu pieredzi, ir iespējams iedrošināt ļaudis ieraudzīt kaut ko vairāk un veikt savu izvēli. Markus paskaidro, ka viņa uztvere par mūziku balstīta uz atvērtību un viņam patīk izmantot jaunas skaņas un efektus, kā arī mijiedarboties ar savā ceļā sastaptiem mūziķiem un izmēģināt dažādus stilus. Viņaprāt, mūzikas izpausmes mūsdienās ir apbrīnojamas, katrs muzikāls projekts ir unikāls un neatkārtojams, un katru reizi projektos iesaistās dažādi mūziķi.

Kādā intervijā Markus dalās pārdomās par dueta nākotni: "Es neredzu galamērķī neko, tikai nepārtrauktus atklājumus un attīstību, lai turpinātu dalīties ar pateicīgiem klausītājiem," un Dennijs Kuds piebilst: "Viss tik strauji attīstās, ka tā īsti nevar atrast pieturas punktu. Vienu brīdi tā ir slava, citu brīdi – neveiksme. Mēģināt iegūt kaut ko un to noturēt sev nav iespējams."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!