Foto: Vida Press, publicitātes foto

Londonas Kamdenas rajons esot teju pilnībā izpārdots miljardieriem, vietējie uzņēmēji padzīti, slavenā šefpavāra bārs tik ekskluzīvs, ka to neviens nekad nevarēs apmeklēt, mākslas galerijas birokrātiskas un māksliniekiem nepieejamas – ar šādiem argumentiem skvoteri ieņēmuši gastrobāru un pie tā ieejas durvīm izvietojuši paši savu "juridisko brīdinājumu".

Slavenais šefpavārs Gordons Remzijs ilgstoši ir vadījis gastrobāru "York & Albany" 19. gadsimta krodziņa telpās, netālu no Rīdženta parka Londonā. Taču ilgstošās cīņas starp Remziju un telpu īpašnieku, kinorežisoru Geriju Lovu, dēļ, decembrī tika ziņots, ka bārs nodots pārdošanā par 15 miljoniem eiro.

Taču pagājušajā nedēļā sešu skvoteru grupa ieņēma bāra telpas, ieslēdzās iekšā, aizbarikādēja logus un pat izlika "juridisku brīdinājumu" par vietas pārņemšanu savā valdījumā, vēstīja izdevums "Sun". Pie durvīm pielīmētajā paziņojumā teikts, ka grupai ir tiesības ieņemt pasākumu norises vietu, kas, pēc viņu teiktā, nav "dzīvojamā ēka", un tāpēc uz to neattiecas tiesību akti par noziedzīgu ielaušanos un mājokļa pārņemšanu.

Remzijs trešdien, 10. aprīlī, izsauca policiju, bet viņam neizdevās panākt skvoteru izlikšanu. Metropolitēna policija paziņoja: "Tā kā šī ir civillieta, policija īpašumā neieradās." Jau svētdien, 14. aprīlī, svkoteri atklāja savus plānus pārvērst šo jau kādu laiku neizmantoto bāru par kopienas kafejnīcu un mākslas galeriju.

Skvoteru paziņojumā teikts: "Mēs, "Camden Art Cafe" kolektīvs, pārņemam "York & Albany Hotel Camden". Mūsu mērķis ir regulāri atvērt durvis ikvienam, īpaši Kamdenas iedzīvotājiem, kuri ir cietuši no ģentrifikācijas un tādiem parazītprojektiem kā "HS2" (ātrvilciena līnijas izbūve). Piedāvājam bezmaksas ēdienus, dzērienus un vietu, kur izrādīt savu mākslu bez smieklīgo, birokrātisko galeriju starpniecības. Uzskatām, ka gan mēs, gan mūsu māksla ir pelnījusi cieņu. Kemdena ir rajons ar lielākajām bagātības atšķirībām Londonā, tāpēc šķiet pareizi, ka 13 miljonu mārciņu (jeb 15 miljoni eiro) vērti īpašumi, kurus lielākā daļa vietējo nekad nevarētu atļauties apmeklēt, būtu atvērti visiem."

""The York & Albany" ir ikoniska ēka Kamdenā kopš tās uzcelšanas 1820. gados; tā ir izturējusi karus un bombardēšanu, un, neskatoties uz to, ko saka plašsaziņas līdzekļi, tā izturēs mūsu, iespējams, īso, bet cerams, ka ilgo uzturēšanos. Laikā, kad miljardieris ir nopircis Kamdenas tirgu un daudzi ilgstošie, vietējie uzņēmumi ir izlikti no savām telpām, ir vēl jo svarīgāk, lai mēs visi apvienotos dažādos pretestības veidos, kas mums ir pieejami un zināmi."

Apvienotajā Karalistē personas neapdzīvotā īpašuma ieņemšana bez īpašnieka atļaujas pati par sevi neskaitās noziegums. Policija var iejaukties, ja ir notikuši noziegumi, piemēram, īpašuma bojāšana vai zādzība.

Gerijs Lovs īpašumu iegādājās 2007. gadā un pēc tam to uz 25 gadiem iznomāja Remzijam par gada nomas maksu 749 000 eiro apmērā. Remzijs 2015. gadā neveiksmīgi mēģināja atbrīvoties no šīm saistībām – nomas līguma – Augstākajā tiesā. Pagājušā gada nogalē nekustamais īpašums tika izlikts pārdošanā.

Kā ziņo izdevums "Independent", skvoteri, iespējams, ir saistīti ar grupu "Autonomous Winter Shelter", kas bija ieņēmuši bijušo klosteri Londonas austrumos un tur izmitinājuši desmitiem bezpajumtnieku, līdz pagājušajā gadā policija viņus no telpām izlika.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!