Foto: Pixabay
Sašutumu sociālajā tīklā radījis ieraksts par to, ka grūtniecēm tiek atceltas vizītes pie endokrinologa Paula Stradiņa klīniskajā universitātes slimnīcā. Kā zināms, endokrinologa ārstēšana noteiktos grūtniecības sarežģījumos var būt vitāli būtiska grūtniecības iznākumam. Acīmredzot ir noticis pārpratums vai kļūda, jo slimnīcas pieraksti grūtniecēm pie endokrinologa nav atcelti – tie ir vai nu pārlikti elektroniskajā vidē vai gadījumos, kur bez klātienes tikšanās neiztikt, tās notiek.

Lūk, tvīts, kas izraisīja asu sabiedrības reakciju.


Situāciju skaidro Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas sabiedrisko attiecību speciāliste Janita Veinberga: "Mūsu personāls sazinās ar grūtniecēm, kam ir pieraksts pie endokrinologa un piedāvā vizītes attālināti. Pārsvarā šobrīd cenšamies pāriet uz attālinātajām konsultācijām. Ja ir nepieciešamība tomēr tikties klātienē, tas tiek organizēts – nekas nav pilnībā atcelts. Grūtniecēm neesam aizvērti, aprūpi turpinām.

Saziņa notiek pēc pacienta izvēles kādā no sarunu platformām, kur iespējama saziņa caur video – "Zoom", "Skype" vai "MS Teams", vai arī telefoniski. Biežāk pacienti izvēlas pēdējo. Ja nepieciešams, pirms tam nosūta arī iepriekš veikto analīžu un pārbaužu rezultātus, tie redzami arī ārstiem elektroniskajā sistēmā. Ja ārsts saskata, ka ir nepieciešama tikšanās klātienē, to organizē.

Protams, pacientiem ir grūti pierast un cilvēcīgi liekas – kā gan ārsts var izmeklēt attālināti, jūs nodarbojaties ar telepātiju? Nē, vēl nesenā pagātnē bija pacienti, kas brauca tālu ceļu no visām Latvijas malām, un tad bija neapmierināti, kāpēc ārsts "tikai paskatījās" un izrakstīja uz nedēļu zāles. "Jaunais normālais" ir tāds, ka ir iespējas daļu vizīšu veikt attālināti, ne vienmēr ir jātiekas fiziski. Protams, pie šādas sistēmas jāpierod," saprot slimnīcas pārstāve.

Delfi.lv atgādina, ka valsts apmaksāto ārstu pieejamību, arī endokrinologu, var skatīt mājaslapā www.rindapiearsta.lv. Tajā esošā informācija liecina, ka Rīgā ātrākā iespēja tikt pie endoktrinologa ir piecu dienu laikā, divās praksēs – pie ārstes Larisas Kokares ārsta praksē endokrinoloģijā un dietoloģijā un pie ārstes Natālijas Kanuņņikovas ārstu praksē endoktrinoloģijā.

Piecu līdz septiņu dienu laikā pieraksts ir vēl citās vietās Līvānos, Bauskā, Alūksnē, Daugavpilī. Savukārt 10 dienu laikā var tikt pie endokrinologa Iecavā. Citās vietās – ilgāk.

Lasi arī par veselības grūtībām, kad grūtniecēm var būt vajadzīga endoktrinologa palīdzība: kas ir toksikoze un preeklamsija un gestācijas diabēts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!