Foto: Shutterstock

Atbildes uz jautājumiem – kādā vecumā laist bērnu dārziņā, kurš bērnudārzs ir labākais, kā palīdzēt sagatavoties skolai u.c. sniedz bērnudārza audzinātājas un divgadnieka mammas Danas Gulbes jaunā grāmata "Kas notiek bērnudārzā". Tādējādi pirmo reizi Latvijā vecāki vienkopus var izlasīt par visu, kas saistīts ar bērnudārzu.

"Bērnudārza un ģimenes saistībai ir jābūt vēl ciešākai, nekā tā ir tagad, jo bērnudārza vecums ir pamats cilvēka personības veidošanā. Šāda grāmata Latvijā vēl nav bijusi, ļoti maz rakstīts un stāstīts par šo bērnam un viņa vecākiem tik ļoti nozīmīgo dzīves posmu. Bērnudārzs ir gan vieta, kur bērns ēd, guļ̧, spēlējas jeb vienkārši dzīvo, gan vieta, kur tiek likti pamati visai izglītības sistēmai. Turklāt tas, kas cilvēkā tiek ielikts bērnībā, viņu veido visam atlikušajam mūžam," teic grāmatas "Kas notiek bērnudārzā" autore.

Ir vecāki, kuri tirda bērnudārza darbiniekus par katru mazuļa soli, un ir tādi, kuri neliekas ne zinis un bērnudārzu uztver tikai kā pieskatīšanas vietu. Gulbe uzskata, ka abu situāciju pamatā ir neziņa, kas patiesībā notiek bērnudārzā. Šī iemesla dēļ, viņa nolēma uzrakstīt grāmatu, kur vienkāršā valodā tiek aplūkotas visdažādākās situācijas, kas vecākiem ir aktuālas atsevišķos bērna vecuma posmos no dzimšanas līdz pat skolai.

Pēc Gulbes pieredzes vecākiem vispirms daudz nezināmā ir tad, kad bērnudārza gaitas mazajam vēl tikai priekšā. Pēc tam seko posms, kurā gan bērnam, gan pieaugušajiem jāaprod ar jauno kārtību, viss notiek pirmo reizi, un raudiens nāk abām pusēm. Tam seko laiks, kad bērnudārza kārtība iepazīta, un autore iesaka, kā labāk baudīt šo salīdzinoši mierīgo posmu. Jauns izaicinājums abām pusēm ir brīdis, kad atvasei jāsāk gatavoties skolai, un arī šeit grāmata sniedz labus padomus.

Jāatzīmē, ka autore grāmatas tapšanas laikā tikusies ar vairākiem desmitiem bērnudārzu audzinātāju gan pašvaldības, gan privātajos bērnudārzos, uzklausot arī viņu pieredzi.

Grāmatu "Kas notiek bērnudārzā" laidusi klajā "Satura darbnīca TAPT", autores Danas Gulbes tekstu ar zīmējumiem papildinājusi ilustratore Krista Miltiņa.

7. maijā pulksten 18 "Mr Bunny" veikala svinību zālē, Baznīcas ielā 18A, Rīgā, ikviens var piedalīties grāmatas "Kas notiek bērnudārzā" atklāšanas svētkos. Būs iespēja ne tikai satikt grāmatas autori Danu Gulbi, bet arī uzzināt, kā tapa šī grāmata, un uzklausīt autores pieredzi, kas noderēs ikvienam bērndārznieka vecākam. Pasākumā interesanti būs arī bērniem, kuriem būs sarūpētas radošās nodarbes.

Savukārt no 9. maija grāmata "Kas notiek bērnudārzā" būs nopērkama visās Latvijas grāmatnīcās.

Par autori: Dana Gulbe ir bērnudārza audzinātāja ar augstāko izglītību pirmsskolas pedagoģijā, viņai ir arī Montesori skolotāja kvalifikācija. Dana strādā bērnudārzā par audzinātāju, un vienlaikus viņa ir mamma savam divgadīgajam dēliņam, tādēļ ļoti labi saprot vecākus, kam bērni ir bērndārznieku vecumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!