Foto: Shutterstock

19. maijā tiek atzīmēta Pasaules krūts piena ziedošanas diena. Arī mammām Latvijā ir iespēja šo dienu atzīmēt – no pērnā gada decembra Latvijā darbojas krūts piena apmaiņas platforma "Pienamammas.lv", kas kalpo kā saziņas vietne tām ģimenēm, kuru zīdaiņiem mammas piens nav pieejams vai tas nav pieejams pietiekamā daudzumā, un mammām, kas savu krūts pienu vēlas ziedot.

Par to, kā notiek krūts piena dāvināšana un kādi drošības apsvērumi jāievēro, stāsta biedrības "Piena Mammas" līdzdibinātāja, zīdīšanas konsultante un bērnu aprūpes speciāliste Jūlija Vanka.

"Mātes piena dāvināšanas kopienas ir izplatīta prakse visā pasaulē – krūts piens ir jaundzimušo veselīgas un pilnvērtīgas attīstības pamatu pamats," stāsta Vanka, piebilstot, ka platforma tapusi ciešā sadarbībā ar ārvalstu kolēģiem, kuri labprāt dalījušies savās zināšanās un pieredzē, lai palīdzētu krūts piena dāvināšanas kopienu izveidot arī Latvijā.

Lai gan neaizstājams, mātes piens ir arī dzīvs, tāpēc, lemjot par labu krūts piena apmaiņai, ir būtiski iepazīties ar drošības vadlīnijām un visu pieejamo informāciju, rūpīgi apsverot visus par un pret.

"Drošas krūts piena dāvināšanas priekšnoteikums ir vesela donore, tomēr tikpat svarīgi ir pienu pareizi atslaukt, uzglabāt, transportēt un sagatavot zīdaiņa barošanai," skaidro Vanka. "Ir vairāki faktori, kas liedz sievietei dāvināt krūts pienu, tostarp, smēķēšana (arī pasīvā), garīgo un transmisīvo slimību klātbūtne, brūces krūšu ādā, ķīmijterapija un citi. Donormātes atbildība ir iepazīties ar drošas krūts piena dāvināšanas noteikumiem un tos ievērot, tomēr, protams, gala novērtējumu par iespēju izmantot konkrētās dāvinātājas pienu savam bērnam veic viņa vecāki vai aizbildņi."

Izvērtējot krūts piena dāvinātājas atbilstību, jāņem vērā:

  • ka ziedot pienu iespējams tikai tad, ja to ļauj dāvinātājas veselības stāvoklis un nav konstatētas ar piena ziedošanu nesaderīgas veselības problēmas;
  • donormātes asins analīžu rezultātus;
  • informāciju par donores atbilstību, kas iegūta, sazinoties dāvinātājai un vecākiem/aizbildņiem, kas krūts pienu vēlas saņemt.

Pirmie jautājumi, ko uzdot mammai, kas ir gatava ziedot savu pienu, ir jautājumi par veselību. "Dzīvesveida un veselības apstākļu apspriešana ir neatņemama piena dāvināšanas sastāvdaļa, tas ir normāli. Daži vecāki var lūgt donormāti uzrādīt asins analīžu rezultātus, daži vēlas veikt papildu (saņēmējģimenes apmaksātas) pārbaudes," pieredzē dalās Vanka. Viņa uzsver, ka piena dāvināšana ir divu pušu komunikācija – arī donormamma var brīvi atteikties no krūts piena apmaiņas, ja tā izlemj pēc saziņas ar ģimeni.

"Jāatceras, ka pilnīga un uzticama informācija par piena mammas un zīdaiņa veselību ir svarīga abām pusēm, un arī mūsu ārzemju kolēģu pieredze rāda, ka tieša piena apmaiņa ir priekšrocība, jo tā ģimenes var labāk viena otru iepazīt. Piemēram, satiekoties vai pa tālruni izrunājot visus svarīgos jautājumus – gan par dzīvesveidu, uzturu un paradumiem, gan lietotajiem medikamentiem un higiēnas jautājumiem, visu, kas vecākiem ir būtiski," skaidro Vanka.

Ārzemēs piena bankas uzskaitījušas standarta analīzes, ko veic visas donormātes, kas iesaistās formālajā piena ziedošanā, un tās ir: HIV, cilvēka T-šūnu leikēmijas vīrusa, B un C hepatīta, sifilisa un masaliņu testēšana. Dažos gadījumos tiek veikti arī citomegalovīrusa, tuberkulozes un Rietumnīlas vīrusa testi.

Tāpat vecāki, kas vēlas saņemt pienu, var lūgt apskatīt grūtniecības laikā veiktos testa rezultātus un informāciju par dzemdību vietu, tādējādi izvērtējot potenciālos infekciju riskus. Svarīgi piezīmēt, ka platforma kalpo tikai kā tikšanās un informācijas apmaiņas vieta – tās mērķis un uzdevums ir ģimenes savest kopā, un visa tālākā komunikācija, tostarp saziņa par nepieciešamajām analīzēm un pārējiem ar donormātes veselību un dzīvesveidu saistītajiem aspektiem, notiek starp donormāti un ģimeni, kas krūts pienu vēlas saņemt.

Ne mazāk svarīga ir krūts piena pareiza atslaukšana, uzglabāšana, transportēšana un sagatavošana zīdaiņa barošanai. Vairāk informācijas par to, kā apstrādāt krūts pienu, cik ilgi un kādos apstākļos to drīkst uzglabāt un kādā veidā nogādāt saņēmējģimenei, meklē minētajā platformā.

Savedot kopā ģimenes, kuru zīdaiņiem mammas piens nav pieejams vai tas nav pieejams pietiekošā daudzumā, un mammas, kas krūts pienu gatavas ziedot, projekta "Piena Mammas" mērķis ir izglītot Latvijas sabiedrību par krūts piena vērtīgumu, kā arī sniegt iespēju ikvienam zīdainim Latvijā saņemt krūts pienu. Mātes piena dāvināšana un saņemšana notiek brīvprātīgi un bez atlīdzības, krūts piena pārdošana par maksu nav atļauta. Platformas "Pienamammas.lv" izstrāde finansēta Eiropas Sociālā fonda darbības programmas "Izaugsme un nodarbinātība" īstenošanas gaitā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!