Foto: Pixabay
Latvijas Studentu apvienība (LSA) sadarbībā ar Pārresoru koordinācijas centru (PKC) veic socioloģisku pētījumu par studējošo darba, ģimenes un studiju apstākļiem Latvijā, īpašu uzmanību pievēršot studējošo – vecāku sociālekonomiskajai situācijai.

Pēc Eurostudent VI pētījuma datiem, uz 2017. gada pārskata periodu 26 procenti aptaujāto studējošo norādīja, ka strādā paralēli studijām, lai varētu finansiāli atbalstīt bērnu, partneri vai vecāku, un vairāk kā trešdaļa (37 procenti) respondentu norādīja, ka nestrādājot nevarētu atļauties studēt. Tādējādi varam secināt, ka pēc Eurostudent VI datiem, studējošajiem ar jaunajām ģimenēm, kam jāuztur bērni un sevi studiju un dzīvošanas tēriņi, ir zemāka iespēja pabeigt augstākās izglītības iestādi vai nokļūt budžeta vietā rotācijas kārtībā.

Eiropā socioloģiski pētījumi par studējošo dzīves apstākļiem notiek regulāri, taču Latvijā pēdējais pētījums ir veikts 2017. gadā, kā arī LSA pirms gada veica studējošo finanšu aptauju par studējošo sociālekonomiskajiem apstākļiem Covid-19 krīzes laikā, kur atklājās, ka 12 procenti studējošo varētu pārtraukt studijas Covid-19 izraisīto finansiālo seku dēļ. Kāda situācija ir pašlaik? Daloties ar savu pieredzi, tu palīdzēsi arī LSA apzināt situāciju un nepieciešamības gadījumā izstrādāt atbalsta mehānismus studējošajiem.

Aptauja būs pieejama līdz 10. jūlijam.

Aptaujas aizpildīšana aizņems līdz 20 minūtēm.

Atbildes ir anonīmas un tiks izmantotas apkopotā veidā.

Saite uz aptauju ir šeit.

Informācija par pētījumu LSA mājaslapā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!