Zāliens aktuāls ir vienmēr. Vasarā to nepieciešams pļaut, laistīt un ravēt, pavasarī atjaunot ar aerāciju, bet ziemas laikā – plānot, vai nav nepieciešamas kādas pārmaiņas. Jaunākajā "Dārza jautājums" epizodē dārzniece un arboriste Ilze Andersone pastāsta gan par galvenajiem kopšanas un laistīšanas jautājumiem, gan arī to, kā tikt galā ar lielākajiem izaicinājumiem, lai pa mauriņu staigāt būtu prieks.

Viena no izplatītākajām un nepatīkamākajām problēmām ir nezāles. Tās zālienos aug griezdamās, bet nav tik viegli iznīdējamas. Dārzniece Andersone kā pirmo darbiņu agri pavasarī, pirms vēl zālīte sākusi kārtīgi augt, iesaka veikt aerāciju, kas arī palīdzēs un izplēsīs no augsnes daļu nezāles.

Sīkāk par un ap aerāciju pastāstījām "Dārza jautājums" pirmajā sezonā, taču svarīgi atcerēties, ka zāliens laika gaitā tiek pieblietēts, tādēļ laiku pa laikam ir svarīgi, izmantojot speciālu agregātu, augsnē ielaist gaisu. Un pēc aerācijas, lai zālienam dotu spēku, to var samēslot, izmantojot mēslojumu ar vairāk slāpekli. Vairāk skaties šeit.

Pēc aerācijas, līdz ar zāles augšanu, svarīgi mauriņu regulāri pļaut. Protams, kāda nezāle (piemēram, visiem labi zināmā pienene, ložņu cekuliņš) tāpat pamanīsies izlīst laukā. Tās Andersone iesaka ravēt ar rokām. Lai izrautu pienenes brango sakni, talkā ņem kādu garu un stingru nazi vai spicu skūvgriezi – to iespraud augsnē un pagriez, tādējādi nokniebjot sakni.

Dārzniece atgādina, ka ne visi visas nezāles uzskata par sliktām. Piemēram, gana bieži neaicinātas un arī aicinātas mauriņos ieaugas dekoratīvās mārpuķītes. Kamēr citiem skats ne visai tīk, citi speciāli mauriņus pļauj iespējami reti, jo vēlas redzēt puķītes krāšņi ziedam. Līdzīgi ar āboliņu, kura lielākā problēma ir komplektā nākošās bites, kuru dēļ pa mauriņu nāksies iet daudz piesardzīgāk. "Ne visi dārzi grib tikt vaļā arī no sūnām, jo pa tām ir forši staigāt: tās ir mīkstas un sūnājs visu laiku izskatās zaļš," stāsta Andersone. Ja no sūnām tomēr vēlamies atbrīvoties, tad visefektīvāk būs veikt aerāciju pavasaros. Ja tas tiek darīts, bet sūnas kā ir, tā ir, laiks pārbaudīt augsnes pH līmeni. Un, kā pastāsta dārzniece, viens no indikatoriem skābai augsnei būs mauriņā augošas sēnes.

Ja dārzā kreņķus sagādā kurmji, cīņa nebūs viegla. Andersone ar dzīvnieciņu-brīvdomātāju savās mājās īpaši nekaro, bet gan vienkārši svaigos rakumus nolīdzina ar grābekli, un, ja nepieciešams, tad augsnes pleķītī iesēj zāliena sēklas, bet ierasti zālīte pati skaisti tukšajā vietā ataugs. "Nostāsti, protams, ir dzirdēti visādi. Citam ar viņiem palīdz tikt galā kaķis, dažiem suns. Citi mēģina viņus pabaidīt ar zāles pļāvēju robotu. Nu, vēlu veiksmi," nosaka dārzniece.

Tiesa, ne tikai kurmji skādē glītajam mauriņam. Ja cilvēki bieži staigā pa noteiktu taciņu, kas ved cauri zālienam, zāle tur labi neaugs, arī suņu dēļ zālienā var veidoties dzelteni pleķi un karstākās vasarās neiztikt arī bez saules izdegumiem. Šādos gadījumos jāsaprot, kas tad ir problēmas pamatā, un tas arī jālabo. Ja bojājums ir lielāks, nāksies vien ķerties klāt jauna zāliena piesēšanai.

Ja pie mājas gribas redzēt nevainojamu zālienu, gluži kā golfa laukumu, tad pļaušanas darbiem jāatvēl laiks vismaz trīsreiz nedēļā. Ja gribas vienkārši skaistu un sakoptu zālienu, pietiks ar pļaušanu vienreiz nedēļā. Ja patīk skatīties, kā zied mārpuķītes, tad pļauj zālienu apmēram reizi mēnesī. Bet ja vēlies redzēt skaistu puķu pļavu, – pļauj tikai rudenī.

Atceries, ka nopļautā zālīte, kas paliek turpat mauriņā, darbosies kā mulča un mēslojums. Vai zāliens jālaista? Jā, ja tas ir nepieciešams, norāda dārzniece, jo par pārcenšanos zāle nepriecāsies tikpat ļoti, kā par sausumu.

Kā izvēlēties īsto zāles pļāvēju? Tas galvenokārt ir gaumes jautājums. Taču Andersone pastāsta, ka tiem, kam svarīgas ērtības un ietaupīts brīvais laiks, labs palīgs būs zāles pļāvējs robots. Bet tiem, kas piedomā pie dabai draudzīgiem lēmumiem – akumulatora zāles pļāvēji.

Epizodes noslēgumā Andersone atbild uz diviem skatītāju jautājumiem: kā cīnīties ar upeņu laputīm un kādus augus vislabāk izvēlēties kapu apstādījumos.

Tev ir jautājums par dārza darbiem? Raksti mums darzajautajums@delfi.lv! Mēs palīdzēsim atrast atbildi!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!