Foto: Shutterstock

Neraugoties uz pašreizējo situāciju, kad noteikti ierobežojumi Covid-19 izplatības mazināšanai, daudzās skolās joprojām klašu ietvaros tiek organizētas skolēnu mācību ekskursijas, kas ir daļa no mācību procesa. Portāla "Cālis" rīcībā esošā informācija liecina, ka ir skolas, kuras seko epidemioloģiskajiem drošības norādījumiem un ekskursiju nepieciešamību rūpīgi izvērtē, tā vietā dodoties, piemēram, pārgājienā pie dabas, bet citviet attieksme ir maigāka un skolēni kopā ar pedagogu ar sabiedrisko transportu dodas uz attālākām pilsētām, lai vērotu izstādes vai koncertus.

Līdz šim vienīgais atrodamais punkts, kas attiecas uz mācību ekskursiju organizēšanu, Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) izstrādātajos ieteikumos par mācību procesa organizēšanu vispārējās un profesionālās izglītības iestādēs Covid-19 apstākļos vēsta, ka "mācību ekskursijas plāno sadarbībā ar uzņēmumu, muzeju, izstādes organizētāju, u.c., nodrošinot apmeklētāju plūsmu nepārklāšanos". Tātad – kā daļa no mācību procesa, ekskursijas skolēniem aizliegtas nav.

Slimību profilakses un kontroles centra Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs 16. oktobra mediju preses brīfingā, atbildot uz portāla "Delfi" jautājumiem, norādīja, ka pašreizējos apstākļos, kad saslimstība valstī krietni pieaugusi, – ja ekskursijā dodas viena klase, kurai arī iepriekš kopīgi notikušas mācības, tad ekskursijā doties var. Perevoščikovs gan vienlaikus piebilda, ka ekskursija ir nedroša tad, ja tajā piedalās skolēni no dažādām klasēm un pat iestādēm.

"Ja gadījumā tomēr cilvēki piedalās ekskursijā, neraugoties ne uz ko, ar cilvēkiem, kuriem ikdienā nekontaktējas, tad pasākumi attiecībā uz distancēšanos un, ja distancēšanās nav iespējama, masku lietošanu, ir spēkā. Tas ir efektīvs pasākums, bet jebkurš no šiem pasākumiem būtu efektīvs tikai tad, kad veikts kopumā – gan distancēšanās, gan maskas, gan roku mazgāšana. Neviens no šiem pasākumiem nevar aizstāt visus pārējos pasākumus, to vajag darīt vienlaikus," epidemioloģisko drošības prasību ievērošanas nozīmīgumu arī ekskursiju laikā akcentēja Perevoščikovs.

(..) Izglītības kvalitātes valsts dienesta ieskatā pašreizējos Covid-19 saslimstības pieauguma apstākļos nav rekomendējama došanās mācību un, it īpaši, izklaides ekskursijās, tostarp ar sabiedrisko transportu, uz telpām, kur uzturas ar skolu un attiecīgo klasi nesaistītas personas.
Jana Veinberga, IKVD Vecākā eksperte

Arī Izglītības kvalitātes valsts dienesta (IKVD) Vecākā eksperte Jana Veinberga portālam "Cālis" norādīja, ka šobrīd saglabātas iepriekšējās rekomendācijas – dodoties ekskursijā, jānodrošina, ka apmeklētāju plūsma nepārklājas un ievērotas distancēšanās prasības. Savukārt, stājoties spēkā plašākiem ierobežojiem, skolēniem ieteicams nēsāt maskas, piemēram, ekskursijas laikā apmeklējot muzeju. Veinberga norāda, ka par drošības prasību ievērošanu skolas rīkotajos pasākumos t.sk. ekskursijās atbild skola (skolotāji un skolēni) un skolas direktors. "Vienlaikus jāuzsver, ka Izglītības kvalitātes valsts dienesta ieskatā pašreizējos Covid-19 saslimstības pieauguma apstākļos nav rekomendējama došanās mācību un, it īpaši, izklaides ekskursijās, tostarp ar sabiedrisko transportu, uz telpām, kur uzturas ar skolu un attiecīgo klasi nesaistītas personas," norāda Veinberga.

IKVD līdz šim nav saņēmis ziņojumus par epidemioloģisko drošības pasākumu neievērošanu skolēnu mācību ekskursiju laikā, bet ir sniegtas konsultācijas vecākiem. Atsevišķi ierobežojumi, kas attiektos tieši uz mācību ekskursiju ierobežošanu, nav plānoti, tomēr IKVD aicina skolu direktorus ierobežot došanās ekskursijās, ja tajās plānots izmantot sabiedrisko transportu vai atrasties telpās, kur uzturas ar konkrētu skolu un klasi nesaistītas personas, kā arī uz teritorijām, kur saslimstība ar Covid-19 ir augsta.

Ņemot vērā, ka starp populārākajiem skolēnu mācību ekskursiju galamērķiem ir tieši muzeji, Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) Izglītības darba vadītāja Elīna Bērziņa pastāstīja, ka šobrīd muzejā visiem apmeklētājiem obligāta ir sejas aizsargmasku valkāšana. "Grupām, kas piesaka savu apmeklējumu, laikus muzejā plānojam tā, lai tās neierastos vienlaicīgi, attiecīgi vienlaicīgi drūzmējoties garderobes zonā vai pie ieejām, kā arī ekskursiju un nodarbību vadītāji savstarpēji plāno maršrutus pa muzeju tā, lai atsevišķas grupas nesatiktos un nedrūzmētos vienuviet," skaidro Bērziņa. Par to, lai muzeja apmeklētāju grupas ievērotu iekšējās kārtības noteikumus, rūpējas grupu vadītājs. Muzejs šobrīd aicina pēc iespējas jebkuru muzeja apmeklējumu, kas plānots grupā, iepriekš pieteikt, lai varētu ievērot epidemioloģiskās drošības pasākumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!