Foto: Shutterstock
Smiešanās nav neparasta pozitīvu emociju izpausme, taču apvienojumā ar dziļās elpošanas un aerobikas elementiem rodas īpaša aktivitāte - smieklu joga. Būdams smieklu jogas pamatlicējs Latvijā, varu apgalvot, ka īsta smiešanās 10 minūšu garumā ir spējīga aizstāt pusstundu ilgu krosiņu.

Smiekli – tā ir neatņemama dzīves sastāvdaļa katram laimīgam cilvēkam, kas nodrošina vērtīgus ieguvumus veselībai. Ar smiešanos mēs piegādājam vairāk skābekļa ķermenim, tādejādi veicinot organisma attīrīšanos un uzlabojot pašsajūtu. Smiekli palīdz mazināt negatīvās emocijas, taču, lai veselības uzlabojumi būtu jūtami, katru dienu jāvelta vismaz 10 līdz 15 minūtes īstiem smiekliem. Īsti smiekli ir skaļi, enerģiski un iesaista vēdera, kā arī diafragmas muskuļus. Šāda smiešanas labvēlīgi ietekmē arī gremošanas sistēmu, jo ar ritmiskām kustībām tiek masēti iekšējie orgāni un dedzināti tauki.

Lai nodrošinātu iespēju smieties atbilstošā vidē, jau vairāk nekā trīs gadus Latvijā tiek praktizēts neparasts sporta veids – smieklu joga, kas apvieno jogas elpošanas elementus, smiešanos, kā arī vieglas aerobikas kustības. Lai piedalītos, nav nepieciešama īpaša sagatavošanās, jo galvenais mērķis ir labi pavadīt laiku un izsmieties – tā, no sirds.

Bieži tiek uzdots jautājums – ar ko smieklu joga ir tik īpaša? Smieklu jogai ir vairākas unikālas priekšrocības, ko ar parastās jogas palīdzību nav iespējams sasniegt. Pirmkārt, smieklu joga sniedz iespēju justies labi, jo, pat imitējot smieklus kā vingrinājumu, ķermenī izdalās laimes hormoni - endorfīni, kas raisa pozitīvas emocijas. Otrkārt, tā ļauj samazināt stresa līmeni un tā negatīvo ietekmi uz ķermeni, vienlaikus stiprinot imūnsistēmu. Taču jāpiebilst, ka , atšķirībā no citām sportiskām aktivitātēm, nodarbības iekļauj komunikāciju ar pārējiem dalībniekiem, dodot iespēju socializēties un uzlabot savstarpējās attiecības neformālā gaisotnē.

Lai visi varētu arī šo dienu iesākt ar smaidu, iesaku pamēģināt sekojošu vingrinājumu: iztēlojieties, ka turiet rokās divas glāzes ar smiekliem. Labajā rokā – veselīgos smieklus, un kreisajā – laimīgos smieklus. Lejiet vienu glāzi otrā un sakiet "Hāāāā", tad ielejiet otro pirmajā, atkārtojot (nedaudz augstākā tonī) "Hāāāā". Tad iztēlojieties, ka to dzerat, sakot: "Āāā-ha-ha-ha-ha-ā". Vingrinājums jāpilda tik ilgi, līdz fiziskā aktivitāte raisa pozitīvas emocijas ķermenī. Nezinātājam šāda aktivitāte būtu pārsteigums, taču nevajag kautrēties – jo atvērtāk un brīvāk vingrinājums tiek pildīts, jo labāku efektu tas sniegs.

Katram ir dota izvēle kā uzsākt savu dienu, un daudz patīkamāk to ir darīt uz pozitīvas nots. Smiešanās nav joka lieta, tā ir fiziska aktivitāte, kura palīdz uzlabot garastāvokli un veselību, tāpēc novēlu katram atrast kaut pāris minūtes dienā, lai aizmirstu visas rūpes un nodotos bezbēdīgiem smiekliem.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!