Foto: Shutterstock
Ar preses paziņojumiem un atvēršanas svētkiem 2017. gada gada 2. novembrī Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) Gaiļezera novietnē tika atvērts Autisma kabinets un interneta vietne "Autismsberniem.lv", bet pavisam klusiņām šis kabinets 2021. gada septembrī uz laiku tika aizvērts. Jau drīz kabinets atkal būšot pieejams ar jaunām diagnosticēšanas iespējām.

Pavisam nesen portāls "Cālis", lai nodrošinātu saviem lasītājiem nepieciešamo informāciju par bērniem ar autiskā spektra traucējumiem, centās sazināties ar Autisma kabineta speciālistiem, taču izrādās, ka kabinets tā vecajā veidolā vairs nepastāv, tādēļ radās BKUS uzdodami jautājumi.

Kā informēja BKUS Bērnu psihiatrijas klīnikas (BPK) Agrīnās intervences komandas vadītāja Iluta Vilnīte, kopš 2021. gada septembra Autisma kabineta darbība uz laiku ir apturēta, jo notiek tā funkciju pārstrukturizācija. Tajā pašā laikā BKUS Bērnu psihiatrijas klīnikā (BPK) tiek nodrošināta pakalpojuma nepārtrauktība, kurā bērnu psihiatri, klīniskie psihologi, funkcionālie speciālisti sniedz palīdzību un atbalstu bērniem ar autiskā spektra traucējumiem (AST) gan ambulatori, gan stacionārā, nodrošinot konsultācijas, psiholoģisko izpēti, rehabilitācijas nodarbības utt..

Šobrīd ir uzsākts darbs pie Autisma kabineta jautājuma aktualizēšanas un augustā plānots interneta vietnes "Autismsberniem.lv" aktuālo saturu pārcelt uz BKUS izstrādāto platformu "Veselapasaule.lv" un turpmāk tieši šajā platformā informācija tiks papildināta un aktualizēta, kas būtu daudz ērtāk no lietotāju puses visu nepieciešamo informāciju atrodot vienkopus. BPK plānots ar septembri atsākt nodrošināt autisma kabineta konsultācijas reizi nedēļā.

Vilnīte arī stāsta, ka ar septembri BKUS BPK tiks pakāpeniski ieviests jauns agrīnās intervences pakalpojums, lai agrīni (0-3 gadu vecumā) varētu diagnosticēt AST un bērnam pēc iespējas ātrāk uzsāktu nodrošināt rehabilitāciju, piesaistot dažādus speciālistus – ergoterapeitu, ABA terapijas speciālistu, audiologopēdu, fizioterapeitu, uztura speciālistu, mūzikas terapeitu u.c.

Vietnē "Autismsberniem.lv" līdz šim bija iespēja iegūt informāciju par autiskā spektra traucējumiem, terapijas metodēm un par vēl citiem bērnu vecākiem un arī speciālistiem būtiskiem jautājumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!