Foto: stock.xchng

Pēdējo gadu laikā aizvien vairāk bērnu gūst traumas. Sevišķi daudz mazo ķiparu savainojas, beidzoties aukstumam un sākoties gada siltajiem mēnešiem. Labklājības ministrija ir izveidojusi infografiku, kas palīdz vecākiem saprast, kur un kādā veidā viņu atvases visbiežāk gūst dažāda veida traumas.

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) vadītāja Liene Cipule portālam "Lsm" norāda: "2017. gadā mēs piedzīvojām savdabīgu rekordu, jo mums bija 11 323 traumas, kur mūsu mediķi tika saukti palīgā bērniem. Tas ir lielākais skaitlis pēdējos piecos gados."

Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) dati liecina, ka visvairāk traumas bērni gūst gada siltākajā laikā – vasarā. 2018. gada vasarā viena mēneša laikā slimnīcas traumpunktā bija nonākuši 913 bērni, no kuriem 573 bija zēni, bet 376 meitenes. Tāpat bērni vairāk traumas gūst arī skolēnu brīvlaikā. Pavasarī pēc ziemas pārtraukuma, atkal sākot nodarboties ar iemīļotajiem siltā laika vaļaspriekiem, bērni cieš biežāk nekā pieaugušie, jo nereti neaprēķina savus spēkus un nevērīgi izturas pret ekipējumu, tāpēc gūst dažāda smaguma traumas.

Labklājības ministrijas infografikā ir redzams, ka 69 procentos gadījumu traumas gūst zēni. To, ka dažādu iemeslu dēļ visvairāk traumas gūst tieši puiši apstiprina arī BKUS pieredze.

Labklājības ministrijas dati liecina, ka bērni 82 procentos gadījumu traumas gūst tieši mājās. Bērnu traumu, ortopēdijas un mugurkaula ķirurgs Jānis Upenieks vēstīja, ka Latvija traumatisko rādītāju ziņā ir vadošajā pozīcijā Eiropā. Taču viņš atzīst, ka lielāko daļu šo traumu varētu novērst pašu spēkiem. Viens no veidiem, kā pasargāt savu bērnu, ir nodrošināt viņam drošu vidi mājās. Kuras vietas mājās tavai atvasei ir īpaši bīstamas un kā pēc iespējas samazināt traumu risku tajās, lasi šajā rakstā.

Galvenie bērnu ievainojuma veidi ir lūzums, smadzeņu satricinājums, apdegums vai applaucējums, sasitums vai zilums, vaļēja brūce, saindēšanās, kā arī saules apstarojums.

To, kur bērni visbiežāk gūst traumas un kā viņi tās iegūst, vari uzzināt zemāk redzamajā Labklājības ministrijas infografikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!