Foto: Natālija Hlapkovska/DELFI

Maiju Latvijā saucam par ziedoni – Daugmalē vēl var baudīt tulpju skaistumu, bet pumpurus sāk raisīt peonijas, LU Botāniskajā dārzā (un ne tikai) kuplo cēli rododendri, Rīgā it visur zied kastaņas un ar reibinošu smaržu priecē ceriņi. Šķiet, šogad tie smaržo īpaši spēcīgi, vai ne tā? Bet vislabāk ceriņu ziedēšanu izbaudīt Dobelē, kur ir Eiropā lielākā ceriņu kolekcija.

Dobeles Dārzkopības institūta ceriņu dārzu savulaik izveidoja dārznieks un selekcionārs Pēteris Upītis. Viņu aizrāva fotografēšana, dzeja un mūzika, bet visvairāk – ceriņi un jaunu šķirņu radīšana. Viņa izveidotajā kolekcijā ir ne tikai pašu selekcionēti ceriņi, bet arī no ārvalstīm atvestas šķirnes. Četrarpus hektāru platībā aug vairāk nekā 270 dažādu ceriņu šķirņu un hibrīdu, veidojot vislielāko kolekciju Baltijas valstīs. Dārzā aug arī dekoratīvās ābeles, ķirši un bumbieres, pumpuros jau arī kokveida peonijas.

Dobeles ceriņu dārzā var baudīt ne tikai ziedošo dabu, bet arī klasisko mūziku. 24. maijā pulksten 19 te notiks klasiskās mūzikas koncerts "Skan ceriņkrāsās ziedēšanas prieks". Informācija par pasākumu pieejama šeit.

Ceriņu festivāla laikā institūta dārzs atvērts ik dienu no 9 līdz 21, tādēļ ikviens, kas vēlas izbaudīt šo skaisto gada laiku, var to pagūt. Ieejas maksa, atlaižu piedāvājumi un cita informācija – "Dobelescerini.lv".

Dobeles Dārzkopības institūta pārstāvji atgādina, ka ceriņu dārzā var iegādāties gan vietējos gardumus, gan stādus, gan dārza darbu padomu grāmatas.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!